103 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στη Μύκονο

little venice mykonos
little venice mykonos

Μύκονος και Σαντορίνη εμφανίζουν εντυπωσιακά νούμερα στις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AIRDNA που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Insete). Η χρυσή «πεντάδα» των προορισμών με τα υψηλότερα έσοδα στην Ελλάδα είναι Σαντορίνη, Μύκονος, Χανιά, Αθήνα και Κέρκυρα.

Aπό το σύνολο του 1,08 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι ήταν τα έσοδα για τα λεγόμενα αυτόνομα καταλύματα (αυτά δηλαδή που προσφέρονται ολόκληρα για μίσθωση, χωρίς να υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι) από τις γνωστές πλατφόρμες Airbnb και Homeaway για την περίοδο Ιουνίου 2018- Μαΐου 2019 τη μερίδα του λέοντος καρπώνεται η Σαντορίνη, στην οποία αντιστοιχεί το 10% επί του συνόλου ή αλλιώς 112 εκατ. ευρώ.

Στο 9% ή αλλιώς 103 εκατ. ευρώ επί του συνόλου αντιστοιχούν τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στη Μύκονο και ακολουθούν τα Χανιά με 99 εκατ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού και άρα των χαμηλών τιμών ανά κατάλυμα για τους ιδιοκτήτες βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα με 84 εκατ. ευρώ (8%) και πέμπτη στη σειρά η Κέρκυρα με 58 εκατ. ευρώ (5%). Ρέθυμνο, Πολύγυρος, Ρόδος, Κεφαλονιά και Πάρος συμπληρώνουν τη δεκάδα των πιο «χρυσοφόρων» προορισμών για την Ελλάδα.

Η Μύκονος, ωστόσο, έχει την ακριβότερη τιμή ανά ενεργό κατάλυμα (496 ευρώ) και ακολουθεί, η Σαντορίνη με 341 ευρώ. Πολύ υψηλές τιμές είναι στην Πάρο με 224 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ενώ έκπληξη αποτελεί η μέση τιμή για τα καταλύματα του είδους στη Ζάκυνθο με 221 ευρώ.

Για την εξεταζόμενη περίοδο, η Σαντορίνη εμφάνισε τη μεγαλύτερη πληρότητα (62%) στα ενεργά αυτόνομα καταλύματα και ακολούθησαν η Αθήνα με 60% και η Κεφαλλονιά με 59%.

Οι χαμηλότερες τιμές ανά διανυκτέρευση πανελλαδικά παρατηρούνται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με νούμερα αντίστοιχα στα 66 ευρώ και τα 45 ευρώ. Ο λόγος; Ο υψηλός ανταγωνισμός για την περίπτωση της Αθήνας, η οποία συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών καταλυμάτων και συγκεκριμένα το 10% (το υψηλότερο πανελλαδικά) από το σύνολο των 121.287 ή αλλιώς συνολικά 12.703 καταλύματα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η πρωτεύουσα έχει υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των επισκεπτών της την τελευταία επταετία και καθιερώνεται σταδιακά ως ένας από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς πρώτης γραμμής.

 

 

 

Air

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.