– Το Ν.Α.Τ.Ο. στη Μύκονο

Στο Τούρλο βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής, τμήμα της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου 2 (SNMG2) του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής, το αμερικάνικο πλοίο USS MONTEREY, στην οποία μετέχει και η ελληνική φρεγάτα ΕΛΛΗ.
Η Δύναμη αποτελείται από επτά συνολικά πλοία, από τα οποία τα έξι έχουν πλευρίσει το λιμάνι του Τούρλου. Η ναυαρχίδα, το αμερικάνικης προέλευσης πλοίο USS MASON (DDG 87) με επικεφαλής τον COMMANDER JOHN V. FULLER, πολύ δημοφιλή από τα πρωταθλήματα του αμερικάνικου ποδόσφαιρου, προσέγγισε την Μύκονο την Πέμπτη 3 Μαΐου 2007, μια ημέρα νωρίτερα από τα υπόλοιπα πλοία της Δύναμης.
Την Παρασκευή το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν στο λιμάνι του Τούρλου, το οποίο και είναι σε 24ώρη αυστηρή φύλαξη από άνδρες του Λιμενικού Σώματος Μυκόνου, τα υπόλοιπα πλοία με πρώτο το Αμερικάνικο USS Roosevelt (DDG 80) και με επικεφαλής τον Commander John Carter.
Στο πλοίο αυτό επιβαίνει και ο επικεφαλής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου 2 (SNMG2) του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Michael R. Groothousen από τον Χιούστον του Τέξας, (Rear Admiral Standing NATO Maritime Group TWO). Αναφέρουμε ότι την θέση του επικεφαλής της Δύναμης αναλαμβάνει κάθε χρόνο αξιωματούχος από κράτος μέλος του Ν.Α.Τ.Ο., (με αλφαβητική σειρά) και η Τουρκία θα είναι η επόμενη χώρα που θα αναλάβει να ορίσει τον επικεφαλή της νέας χρονιάς.

Στην συνέχεια στο λιμάνι του Τούρλου έδεσε η Τούρκικη φρεγάτα TCG GOKCEADA με επικεφαλής τον Commander Ahmet Gokhan Rahtuvan. Ακολούθησε το Βρετανικό HMS MONTROSE με επικεφαλής τον Commander Tony Watt, το ισπανικό SPS NAVARRA με επικεφαλής τον Commander Marcial Gamboa Rerez Pardo, το ιταλικό ITS GRECALE με επικεφαλής τον Commander Flavio Biaggi και τέλος η Ελληνική φρεγάτα ΕΛΛΗ με καπετάνιο τον Αθανάσιο Νασόπουλο. Αύριο, Κυριακή 6 Μαΐου 2007, αναμένεται να έρθει η ελληνική φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, η οποία και θα αντικαταστήσει την φρεγάτα ΕΛΛΗ που συμμετέχει στην Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου.
Τα πλοία θα παραμείνουν στο λιμάνι της Μυκόνου μέχρι το πρωί της προσεχούς Δευτέρας, οπότε και θα αναχωρήσουν με προορισμό να συμμετέχουν σε ελληνική άσκηση. Το επικεφαλής πλοίο USS MONTEREY, το οποίο και είχε έρθει μια ημέρα νωρίτερα θα αναχωρήσει κατευθείαν για Αμερική.

Η ιστορία λέει ότι πρώτη φορά προσέγγισε την Μύκονο μια τόση μεγάλη Δύναμη του ΝΑΤΟ και πρώτη φορά έδεσε Τούρκικη Φρεγάτα στο νησί μας. Αμερικάνικο πλοίο είχε προσεγγίσει την Μύκονο πριν από 10 δέκα περίπου χρόνια περίπου και από τελευταία φορά που στο νησί μας εμφανίστηκε Βρετανικό πλοίο ήταν το 1972 !
Οι επικεφαλής των πλοίων μαζί με τον ναύαρχο Michael R. Groothousen το πρωί της Παρασκευής συναντήθηκαν στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Μυκόνου και με Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης καλωσόρισε τα πληρώματα και ευχαρίστησε τον Ναύαρχο για την επιλογή της Δύναμης να προσεγγίσει το λιμάνι της Μυκόνου.
Ο επικεφαλής της Δύναμης, ναύαρχος Michael R. Groothousen, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την αφορμή της άφιξης της Δύναμης στην Μύκονο, τόνισε πως η Δύναμη είναι διαρκώς σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και μεταξύ των αποστολών της, είναι και η διασφάλιση της νομιμότητας στις θαλάσσιες μεταφορές, με ελέγχους σε εμπορικά πλοία που θεωρούνται "ύποπτα". Ακόμα, ο Αμερικανός αξιωματικός αναφέρθηκε στον κοινωνικό και διπλωματικό ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος συμβάλλει στον διάλογο μεταξύ χωρών, αλλά και σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις διάσωσης, μετά από ανθρωπιστικές καταστροφές.
Τέλος αναμνηστικά δώρα ανταλλάχθηκαν και από τις δύο πλευρές.

Το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου 2007 και ώρα 19.00 ο ναύαρχος παρέθεσε δεξίωση στο κατάστρωμα του Αμερικάνικου πλοίου USS Roosevelt (DDG 80) στο οποίο και παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυκόνου, όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Διοικητής της 6ης ΜΣΕΠ, ο Λιμενάρχης Μυκόνου και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η βραδιά έκλεισε με την υποστολή της σημαίας του πλοίου και το διάβασμα του Αμερικάνικου Ύμνου από τον Commander John V. Fuller του USS MASON (DDG 87).
Ο Δήμος Μυκόνου σήμερα το μεσημέρι, Σάββατο 5 Μαΐου 2007, παράθεσε γεύμα στο γνωστό εστιατόριο N'Ammos στην Ψαρού προς τιμήν του ναυάρχου και των αξιωματούχων όλων των πλοίων.

Το e-mykonos.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει τον κο Δημήτρη Α. Γκραίμς, αντιπλοίαρχο του Ναυτικού των Η.Π.Α. και Ναυτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τον πολύτιμο χρόνο του και τις πληροφορίες που μας έδωσε.

Ν.Α.Τ.Ο.

Αρχικά των αγγλικών λέξεων Νοrth Αtlantic Τreaty Οrganizatiοn (ελληνικά: Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κατά λέξη Οργανισμός της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού). Στρατιωτική αμυντική συμμαχία χωρών της Δύσης που έχει σκοπό την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, μορφωτικό), την προώθηση της σταθερότητας και την αποτροπή της ένοπλης επίθεσης εναντίον κάποιας χώρας-μέλους από άλλες.
Η συμμαχία αυτή υπογράφτηκε τον Απρίλιο του 1949 στην Ουάσινγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της βόρειας Αμερικής (Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Ιταλία, Καναδάς, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ολλανδία, Πορτογαλία). Το 1952 προσχώρησαν στη συμμαχία η Ελλάδα και η Τουρκία και το 1955 η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η προσχώρηση της τελευταίας προκάλεσε ως αντίδραση τη σύναψη του συμφώνου της Βαρσοβίας από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Σήμερα, η Βορειο-ατλαντική Συμμαχία αριθμεί 26 χώρες μέλη.
Το ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι το Συμβούλιο του Βόρειου Ατλαντικού (Noth Atlantic Council), με έδρα τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο. Αποτελεί το κύριο σώμα και αντιπροσωπεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και ʼμυνας των κρατών-μελών. Συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό του όργανο και συνέρχεται επί εβδομαδιαίας βάσης. Πρόεδρος του συμβουλίου είναι ο Γενικός Γραμματέας (πρώτος γραμματέας εκλέχτηκε ο ʼγγλος λόρδος Ισμέν το 1952). Μία φορά κάθε δύο χρόνια διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία μετέχουν οι Αρχηγοί των Κρατών-Μελών (πρόεδροι και πρωθυπουργοί). ʼλλο ανώτατο όργανο του ΝΑΤΟ είναι η Στρατιωτική Επιτροπή (Military Committee), η οποία αποτελείται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕΕΘΑ) όλων των κρατών-μελών και συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ενώ μία μόνιμη ομάδα είναι το εκτελεστικό όργανο της Στρατιωτικής Επιτροπής και συνέρχεται επί εβδομαδιαίας βάσης.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.