Διακοπές με Ιστιοπλοϊκό

sailing
sailing

Αν το φετινό καλοκαίρι προτιμήσετε με την παρέα σας να κάνετε διακοπές με Ιστιοπλοϊκό στις Κυκλάδες, ιδού τι πρέπει να έχετε υπόψη σας.

Την τελευταία δεκαετία οι τιμές έχουν πέσει αισθητά, αποδεικνύοντας πως η πολυτέλεια μπορεί να είναι προσιτή. Ωστόσο οι Έλληνες εξακολουθούμε να μην προτιμάμε τα σκάφη για τις καλοκαιρινές διακοπές μας. «Μόνο το 20% των πελατών μας είναι Έλληνες», παρατηρεί ο Γιάννης Μπογιατζόγλου, ιδιοκτήτης της Dynamic Sailing, που από το 2009 δραστηριοποιείται στην ενοικίαση ιστιοπλοϊκών. «Η προφανής εξήγηση είναι πως οι Έλληνες έχουμε συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία να κάνουμε διακοπές κάθε χρόνο σε διαφορετικό νησί, κι έτσι η διάθεση εξερεύνησης, που κυρίως καλύπτουν οι διακοπές με σκάφος, δεν είναι τόσο έντονη στον  Έλληνα».

Με χρονικό σημείο εκκίνησης τον Μάιο, εκατοντάδες σκάφη διαπλέουν τα πελάγη μας για διακοπές που προσφέρουν ασύγκριτη αίσθηση ελευθερίας και άμεση επαφή με τη φύση. Η ασυναγώνιστη ελληνική «Πολυνησία» και ειδικά στις Κυκλάδες, ενδείκνυται για εξερεύνηση ακτών και κολπίσκων που είναι απρόσιτοι με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Επιπλέον, το ιστιοπλοϊκό μπορεί να αποτελέσει την πλωτή βάση για πολλές ακόμα θαλάσσιες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, το windsurf και οι καταδύσεις. Κι αν, πάλι, θέλετε να πιάσετε στεριά, δεν έχετε παρά να βάλετε πλώρη προς τα εκεί. Η απουσία συνωστισμού και οι κουραστικές μετακινήσεις προστίθενται στα πλεονεκτήματα των διακοπών με σκάφος.

Θα βρείτε δεκάδες εταιρείες ενοικίασης σκαφών όλων των κατηγοριών και τύπων, με κόστος που ποικίλλει ανάλογα με το μήκος του σκάφους, την εποχή και τον εξοπλισμό. Η πρώτη ερώτηση στην οποία θα κληθείτε να απαντήσετε είναι αν θέλετε επανδρωμένο ή μη σκάφος. Στην πρώτη περίπτωση η εταιρεία αναλαμβάνει τον καπετάνιο (skipper) που θα το οδηγήσει. Η αμοιβή του skipper υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ την εβδομάδα, χωρίς τη διατροφή του. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πώς θα συμβιώσετε με έναν άγνωστο, έχετε στο μυαλό σας πως αυτοί οι άνθρωποι είναι εκπαιδευμένοι να είναι διακριτικοί.

Με skipper ή χωρίς;

Η εναλλακτική είναι το bare boat ταξίδι, που σημαίνει πως ένας τουλάχιστον από τους επιβάτες έχει τα χαρτιά ιστιοπλοΐας που χρειάζονται δίπλωμα RYA day skipper, International Certificate of Competence (ICC) ή κάποιο άλλο προερχόμενο από αναγνωρισμένη σχολή ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Εάν έχετε πάρει το δίπλωμά σας από κάποια σχολή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να συνοδεύεται από τη μετάφρασή του. Για ναύλωση σκάφους  άνευ κυβερνήτη, όμως, πρέπει να είστε σχετικά έμπειρος. Οι θαλάσσιες περιοχές των Κυκλάδων και του Νότιου Αιγαίου απαιτούν αρκετά καλές δυνατότητες πλοήγησης, και αυτό επειδή τα μελτέμια μπορούν να φτάσουν τα 5 με 7 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας και να διαρκέσουν για πολύ καιρό.

Σε κάθε περίπτωση, συνήθως θα χρειαστεί να προκαταβάλετε στο γραφείο ενοικίασης σκαφών ένα επιπλέον ποσό για την εγγύηση, το οποίο θα σας επιστραφεί με την άφιξή σας και εφόσον όλα έχουν πάει καλά. Τέλος, αν το σκάφος που θα νοικιάσετε δεν έχει φουσκωτό (tender), καλό είναι να το ζητήσετε. Θα σας εξυπηρετήσει όταν αγκυροβολείτε ανοιχτά σε κάποιον κόλπο και θέλετε να πάτε στην παραλία για εξερεύνηση. Οι φίλοι του υποβρύχιου ψαρέματος, επίσης, μπορούν έτσι να επιδοθούν πιο άνετα στο χόμπι τους.

Λάβετε υπόψη σας πως στην απόφαση για επανδρωμένο ή μη σκάφος δεν θα σας οδηγήσουν μόνο οι ιστιοπλοϊκές σας δεξιότητες. Οι skippers έχουν το προνόμιο της καλής και σε βάθος γνώσης των προορισμών (παραλίες, κόλποι, μυστικά που θα απογειώσουν την εμπειρία των διακοπών σας). Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα, σκεφτείτε σοβαρά να εμπιστευτείτε το σκάφος σε επαγγελματία καπετάνιο.

Πόσο θα σας κοστίσει

Το κόστος για την ενοικίαση σκάφους ποικίλλει ανάλογα με το σκάφος, το μέγεθος και φυσικά την περίοδο. Όπως και στα ξενοδοχεία, οι περίοδοι χωρίζονται σε χαμηλή, μέση και υψηλή. «Ενδεικτικά, για την ενοικίαση ενός ιστιοπλοϊκού στα 36-38 πόδια, κοντά στα 13 μέτρα δηλαδή, εξοπλισμένου με τρεις καμπίνες και δύο τουαλέτες, το κόστος στην υψηλή περίοδο κυμαίνεται περί τα 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα. Η περίοδος αιχμής υπολογίζεται από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο επιβαρύνεται με 60 ευρώ την ημέρα, ποσό ίσο περίπου με την ενοικίαση ενός απλού ξενοδοχείου σε κάποιο από τα δημοφιλή ελληνικά νησιά», λέει ο κ. Μπογιατζόγλου.

Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται τα καύσιμα, το κόστος των οποίων είναι χαμηλό, στα 150-200 ευρώ την εβδομάδα ανάλογα με το ταξίδι, και τα έξοδα ελλιμενισμού, που είναι σχεδόν αμελητέα, καθώς τα περισσότερα λιμάνια στα ελληνικά νησιά παραμένουν δημοτικά και η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 3 ευρώ την ημέρα.

Διατροφή και καθαριότητα εν πλώ

Καθώς όλα τα ενοικιαζόμενα σκάφη διαθέτουν καλά εξοπλισμένες κουζίνες, αν προνοήσετε για έναν καλό ανεφοδιασμό σε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, μπορείτε με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσετε όλα σας τα γεύματα. Και αυτό πρακτικά σημαίνει περιορισμένα έξοδα φαγητού. Σεντόνια και πετσέτες διατίθενται από τον ιδιοκτήτη, αλλά η καθαριότητα είναι δική σας ευθύνη.

Ο skipper μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν είναι απολύτως στις αρμοδιότητές του. «Γενικά οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι σαν σε τροχόσπιτο. Συνήθως οι άνθρωποι που νοικιάζουν ιστιοπλοϊκό είναι αυτοί που τους αρέσει και το κάμπινγκ, εκείνοι δηλαδή που για να είναι πιο κοντά στη φύση είναι διατεθειμένοι να υπομείνουν κάποια πράγματα, όπως π.χ. τον περιορισμένο χώρο, τις λίγες ανέσεις ή την οικονομία στο νερό, αφού πάνω στο σκάφος δεν υπάρχει ύδρευση», λέει ο κ. Μπογιατζόγλου. Αυτή είναι μια επισήμανση που δεν πρέπει να ξεχάσετε σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής σας. To σκάφος δεν είναι συνδεδεμένο με την ΕΥΔΑΠ, οπότε πρέπει να προσέχετε την κατανάλωση, ειδικά όταν κάνετε ντους.

Συμβουλές

Για εκείνους που δεν αγαπούν τις πολύωρες διαδρομές στη θάλασσα υπάρχει πάντα η δυνατότητα ενοικίασης του ιστιοπλοϊκού στον προορισμό της επιλογής τους. Να μεταβούν δηλαδή με το πλοίο της γραμμής στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο ή στις Σποράδες και να παραλάβουν από εκεί το σκάφος. Για να ευχαριστηθείτε το ταξίδι, βασική προϋπόθεση είναι ο καταμερισμός των εργασιών εν πλω. Καλό είναι να μοιράσετε αρμοδιότητες ανάλογα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες του καθενός και φυσικά να ενημερώσετε τους «πρωτάρηδες» για τις υποχρεώσεις και τα ενδεχόμενα προβλήματα που ίσως προκύψουν.

Το μυστικό της επιτυχίας για ένα όμορφο ταξίδι είναι πάνω απ’ όλα η καλή παρέα. Το σκάφος δεν είναι βίλα και δεν αφήνει περιθώρια για πλήρη απομόνωση, καθώς σε έναν χώρο 12-13 μέτρων θα πρέπει να συμβιώσουν 6-8 άνθρωποι. Προ απαιτούνται αμοιβαίος σεβασμός και πειθαρχία στους κοινούς κανόνες που θα θέσετε. Αν νομίζετε πως οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό είναι crash test μόνο για τα ζευγάρια, σκεφτείτε το ξανά.

Πηγή:Kathimerini

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.