Πρωτοχρονιάτικη πίτα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009, στην αίθουσα του Καφέ – Μπαρ "ΑΝΟΙΞΗ" σε μια πολύ "ζεστή" ατμόσφαιρα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου κας ʼννας Καμμή όπου και καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους η οποία και στη συνέχεια είπε :
Εκπρόσωπε του Μητροπολίτη Σύρου,
Αιδεσιμότατε πάτερ Βασίλειε,
Αιδεσιμότατε πάτερ Πέτρο,
Κυρία Ευγενία Χανιώτη Πρόεδρε του Τοπικού Δημοτικού Καταστήματος της ʼνω Μεράς, κ.κ Δημοτικού Σύμβουλοι Μαριγούλα Αποστόλου, Ειρήνη Γρυπάρη, Μαρσούλα Χανιώτη, Ευαγγελία Καμμή και Αντώνη Κουσαθανά, κ.Κόλια Νάσο Αερολιμενάρχη,κ.Γυφτοκώστα,Πρόεδρε της Αλληλεγγύη, κ.Μπαρμπαρή Πρόεδρε του Απολλώνιου, κυρία Ελένη Σκουλάκη Τοπική έφορο του ΣΕΟ Μυκόνου, κ Μασάκη Γεωργία, Εκπρόσωπε του Συλλόγου Μικρασιατών, εκπρόσωποι των συλλόγων Ανωμερίτισσες, Φίλων Δήλου Ρήνειας, Αυτοδυτών, κύριε Παντελή Ρούσο Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολέιου Μυκόνου, κυρία Βίκυ Σταυράκη, αντιπρόεδρε του Συλλόγου 2ου Δημοτικού Σχολείου, κύριε Πέτρο Βερώνη εκπρόσωπε του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου, κυρία Περπερίδου Διευθύντρια της ΑΤΕ , κυρία Καλπουρτζή , Διευθύντρια της ΕΤΕ, κύριε Νίκο Κοντιζά από τον ΜΥΚΟΝΟΣ FM, κύριε Μιχάλη Κοντιζά από την ηλεκτρονική πύλη της Μυκόνου e-mykonos.gr, κυρία ʼννα Λοίζου από την εφημερίδα Μυκονιάτης, κυρία Αννίτα Γιαννοπούλου εκπρόσωπε της ΔΕΠΠΑΜ,

κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζουμε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Συλλόγου μας και σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονία !
Οι ευχές στην αρχή κάθε καινούριου χρόνου έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού εκφράζουν την ελπίδα και την αισιοδοξία πως ότι κακό συνέβηκε τον προηγούμενο χρόνο , δεν θα συμβεί ξανά στον επόμενο, αντίθετα από αυτόν, τον ΝΕΟ, προσδοκούμε τα καλύτερα.
Έτσι πρέπει να βλέπουμε και το 2009, που εξαιτίας των δυσοίωνων για την Παγκόσμια Οικονομία και την Ειρήνη προβλέψεων, θα πρέπει να μας βρεί προετοιμασμένους , ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο.
Η Παγκόσμια Συγκυρία είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που περιφρόνησε το Περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες και δημιούργησε τεράστιες ανισότητες μεταξύ των Λαών, ευνοώντας τους λίγους και αδικώντας τους πολλούς, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας και άσκησης βίας. Εδώ αναφερόμαστε στα όσα ζήσαμε και ζούμε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Πέρα από την ελληνική πραγματικότητα θα πρέπει όλη η παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει φαινόμενα όπως αυτό της Γενεοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και όλων όσων προηγήθηκαν.
Όπως η φύση μας εκδικείται για τις τεράστιες οικολογικές καταστροφές που προκαλέσαμε αδιαφορώντας για τις συνέπειες, με μόνο γνώμονα το Κέρδος, έτσι και οι Παγκόσμιοι Οικονομικοί Δείκτες μας εκδικούνται για την αλόγιστη κατανάλωση που μας επέβαλαν αυτοί που χειρίζονται τις Τύχες μας.
Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την Πατρίδα μας και σίγουρα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε και την Μύκονο, η οποία εξαιτίας του διάσημου ονόματός της ,της ιστορίας της και των υποδομών της , θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επηρεαστεί λιγότερο.
Η προβολή του νησιού ήταν πάντα μεγάλη.
Από την ένωση Απανταχού των Μυκονίων , από τους Μυκονιάτες του Εξωτερικού που δεν έπαψαν ποτέ να μιλούν για αυτήν και να την διαφημίζουν, από τις συμμετοχές του Δήμου σε διεθνείς εκθέσεις. Όλες οι προσπάθειες όμως ευδοκίμησαν εξαιτίας της φιλοξενίας των κατοίκων , της διατήρησης της παράδοσης, της γραφικότητας του νησιού και της ευστροφίας και της εργατικότητας του Μυκονιάτη και της Μυκονιάτισσας.
Αυτά είναι που πρέπει να διαφυλάξουμε και τώρα σαν κόρη οφθαλμού και να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε φαινόμενα σαν αυτά που ταλαιπώρησαν τον τόπο το προηγούμενο καλοκαίρι , να αποτελέσουν για πάντα παρελθόν.
Ευχόμαστε στον καινούριο Δήμαρχο καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του, και σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο καλό κουράγιο και καλή δύναμη.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου ήταν, είναι και θα είναι στο πλευρό αυτών που με τις ενέργειές τους αναδεικνύουν τον Πολιτισμό του τόπου, υπερασπίζονται τους θεσμούς και την Δημοκρατία και είναι πρόθυμοι να καταπολεμήσουν την παρανομία και προβάλλουν σωστά τον νησί.
ʼλλωστε η τριαντάχρονη παρουσία του Συλλόγου στα κοινά του τόπου με την εθελοντική του προσφορά, το έχει αποδείξει.
Τα πεπραγμένα και ο οικονομικός απολογισμός για το 2008 βρίσκονται στα τραπέζια, μπροστά σας. Το έργο του Συλλόγου παραμένει πάντα πλούσιο και ποικίλο, πάντα με την συμβολή , πρώτα πρώτα του δραστήριου ΔΣ, την συμπαράσταση των μελών και φίλων, αλλά και την σημαντική ενίσχυση από τον Δήμο Μυκόνου.
Όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά, εκτός από εκδηλώσεις που στόχο έχουν την διατήρηση της παράδοσης, πάντα μας απασχολούν θέματα που έχουν να κάνουν με το Περιβάλλον, την Γυναίκα στην Σύγχρονη Κοινωνία, την Ειρήνη, ενώ πραγματοποιούνται και εκδρομές που στόχο έχουν να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό του τόπου μας αλλά και τον πολιτισμό και την ιστορία άλλων τόπων. Έτσι πραγματοποιήθηκε ταξίδι στην Κων/λη τον Μάρτη του 2008 καθώς και ο περίπλους της Μύκονο με το πλοίο Φοίβος.
Ο Σύλλογος βρίσκεται πάντα διακριτικά κοντά σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη και εξακολουθεί να μαζεύει χρήματα για αγορά μηχανήματος για το Κέντρο Υγείας. Οι τελευταίες δωρεές βρίσκονται τυπωμένες πίσω από τον οικονομικό απολογισμό.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων στα κοινά τον Μάιο του 2009, έχουμε ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι την συγκομιδή υλικού για την έκδοση ενός Επετειακού Λευκώματος, ιστορικού θα τολμούσα να πω.
Με την ευκαιρία αυτή καλούμε όποιον και όποια έχει φωτογραφίες που αφορούν δραστηριότητες του Συλλόγου, ιδιαίτερα έως το 1980, να μας τις διαθέσει για να βγουν αντίγραφα.
Εκτός από το Λεύκωμα, σκοπεύουμε να κάνουμε έκθεση Φωτογραφίας με θέμα την πορεία του Συλλόγου τα 30 αυτά χρόνια και όλο το υλικό που θα μαζευτεί θα είναι πολύτιμο.
Να σημειώσουμε εδώ ότι σύντομα ο Σύλλογος θα έχει την δική του Ιστοσελίδα, ώστε να μπορεί ο καθένας να βλέπει την δράση του , να αρθρογραφεί και να επικοινωνεί μαζί μας.
Πάγια ανάγκη μας αποτελεί η στέγαση του Γραφείου του Συλλόγου σε χώρο κατάλληλο ώστε να διατηρηθούν σωστά οι περίπου 60 παραδοσιακές φορεσιές που έχουμε. Το ενοίκιο για το γραφείο που στεγαζόμαστε τα τελευταία χρόνια μετά την πυρκαγιά στο προηγούμενο γραφείο στον Μύλο, πληρώνεται από τον Δήμο Μυκόνου και τον ευχαριστούμε θερμά.
Όμως η ιματιοθήκη με φορεσιές καθώς και το αρχείο μας συνεχώς μεγαλώνει και σύντομα θα χρειαστούμε μεγαλύτερο χώρο.
Θυμίζουμε εδώ ότι με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ τον Ιούνιο του 2007, ανατέθηκε η μελέτη γραφείων για Συλλόγους στον Κήπο του Μελετόπουλου και περιμένουμε την ολοκλήρωση της υποβολής της άδειας ώστε να πάρει τον δρόμο της για την πολεοδομία.
Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι παρακάτω εκδηλώσεις: Στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο Γρυπάρειο διημερίδα με θέμα .« Μελέτες και έρευνες για την Μύκονο στις Κοινωνικές-Ανθρωπιστικές Επιστήμες» Επιστήμονες, Καθηγητές Πανεπιστημίου και ερευνητές θα συμμετέχουν σε αυτή παρουσιάζοντας μελέτες και εργασίες που αφορούν στην Μύκονο και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ. Θεωρούμε πολύ σημαντική την επιτυχία αυτής της διημερίδας αφού θα δοθεί η δυνατότητα στον τόπο να προβληθεί για τον Πολιτισμό και την Παράδοσή του.
Προγραμματίζεται Αποκριάτικο Γλεντά, θα δούμε πού.. και θα συμμετέχουμε όπως πάντα στο Καρναβάλι της ʼνω Μεράς και της Χώρας.
Τέλος, στις 6 έως 10 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί 5νθήμερη εκδρομή στην Μαδρίτη και στο Τολέδο, για το οποίο ενημερωτικά φυλλάδια βρίσκονται στην διάθεσή σας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 20 Ιανουαρίου.
Για το καλό του χρόνου θα ακολουθήσει λαχειοφόρος με ωραία δώρα. Λέγεται άλλωστε ότι σε όποιον πέσει το φλουρί και κερδίσει κάτι στην αρχή του χρόνου, αυτός θα είναι καλότυχος όλο τον χρόνο! Κλείνοντας , θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους Υγεία και Ευτυχία και η πολυπόθητη Ειρήνη να υπερνικήσει την κάθε μορφή βίας και να επικρατήσει σε όλο τον Κόσμο. Στα παιδιά που δοκιμάζονται με εξετάσεις, καλή επιτυχία !
Μετά την κοπή της πίτας και τα παραδοσιακά κάλαντα , θα ακολουθήσει γλέντι με τους Πέτρο Βερώνη, Απόστολο Σαχά και Κώστα Νικολόπουλο και τον Φραντζέσκο Σκαγιά.
Ακολούθησε η κοπή της πίτας από τα μέλη του Δ.Σ. όπου στο τέλος της εκδήλωσης τραγούδησαν και τα παραδοσιακά Κάλαντα της Μυκόνου.
Το χρυσό φλουρί, προσφορά του κου Γιώργου Σταμούλη, έπεσε στην κα Κουτσούκου Ελίνα. Επίσης πολλοί ήταν οι δωροθέτες που τα δώρα τους μοιράστηκαν στους τυχερούς της βραδιάς. Ο Σύλλογος ευχαρίστησε θερμά όλους τους επιχειρηματίες που προσέφεραν τα δώρα τους στο Σύλλογο τους καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην οργάνωση της εκδήλωσης.
Η βραδιά έκλεισε με τα τραγούδια της μουσικής παρέας του Πέτρου Βερώνη.

Και του χρόνου με ΥΓΕΙΑ.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.