Πιστοποιητικά υγείας για εργασία

baristas
baristas

Πιστοποιητικά υγείας για εργασία. Σε πολλούς τομείς εργασίας απαιτείται μια σειρά δικαιολογητικών για την έγκριση ενός υποψήφιου εργαζομένου. Τα δικαιολογητικά αυτά αποτελούν προϋπόθεση για να εργαστεί κάποιος στην εκάστοτε θέση, ενώ συνήθως απαιτείται και η τακτική ανανέωσή τους αν πρόκειται για βεβαιώσεις υγείας.

Ειδικά για θέσεις του δημοσίου τομέα, η υποβολή ιατρικών πιστοποιητικών είναι συχνή και απαραίτητη. Υπάρχουν θέσεις εργασίας όπου απαιτείται ο εργαζόμενος να απευθυνθεί σε δημόσιο λειτουργό υγείας για να τα λάβει. Υπάρχουν όμως και θέσεις όπου τίθεται στη διακριτική ευχέρεια του εργαζόμενου το πού θέλει να απευθυνθεί για να λάβει τη βεβαίωση που απαιτείται.

Κατηγορίες επαγγελμάτων που απαιτούν βεβαίωση υγείας

  1. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, ταβέρνες, νυχτερινά κέντρα/ σερβιτόροι, μάγειρες, σεφ, μπάρμαν, ψήστης). Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα ή κάτι άλλο που δεν του επιτρέπει να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Το πιστοποιητικό μπορούν να εκδώσουν κρατικοί ή ιδιώτες γιατροί. Απαιτείται ακτινογραφία θώρακος, παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και καλλιέργεια. Το πιστοποιητικό ισχύει για 5 χρόνια και στη συνέχεια ανανεώνεται με επανάληψη της διαδικασίας.
  2. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Απαιτείται διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος και δερμοαντίδραση Mantoux. Ανά 4 χρόνια απαιτείται επανέλεγχος για φυματίωση από ειδικό πνευμονολόγο-φυματιολόγο, ειδικό παθολόγο ή γενικό γιατρό. Όσοι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χειρίζονται τρόφιμα απαιτείται επιπλέον παρασιτολογική εξέταση κοπράνων και καλλιέργεια (επαναλαμβάνονται κάθε 2 έτη).Τέλος, απαιτείται και διενέργεια ψυχιατρικής εξέτασης μετά την οποία πιστοποιείται η καταλληλότητα του κατόχου για εργασία σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.
  3. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως ναυαγοσώστες. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο ή άλλο νόσημα. Επίσης, απαιτείται εξέταση και πιστοποίηση και από καρδιολόγο και ψυχίατρο που να βεβαιώνει ότι ο κάτοχος είναι ικανός να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.
  4. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως προπονητής. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και ψυχίατρο και είναι ικανός να ασκήσει το επάγγελμα του προπονητή. Ο υποψήφιος θα πρέπει να προσκομίσει και ακτινογραφία πνευμόνων. Τα πιστοποιητικά θα πρέπει να εκδοθούν από δημόσιο νοσοκομείο.
  5. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία στο χώρο της υγείας. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο και δερματολόγο και δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα. Απαιτείται επίσης έλεγχος για την ηπατίτιδα Β , C και σύφιλη, παρασιτολογική κοπράνων και καλλιέργεια. Για τους γιατρούς απαιτείται επιπλέον ακτινογραφία θώρακος και ψυχιατρική εξέταση. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.
  6. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία στο δημόσιο (διοικητικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε δικαστήρια). Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο ή γενικό γιατρό και ψυχίατρο και κρίθηκε ικανός να εργαστεί στην εν λόγω θέση. Απαιτείται επίσης ακτινογραφία θώρακος. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.
  7. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως αναπληρωτής δάσκαλος/ καθηγητής. Στο πιστοποιητικό βεβαιώνεται ότι ο κάτοχος υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο από παθολόγο ή γενικό ιατρό και ψυχίατρο και είναι κατάλληλος να ασκήσει διδακτικά καθήκοντα. Τα πιστοποιητικά μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.
  8. Πιστοποιητικά υγείας για εργασία ως προσωπικό ασφαλείας (security). Απαιτείται πιστοποιητικό από ψυχίατρο σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν. 3418/2005, που να βεβαιώνει ότι ο κάτοχος δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο και δεν είναι χρήστης ουσιών. Το πιστοποιητικό πρέπει να υποβληθεί μέσα σε ένα τρίμηνο από την έκδοσή του. Το πιστοποιητικό μπορεί να είναι είτε από δημόσιο είτε από ιδιώτη γιατρό.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.