Απαραίτητα Έγγραφα

passports

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ & ΒΙΖΕΣ

Για να επισκεφθείτε την Μύκονο όπως και κάθε άλλο μέρος του κόσμου, πρέπει να έχετε μαζί σας κάποια απαραίτητα έγγραφα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους διαβατήριο για να ταξιδέψουν στην Μύκονο. Αρκεί η Ευρωπαϊκή ταυτότητα. Οι Βρετανοί υπήκοοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους διαβατήριο, κατά τα άλλα ισχύουν γι’ αυτούς οι ίδιοι όροι με τους υπόλοιπους πολίτες της ΕΕ.

Οι υπήκοοι των ακόλουθων χωρών πρέπει να έχουν στην κατοχή τους μόνο το έγκυρο διαβατήριό τους χωρίς βίζα για να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι 90 μέρες: Η.Π.Α., Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και ορισμένα κράτη της Νότιας Αμερικής. Επισκέπτες άλλων χωρών, επιτρέπεται να παραμείνουν στην Ελλάδα και άρα στην Μύκονο, μέχρι 60 μέρες χωρίς βίζα. Η παράταση της βίζας είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς χρειάζεται μια αίτηση και πληρωμή της απαραίτητης αμοιβής στις αρμόδιες αρχές. Επίσης ο αιτών θα πρέπει να έχει επίσημο αποδεικτικό στοιχείο στο οποίο διαφαίνεται ότι μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του χωρίς εργασία (τραπεζικός λογαριασμός ή άλλο έγγραφο).

Η παραμονή με βίζα που έχει λήξει, απαγορεύεται και η μη-τήρηση αυτού του νόμου τιμωρείται αυστηρά.

ΤΕΛΩΝΕΙΟ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Αν έρχεστε αεροπορικώς μέσω Αθήνας στην Μύκονο, στο τελωνείο του αεροδρομίου ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ στην Αθήνα υπάρχουν 3 λωρίδες, από τις οποίες θα επιλέξετε την κατάλληλη, ανάλογα με τα αντικείμενα που θέλετε να δηλώσετε. Εάν δεν έχετε τίποτα να δηλώσετε, περνάτε από την πράσινη λωρίδα. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να δηλώσετε αντικείμενα σχετικά με την εργασία σας (ή άλλα φορολογούμενα είδη), περνάτε από την κόκκινη λωρίδα. Εάν είστε πολίτης της ΕΕ, περνάτε από την μπλε λωρίδα.

Εάν έχετε σκοπό να φέρετε το κατοικίδιό σας (σκύλο ή γάτα), είστε υποχρεωμένος να έχετε μαζί σας ένα πιστοποιητικό που δηλώνει ότι το κατοικίδιο δεν πάσχει από οποιαδήποτε μεταδοτική ασθένεια και ότι του έχουν χορηγηθεί όλα τα απαραίτητα εμβόλια εντός των τελευταίων 6 ημερών πριν από την άφιξή σας στην Ελλάδα. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται ότι το ζώο έχει κάνει το εμβόλιο κατά της λύσσας μέσα στους τελευταίους 12 μήνες (για σκύλο) και μέσα στους τελευταίους 6 μήνες (για γάτα).

Είστε επίσης υποχρεωμένοι να έχετε ένα έγγραφο που να πιστοποιεί ότι το κατοικίδιό σας έχει εξεταστεί και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για εχινόκοκκο. Τα πιστοποιητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί από κτηνιατρική αρχή, να έχουν γνήσιο υπογραφής και συμβολαιογραφική πιστοποίηση από την αρμόδια ιατρική αρχή και από το ελληνικό προξενείο.