Πιθανή η παράταση της απεργίας ΠΝΟ και ο αποκλεισμός των νησιών για όλη την εβδομάδα

demena ploia
demena ploia

Σε ισχύ βρίσκεται από τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η 48ωρη απεργία 13 ναυτεργατικών σωματείων της ΠΝΟ η οποία κρατά δεμένα τα πλοία στα λιμάνια χωρίς να εκτελούνται δρομολόγια.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν κατάργηση των ρυθμίσεων με τις οποίες, όπως αναφέρουν, επέρχεται πλήγμα στον θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αλλά και στα ωράρια εργασίας και ανάπαυσης.

Σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσεχθεί είναι ότι η συγκεκριμένη απεργία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο κάποιας πανελλήνιας κινητοποίησης της ΓΣΕΕ και άλλων κλάδων, αλλά αφορά αποκλειστικά τους ναυτεργάτες. Πρόκειται για απεργία με προοπτική κλιμάκωσης, κάτι που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας σε ορισμένα από τα αιτήματα των ναυτεργατών, είναι πολύ πιθανό να παραταθεί η κινητοποίηση και να διαρκέσει περισσότερο του 48ωρου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει πολυήμερος αποκλεισμός των νησιών, κάτι το οποίο έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές.

Τα 13 σωματεία, σε κοινή τους ανακοίνωσή ζητούν την κατάργηση των νόμων 4714/2020, 4150/2013, 4770/2021, επαναφορά όλων των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, αυτοτέλεια του ΝΑΤ, του Οίκου Ναύτη και των υπόλοιπων ταμείων. Επίσης, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ΣΣΕ 2020-2021 σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες, λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμεση απόδοση του επιδόματος covid-19 και ανεργίας σε όλους τους ναυτεργάτες.

Ζητούν καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δημόσια εκπαίδευση, αναβάθμιση των υποδομών, προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση της υλικοτεχνικής βάσης και της διδακτέας ύλης.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

L' aragosta live
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

L’ aragosta live

Ο Δημήτρης Ζμπέκος ιδρυτικό στέλεχος του γνωστού συγκροτήματος των Ζιγκ Ζαγκ παρουσιάζει κάθε Τετάρτη στο εστιατόριο ...

Comments are closed.