Ποιοι αγοράζουν βίλες εκατομμυρίων στην Μύκονο

s
s
Ποιοι αγοράζουν βίλες εκατομμυρίων στην Μύκονο. Στην κορυφή της ζήτησης η Κέρκυρα και η Μύκονος που αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης. Ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty στο πρώτο market report που εξέδωσε για την Ελλάδα, διαπιστώνει διαρκώς ενισχυόμενη ζήτηση στην αγορά κατοικιών πολυτελείας.
Η ζήτηση υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία, φτάνοντας τους πρώτους 9 μήνες του 2022 τα 4,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η αξία της μέσης συναλλαγής, διατήρησε μια σταθερά ανοδική πορεία, προσεγγίζοντας τα 2,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 έναντι 2,7 εκατ. και 2,5 εκατ. ευρώ τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.
Στην κορυφή της ζήτησης σε επίπεδο προορισμών, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s International Realty, που διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά η Κέρκυρα και η Μύκονος. Τα δύο νησιά, που συγκαταλέγονται στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα νότια προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ζήτηση αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός από την Κρήτη που βρίσκεται στην 8η θέση, σε πόλο έλξης για τα Άτομα Ιδιαίτερα Υψηλής Καθαρής Θέσης ή αλλιώς για τους Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται διεθνώς, αναδεικνύονται η Κέα και η Εύβοια.

Τα πρωτεία ως προς το ενδιαφέρον των επιμέρους αγορών κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μερίδιο 19,3%. Δηλαδή ένα στα πέντε αιτήματα τους πρώτους 9 μήνες του έτους προήλθε από Αμερικανούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο (18,8%) και η ελληνική αγορά (8,3%) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα. Το ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα αντιπροσωπεύει πάνω από το 45% της συνολικής ζήτησης, με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Ωστόσο, ενώ ο δείκτης της ζήτησης να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς των premium κατοικιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων πολυτελών ακινήτων στην περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον οίκο Sotheby’s, από τις 74.000 πολυτελείς κατοικίες που εκτιμάται ότι θα πωλούνται ετησίως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα), η χώρα μας αντιπροσωπεύει μόλις το 4% σε όρους μονάδων ή το 3% ως προς την αξία (βάσει ζητούμενων τιμών).

«Η ελληνική αγορά κινείται ξεκάθαρα με σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα παρουσιάζοντας σημάδια εμφανούς ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, η πτώση του ποσοστού των συμβολαίων που τελικά κλείνουν μετά από κάθε υπόδειξη υποδεικνύει ότι στους επόμενους μήνες η αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αριθμού συναλλαγών, γεγονός το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό market report.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.