Μνήμη: Καλλιτεχνική εγκατάσταση της Νάντιας Σκορδοπούλου στη Μύκονο

mnimi
mnimi

Οι Ανεμόμυλοι της Χώρας Μυκόνου, ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα τοπόσημα, έμοιαζαν να παίρνουν ζωή μέσα από το έργο Μνήμη της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε μία ολονύκτια προβολή που έγινε στις 15 Αυγούστου 2019. Μία in situ καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία μεταμορφώνει το τοπίο προσωρινά, με τη μέθοδο του 3Dmapping, σε ένα καμβά διανοητικού κόσμου.

Η Μνήμη αντιπαραθέτοντας την ψηφιακή κινούμενη εικόνα μέσα στη φυσική, διερευνά τον μετασχηματισμό του σύγχρονου περιβάλλοντός και την μετατόπισή του από το υλικό στο «άυλο». Μία μετατόπιση αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας που επηρεάζει τόσο το φυσικό – αστικό τοπίο όσο και την ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά.

Οι φωτεινές, έγχρωμες εικόνες των βιντεο-προβολών της εγκατάστασης, δημιουργούν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της απομόνωσης και της απόλυτης συνδεσιμότητας. Ενώ λέξεις – προτάσεις μοιάζουν να ανακτώνται από μία κοινή μνήμη.

Παράλληλα η Μνήμη αναζητά την αρχική ταυτότητα των ίδιων των μνημείων που αποτελούν το εικαστικό μέσο προβάλλοντας εικόνες από το παρελθόν τους και υπογραμμίζοντας ότι η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της μνήμης του τόπου.
Τέλος, η Μνήμη αναφέρεται στην μνήμη των ψηφιακών δεδομένων, μία νέα συνήθεια όπου η ζωή, οι σκέψεις και οι εμπειρίες των ανθρώπων καταγράφονται στη μνήμη των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, ενώ στη συνέχεια αναβιώνονται μέσα από την ψηφιακή τους μορφή, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δημιουργούνται “κατασκευασμένες εμπειρίες” και ταυτότητες.
Συνεργάτες:
Ευάγγελος Τσαρούμης , (τεχνικός video mapping)
Νίκος Σκορδόπουλους (εικονολήπτης)

Μαρία Κονιώτη (αρχαιολόγος)

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.