Με υποβρύχιο καλώδιο θα ηλεκτροδοτείται σε λίγες ημέρες η Μύκονος

revma ypothalassio
revma ypothalassio

Με υποβρύχιο καλώδιο θα ηλεκτροδοτείται σε λίγες ημέρες η Μύκονος και σταματά η λειτουργία των ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ. Περί τα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να γίνει «ηλέκτριση» του καλωδίου διασύνδεσης της Σύρου, της Πάρου και της Τήνου και μέσα στον Φεβρουάριο της Μυκόνου. Mε τη διασύνδεση αυτή μειώνεται κατά 100 εκατ. ευρώ το κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών, μείωση που θα περάσει στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ένα καλώδιο 108 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα από το Λαύριο στη Σύρο. Και από εκεί με άλλα καλώδια τροφοδοτούνται η Πάρος, η Τήνος και η Μύκονος. Οι δοκιμές ξεκινούν εντός των ημερών και από τα μέσα του ερχόμενου μήνα σταματούν να λειτουργούν οι ρυπογόνοι πετρελαϊκοί σταθμοί. Στην Τήνο φτάνει από τη δεκαετία του 90 κι αλλο καλώδιο που τη συνδέει με την Άνδρο και τη νότια Εύβοια.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του σχεδιασμού διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ. Ο σχεδιασμός που στηρίχθηκε σε μελέτη του 2005 και άρχισε να υλοποιείται από το 2009 με μεγάλες καθυστερήσεις περιλαμβάνει δύο ακόμη φάσεις.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη σύνδεση της Νάξου με τη Μύκονο, καθώς και την αναβάθμιση της υφιστάμενης καλωδιακής σύνδεσης Άνδρου-Λιβαδιού (Ν. Εύβοια) και Άνδρου-Τήνου με την εγκατάσταση νέων υποβρυχίων καλωδίων. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου στις αρχές του 2019 θα ενισχύσει την αξιοπιστία τροφοδότησης των συγκεκριμένων νησιών, καθώς διασφαλίζεται διπλή διασύνδεση.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου Λαυρίου-Σύρου και με την ολοκλήρωσή της το 2022 διασφαλίζεται η αξιοπιστία τροφοδοσίας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέλος τα μπλακ-άουτ το καλοκαίρι

Τέλος τα μπλακ-άουτ την τουριστική περίοδο. Πρόκειται για την πρώτη φάση διασύνδεσης των συγκεκριμένων νησιών που διασφαλίζει τη διακίνηση ισχύος μέχρι 170 MW, μέγεθος που μπορεί να καλύψει τη ζήτηση των νησιών για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Με την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, οι αυτόνομοι πετρελαϊκοί σταθμοί στους οποίους στηρίζεται σήμερα η ηλεκτροδότηση των τεσσάρων νησιών, θα τεθούν σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

Στο υποβρύχιο καλώδιο υπάρχουν 24 οπτικές ίνες που μπορούν να αξιοποιηθούν στις τηλεπικοινωνίες. Με αυτές, θα παρακολουθεί τη λειτουργία των υποσταθμών στα νησιά το κέντρο ελέγχου της ΔΕΗ που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.