Το ξύπνημα του Αρμενιστή Φάρου


ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΣΤΗ ΦΑΡΟΥ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Τα εγκαίνια της 15ήμερης Έκθεσης για την ιστορία του Φάρου Αρμενιστή έγιναν χθες, Σάββατο 11 Ιουλίου 2009, στην περιοχή Φανάρι, στις εγκαταστάσεις του Φάρου.
Το ευρύχωρο προαύλιο και τα 220 τετρ. μέτρα του κτιρίου γέμισαν κόσμο, που με χαρά ήρθε να δει τον Αρμενιστή να παίρνει ζωή, μετά από 25 χρόνια απραξίας και λησμονιάς.
Στα ευρύχωρα δωμάτια του κτιρίου έγιναν προβολές με ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν στο Φάρο προσφέροντας τις κάθε είδους υπηρεσίες τους.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με αντικείμενα που προσφέρθηκαν γι' αυτό το σκοπό, από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.
Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονταν εκεί, πρόθυμοι να εξηγήσουν τη λειτουργία των φωτιστικών μηχανισμών, να μιλήσουν για τους Φάρους και τη χρησιμότητά τους και να "ξεναγήσουν" τους επισκέπτες στην Ιστορία των σημαντικών αυτών φρουρών των θαλασσών.
Ένα βιβλίο επισκεπτών, περίμενε υπομονετικά στη βορινή παραθύρα, όποιον ήθελε να γράψει τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του, ατενίζοντας το καταγάλανο πέλαγο.
Όλοι οι χώροι καθαροί, συγυρισμένοι, όμως το πέρασμα του χρόνου ήταν αποτυπωμένο πάνω στους τοίχους, τα διαδοχικά χρώματα από τα κατά καιρούς βαψίματα, μάρτυρες της ιστορίας, μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας, μάρτυρες της ανθρώπινης προσπάθειας να γίνει ο χώρος βιώσιμος. Υπέροχα μωσαϊκά πλακάκια, από αυτά που δε φτιάχνονται πια, χρωματιστές τσιμεντοκονίες και φθαρμένα ξύλινα πατώματα, συμπλήρωναν την εικόνα ενός χώρου, που κάποτε έσφυζε από ζωή.Κι όλα αυτά με σύμμαχο τον καιρό, μια σπάνια ημέρα που στο τελείωμά της μας χάρισε ένα υπέροχο ρόδινο ηλιοβασίλεμα.

Την τελετή των εγκαινίων άνοιξε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Θανάσης Κουσαθανάς Μέγας, στη συνέχεια μίλησε ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων, ο κος Νίκος Μπένος Πάλμερ, εμπνευστής και ψυχή της όλης διοργάνωσης, η κα Βανέσσα Ζουγανέλη, δημιουργός του θαυμάσιου ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε ειδικά για την περίσταση και πολύτιμος συνεργάτης της όλης προσπάθειας και ο κος Νικόλας Γρυπάρης (Καφές) διάβασε ένα δικό του ποίημα για το Φάρο.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων Αρχιπλοίαρχος Βασίλης Αγρογιάννης, ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της Υπηρεσίας Φάρων Πλωτάρχης Μίχαλος και δυο υπαξιωματικοί που θα παραμείνουν όλο το 15ήμερο για να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στα εκθέματα που διέθεσε για την περίσταση το Μουσείο της Υπηρεσίας Φάρων.

Οι τοπικοί μας οργανοπαίχτες, που πλαισιώνουν πάντα κάθε εκδήλωση του τόπου μας, ξεσήκωσαν για μια ακόμη φορά τον κόσμο με τις σαμπούνες, τα ντουμπάκια και τους νησιώτικους ήχους τους.
Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου ετοίμασε ένα πλούσιο κέρασμα για τους επισκέπτες και τις επόμενες ημέρες θα υποστηρίξει με καθημερινή παρουσία, τη λειτουργία της Έκθεσης.
Τέλος, στο χώρο της Έκθεσης, διανέμεται δωρεάν ένα θαυμάσιο βιβλίο με την ιστορία του Φάρου Αρμενιστή και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των Μυκονιατών φαροφυλάκων. Το βιβλίο είναι το καταστάλαγμα των ερευνών του Νίκου Μπένου Πάλμερ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τους Φάρους της Ελλάδας. Η "συνάντησή" του με τον Αρμενιστή τον ενέπνευσε και του έδωσε την ιδέα του πολύτιμου για τον τόπο μας βιβλίου και της Έκθεσης.

Με την οικονομική στήριξη της Δημοτικής μας Αρχής και τη συνεργασία της Υπηρεσίας Φάρων και πολλών Μυκονιατών, η ευγενής ιδέα κατάφερε να γίνει ευτυχής πραγματικότητα. Ευχόμαστε η συνέχεια να είναι εξίσου ευτυχής και οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές να ευαισθητοποιηθούν και να αποφασίσουν την επισκευή ενός από τους μεγαλύτερους και αξιολογότερους φάρους των Ελληνικών θαλασσών: τον Αρμενιστή της Μυκόνου!

Ο Αρμενιστής θα είναι ανοιχτός για το κοινό, κάθε μέρα πρωί 11.00 – 14.00 και απόγευμα 18.00 – 22.00, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2009. Μην το χάσετε!

Αννα Λοΐζου
 


Δείτε το περιεχόμενο του βιβλίου του Αρμενιστή και
αναζητήστε το ΔΩΡΕΑΝ κατά την διάρκεια της έκθεσης εντός του χώρου του Φάρου

Έρευνα-οργάνωση-επιμέλεια έκθεσης:
Νίκος Μπένος – Πάλμερ και Βανέσσα Ζουγανέλη
Διάρκεια έκθεσης: 11 Ιουλίου – 26 Ιουλίου 2009
Ώρες λειτουργίας: 11.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00
Τηλ. Επικοινωνίας: 6944803075 Νίκος Μπένος – Πάλμερ
e-mail: benospalmern@yahoo.gr

Σχετικά Links Επίσημη ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου – www.mykonoswomenculture.gr

Ο Αρμενιστής Φάρος – Πρόσκληση

Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού

 

 

 

 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.