Πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων το 17′

Lia Retreat
Lia Retreat

Πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων το 17′. Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας κινούνται φέτος οι αγορές κατοικιών από το εξωτερικό, καθώς η άνοδος του τουρισμού έχει θετικό αντίκτυπο και στην αγορά εξοχικής κατοικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων αυξήθηκε κατά 61,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Παράλληλα, καταγράφεται και επιτάχυνση σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2017, όταν οι εισροές κεφαλαίων είχαν «τρέξει» με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 56,7%.

Αν, μάλιστα, διατηρηθεί ο υφιστάμενος ρυθμός ανόδου, είναι πολύ πιθανό στο τέλος του έτους 2017 να έχουν εισρεύσει πάνω από 430 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύνολο του 2016, οι σχετικές επενδύσεις από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 45,3% σε 270 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. ευρώ το 2015, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 36%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογος ρυθμός ανόδου με αυτόν του φετινού πρώτου τριμήνου είχε καταγραφεί πριν από δέκα χρόνια, το 2007, όταν τα ξένα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν στην ελληνική αγορά ακινήτων ήταν αυξημένα κατά 66,5% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι η αύξηση των ξένων κεφαλαίων που κατευθύνονται στην ελληνική αγορά, καταγράφεται σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται από έντονη αγοραστική κίνηση. Εν ολίγοις, το ενδιαφέρον φέτος έχει εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές του έτους και όχι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που παρατηρείται και η κορύφωση της ζήτησης. Ετσι, υπάρχει έκδηλη η αισιοδοξία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμα καλύτεροι από πλευράς συναλλαγών, με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιθανή η εξασφάλιση υψηλότερων πωλήσεων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα.

Σταδιακά αυξάνεται και η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς. Η Μύκονος παραμένει στο επίκεντρο αγοράς ακινήτων, ενώ υψηλό είναι επίσης το αγοραστικό ενδιαφέρον σε Κέρκυρα, Πάρο, Κρήτη, Χαλκιδική και Πελοπόννησο. Πέραν εκείνων που αναζητούν τη λήψη άδειας παραμονής, σημαντικό παραμένει το αγοραστικό ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες. Παράλληλα, όπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τουλάχιστον όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα σημάνει και το «πράσινο φως» για όσους ξένους ανέβαλλαν μέχρι σήμερα τη λήψη απόφασης για την αγορά εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ξένων επενδύσεων.

Πηγή: Kathimerini

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.