ΜΥΚΟΝΟΣ – το χωριό

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου η ομάδα που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος κατάρτισης "Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς" του ΚΕΚ ΔΕΛΤΑ και με επικεφαλής την ιστορικό-αρχαιολόγο κα Γρυπάρη ʼννα παρουσίασε το λεύκωμα "ΜΥΚΟΝΟΣ – το χωριό".
Σκοπός της ομάδας ήταν η προβολή και η διάσωση της μυκονιάτικης παράδοσης. Η ομάδα κατέγραψε την αρχιτεκτονική των "χωριών" (αγροικία), τη ζωή των "χωριανών" ανθρώπων, τα ήθη και τα έθιμα, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα πανηγύρια, τα χοιροσφάγια και την γευστική μυκονιάτικη κουζίνα.
Η μεγαλύτερη δε πρόκληση σε αυτήν την προσπάθεια τους ήταν η αντίθεση που παρουσιάζει το "χωριό της Μυκόνου" με την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Κατά την πορεία της εργασίας όμως η ομάδα έμεινε έκπληκτη καθώς διαπίστωσε ότι πίσω από τα φώτα της κοσμικής Μυκόνου ο χρόνος ξέρει καλά να μεταφέρει από γενιά σε γενιά όλο αυτό το πολύτιμο υλικό.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η επικεφαλής της ομάδας κα Γρυπάρη ʼννα όπου και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην ομάδα καθώς και όλους τους χωριανούς Μυκονιάτες που τους δέχτηκαν με μεγάλη χαρά και αγάπη χαρίζοντας τους πολύτιμο στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο Δήμαρχος της Μυκόνου, κος Χρήστος Βερώνης, ο οποίος μίλησε και με την ιδιότητα του ως Πολιτικός Μηχανικός όπου αναφέρθηκε στην παραδοσιακή Μυκονιάτικη αρχιτεκτονική.
Ο μικρός Γιώργος Κουσαθανάς κέρδισε της εντυπώσεις καθώς μας μίλησε για μια Κυριακή του στο χωρίο του παππού του στον Αγ.Ιώαννη.
Η κα Δήμητρα Νάζου μίλησε στο κοινό για τα έθη και τα έθιμα, τους θρύλους και τις δοξασίες που ζουν μαζί μας στο νησί.
Τέλος ο κος Κουκάς Δημήτρης – Δομίνικος μας ταξίδεψε στα πανηγύρια της Μυκόνου αλλά της Δήλου, πανηγύρια που ακόμα αντέχουν στο χρόνο και παραμένουν το ίδιο φιλόξενα και διασκεδάστηκα.
Η πορεία της καταγραφής όλων αυτών των στοιχείων καταγράφτηκε σε ένα βίντεο που η προβολή του καθήλωσε το κοινό καθώς οι σκηνές του ήταν σκηνές από την ίδια την ζωή μας.

Η βραδιά έκλεισε με ένα χορό από Μυκονιατόπουλα που καθώς χόρευαν ξυπόλοιτα στη σκηνή του Γρυπάρειου και με φόντο το εξώφυλλο του λευκώματος "Μύκονος – το χωριό" μας έστειλαν το δικό τους μήνυμα….. η παράδοση συνεχίζεται.

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που κατέγραψαν και που παρουσίασαν το πολύτιμο αυτό λεύκωμα.
Κατά την διάρκεια της βραδιάς μοιράστηκαν στους παραβρισκόμενους δωρεάν αντίτυπα του λευκώματος "Μύκονος – το χωριό" καθώς και του ομώνυμου DVD "Το χωριό της Μυκόνου". Χορηγός όλων των παραπάνω ήταν ο Δήμος Μυκόνου.
Ακολούθησε μπουφές στο φουαγιέ του πολιτιστικού κέντρου.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.