Το Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου επανέρχεται στο κράτος

tinos eyaggelistria
tinos eyaggelistria

Το Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου επανέρχεται στο κράτος. Έχει έσοδα άνω των 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Δεκτή έκανε τελικά ο υπουργός Παιδείας την τροπολογία για το πανελλήνιο ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, που κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι.

Με την τροπολογία οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Ξυδάκης, Α. Συρίγος, Ν. Συρμαλένιος, Ν. Μανιός και Θ. Μεγαλοοικονόμου), ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης, αλλά και δύο βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (Ζουράρις – Παπαχριστόπουλος) αναφέρουν οτι «επιδιώκεται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».

 Συγκεκριμένα με την τροπολογία επανέρχεται το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, στο κράτος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και ουσιαστικά φεύγει από τον έλεγχο του Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του Ιδρύματος ξεπερνούν τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ, με το 10% των ακαθαρίστων εσόδων του αποδίδεται στον Δήμο Τήνου, το 3% στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, το 5% στην Αποστολική Διακονία, το 2% στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και Τήνου, ενώ από τα έσοδά του συντηρείται το Γηροκομείο Τήνου.

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε καλέσει τον κ. Γαβρόγλου να μην την κάνει αποδεκτή, με επιστολή που απέστειλε ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην επιστολή ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, η οποία υπογραφόταν από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), «επιδιώκονται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν τη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα ζητήματα που θέτει η βουλευτική τροπολογία έχουν απαντηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προγενέστερη επιστολή (έτους 2015) προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη και τους κ.κ. προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την οποία σας κοινοποιούμε. Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κ.κ. βουλευτές».

Και συνέχιζε με την εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν βουλευτές που τάσσονται υπέρ του «χωρισμού κράτους-Εκκλησίας» να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση ιερών ιδρυμάτων ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων- ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.