Καταπατημένες εκτάσεις μπορούν πλέον να εξαγοραστούν

xartis dasikos
xartis dasikos

Καταπατημένες εκτάσεις μπορούν πλέον να εξαγοραστούν. Τη νομιμοποίηση καταπατημένων και εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των συγκεκριμένων εκτάσεων, οι οποίες βρίσκονται εντός των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Βήματος», πρόκειται για δασικές εκτάσεις, οι οποίες είχαν εκχερσωθεί και καλλιεργούνταν πριν συμπεριληφθούν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura.

Οι συγκεκριμένοι αγρότες, οι οποίοι είχαν καταπατήσει δασική γη, θα μπορούν πλέον να κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με την εξαγορά εκτάσεων στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν Δασικοί Χάρτες. Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, το οποίο παρουσίασε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος.

 Οι προϋποθέσεις

Ειδικότερα, το άρθρο 18 προβλέπει την υπό προϋποθέσεις δυνατότητα υπαγωγής των συγκεκριμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην διαδικασία εξαγοράς που προβλέπει ο νόμος 998/79 (παράγραφοι 5 έως 11 του άρθρου 47 και 47Β). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αιτιολογική έκθεση, η ισχύουσα διάταξη «οδηγεί σε διαφορετική αντιμετώπιση των εκτάσεων που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριελήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι η γεωργική εκμετάλλευση μπορεί να μην αποκλειστεί από το ειδικό καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής».
Σύμφωνα με την αιτιολογία του νομοθέτη η νέα ρύθμιση «οδηγεί σε άρση της διακριτικής μεταχείρισης ορισμένων πολιτών». Στη χώρα μας ο κατάλογος των περιοχών Natura περιελάμβανε 419 περιοχές και αυξήθηκαν σε 446 με την ένταξη νέων περιοχών (κυρίως θαλάσσιων) και τη διεύρυνση των ορίων στις υφιστάμενες περιοχές με υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 50743/2017 (Β’ 4432)). Το δίκτυο Natura της χώρας αυξάνεται κατά 0,2% και από 27,7% της χερσαίας έκτασής της θα καλύπτει το 27,9%. Αντίστοιχα, οι θαλάσσιες περιοχές προστασίας ανέρχονται στο 22,3% από το 6,12% που ήταν έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2017, οπότε είχε εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.