3η Συνάντηση Δημοτικών Χορωδίων

Σήμερα το βράδυ, Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007, στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση Δημοτικών Χορωδιών που διοργάνωσε η ΔΕΠΠΑΜ και η Χορωδία Ενηλίκων Μυκόνου – ΔΕΠΠΑΜ.
Περισσότεροι από 110 χορωδοί τραγούδησαν μέσα σε ένα κατάμεστο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε συμμετέχοντες και παραβρισκόμενους.
Επίσημος προσκεκλημένος της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος κος Αντώνης Οικονόμου. Στη βραδιά παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης, ο Δήμαρχος Καισαριανής κος Σπύρος Τζόκας, η κα Σοφία Γρυπάρη, Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλους του συμμετέχοντες Δήμους και πλήθος κόσμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Χορωδίες:
Μικτή Χορωδία Δήμου Πεύκης,
Δημοτική Χορωδία Μίκρας Θεσσαλονίκης,
Χορωδιακό Εργαστήρι του Δήμου Ερμιόνης,
Χορωδία ΔΕΠΠΑΜ.

Τελευταία χορωδία ήταν η Μικτή Χορωδία του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πεύκης και με μαέστρο τον ανεπανάληπτο Διονύση Αποστολάτο που για μια ακόμα φορά ξεσήκωσε τον κόσμο με τα τραγούδια, τις καντάδες και τα κεφαλλονίτικα πειράγματα του.
Η όλη εκδήλωση εξελίχθηκε μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και όλοι οι εκπρόσωποι των συμμετεχόντων αναφέρθηκαν στη μεγάλη δωρεά της κα Γρυπάρη προς το Δήμο και προς όλους εμάς.
Ευχαρίστησαν τον Δήμο Μυκόνου για το κάλεσμα του και για την μεγάλη φιλοξενία του.

Η βραδιά έκλεισε με βράβευση του μεγάλου Κεφαλλονίτη μαέστρου Διονύση Αποστολάτου για τα 50 χρόνια συμμετοχής του στο χορωδιακό τραγούδι, από τον Δήμαρχο Μυκόνου κο Χρήστο Βερώνη και από την μαέστρο της Χορωδίας της ΔΕΠΠΑΜ κα. Εύα Βασιλοπούλου.
Δώρα και αναμνηστικά αντάλλαξαν μεταξύ τους όλοι οι συμμετέχοντες καθώς και ευχές για την επόμενη συνάντηση.
Ακολούθησε δείπνο που παρέθεσε ο Δήμος Μυκόνου στο ξενοδοχείο ΑΦΡΟΔΙΤΗ προς όλους τους συμμετέχοντες.

Διονύσιος Αποστολάτος

Ο μαέστρος και συνθέτης Διονύσιος Αποστολάτος κατάγεται από το Αργοστόλι.
Πήρε τα μαθήματα του από το Ιταλό καθηγητή του βιολιού Ρονταμές Μανιόνι. Μαθητής διεύθυνε τη χορωδία του Γυμνασίου Αρρένων Αργοστολίου και σε ηλικία 15 χρόνων μετά το θάνατο του δασκάλου του Νικόλαου Λυγγούρη ανέλαβε την εκκλησιαστική χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού του Σωτήρος στο Αργοστόλι. Μέχρι το 1948 διηύθυνε την ανδρική χορωδία Αργοστολίου.
Φοίτησε στην Αθήνα στο Εθνικό Ωδείο και έλαβε πτυχίο ανώτερων θεωρητικών.
Το 1959 ίδρυσε τη γνωστή ανά το Πανελλήνιον Επτανησιακή Χορωδία και Μαντολινάτα από τις πολλαπλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις της.
Η χορωδία αυτή έχει το μοναδικό προνόμιο να σπάσει τις πόρτες τού ερμητικά κλειστού θεάτρου του Ηρώδη του Αττικού και να πρωτοεμφανίσει μέσα στον ιερό αυτό χώρο για τέσσερα καλοκαίρια την επτανησιακή και αθηναϊκή καντάδα (1966 -1972). Πανδρεμένος με τη λυρική καλλιτέχνιδα Καίτη Αποστολάτου, εργάζονται και δίνουν στους πολυπληθείς φίλους τους τα τραγούδια της Κεφαλλονιάς.
Η δράση του Διονύση Αποστολάτου είναι μεγάλη, τόσο στην ίδρυση χορωδιών όσο και στις πάμπολλες παραστάσεις με τραγούδια των Επτανησίων και της παλιάς εποχής. Επίσης έχει γράψει πάνω από 14 μεγάλους δίσκους με χορωδιακά τραγούδια Έχει δε τιμηθεί πολλές φορές, μεταξύ των οποίων του απενεμήθη ο χρυσούς σταυρός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το συγγραφικό του έργο είναι αξιόλογο και αρκετό . Έχει γράψει τραγούδια για χορωδίες, μονωδίες, διωδίες και εκατοντάδες εναρμονίσεις και διασκευές για παιδική χορωδία.
Ο Αποστολάτος ζει στην Αθήνα και συνεχίζει να αγωνίζεται τόσο στον Καλλιτεχνικό χώρο όσο και στην μουσικοπαιδαγωγική διαδικασία που οι μαθητές του τού οφείλουν πολλά.

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

Ο Μουσικός Σύλλογος Ερμιόνης Ιδρύθηκε το 1988 με Καλλιτεχνικό Διευθυντή το Γιάννη Θεοδωρόπουλο. Από το 1990 την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Τάκης Μανιάτης.
Η Μικτή Χορωδία του Μ.Σ.Ε. έχει εμφανιστεί σε χορωδιακές εμφανίσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Πραγματοποιεί από το καλοκαίρι του 1992 διεθνείς χορωδιακές συναντήσεις και από το 2007 το Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιόνης. Για τη συνεισφορά της στο πολιτισμό έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς, είναι μέλος της Ε.Χ.Ε. και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Το Χορωδιακό Εργαστήρι αποτελεί ένα καινούριο τμήμα του Μ.Σ.Ε. το οποίο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με στόχο την φωνητική και τη γενικότερη μουσική κατάρτιση νέων χορωδών αλλά και ορισμένων μελών της μικτής χορωδίας. Στο Χ.Ε. διδάσκονται μαθήματα ατομικά και ομαδικά τα οποία αφορούν τη γνώση και καλλιέργεια των μηχανισμών παραγωγής, υποστήριξης του ήχου, όπως επίσης την μουσική ανάγνωση, ανάλυση και ερμηνεία.
Τον Απρίλιο του 2007 το χορωδιακό εργαστήρι πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη συναυλία στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και τον Ιούλιο του 2007 έλαβε μέρος στο πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Ερμιόνης.
Το Χ.Ε. διδάσκει ο καθηγητής μουσικής Τάκης Μανιάτης.

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΙΚΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ιδρύθηκε το 1988 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο 'ΌΡΦΕΑΣ Πλαγιαρίου", έχοντας ως σκοπό την καλλιέργεια της χορωδιακής ΅μουσικής και την συμβολή στην πολιτιστική και καλλιτεχνική ζωή της περιοχής του Δή΅αυ Μίκρας.
Από το 1999 τη χορωδία διευθύνει η Μαέστρος Γιάννα Αθανασιάδη που ΅ε δική της πρωτοβουλία, από το 2002 διοργανώνονται ετήσιες χορωδιακές συναντήσεις.
Το 2005 η Μικτή Χορωδία 'ΌΡΦΕΑΣ Πλαγιαρίου" παραχωρήθηκε ΅ε απόφαση του Συλλόγου στο Δή΅ο Μίκρας κι από τότε λειτουργεί ως Δημοτική Χορωδία Δή΅ου Μίκρας. Αποτελείται από 35 ΅έλη, ερασιτέχνες που αγαπούν το χορωδιακό τραγούδι.
Το ρεπερτόριο της είναι πλούσιο και αποτελείται από βυζαντινούς ύ΅νους, δη΅οτικό και πατριωτικό τραγούδια, προ κλασσικό, κλασσικό και έντεχνα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Η Χορωδία συ΅΅ετείχε σε πολλές χορωδιακές συναντήσεις αποσπώντας τι΅ητικές διακρίσεις και όριστες κριτικές ΅ε αποκορύφω΅α το Α' Αριστείο και χρυσό ΅ετάλλιο στον 170 Διαγωνισ΅ό Χορωδιών της Χ.Ο.Ν. και το χρυσό ΅ετάλλιο της UNESCO στις 29 Απριλίου 2007.

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΥΚΗΣ

Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1987 με σκοπό την ανάπτυξη και προβολή της χορωδιακής μουσικής.
Από το Σεπτέμβριο του 1991 η χορωδία αρχίζει νέο ξεκίνημα με τον γνωστό μαέστρο Διονύση Αποστολάτο.
Η χορωδία είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος.
Η λυρική καλλίτεχνις κ. Καίτη Αποστολάτου διδάσκει φωνητική στους χορωδούς.
Στη μακρόχρονη σταδιοδρομία της έχει πραγματοποιήσει επιτυχείς εμφανίσεις ερμηνεύοντας μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών από τον ΙΣΤ' αιώνα μέχρι σήμερα, σε χορωδιακά φεστιβάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Κύπρο, Ιταλία, Ουγγαρία κ.α.) σε τιμητικές βραδιές διακεκριμένων ποιητών και συνθετών, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς και σε εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων και οργανώσεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Κάθε χρόνο διοργανώνει διήμερο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ.

ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΥΚΟΝΟΥ Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ.

Ιδρύθηκε το 2001 από τη Μαέστρο κ. Εύα Βασιλοπούλου. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό της Μυκόνου, με τη μουσική παράσταση "Μνήμες Πολέμου" και συνέχισε με μια συναυλία αφιερωμένη στην Ειρήνη. Ακολούθησαν συναυλίες και μουσικές βραδιές με μεγάλη επιτυχία. Το Σεπτέμβριο του 2002 & 2003, παρουσίασε στο Θέατρο Γ. Τσεκούρα "Τα Τραγούδια του Κόσμου" και ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, σε δύο συναυλίες που έγιναν για την ενίσχυση των οργανώσεων "Γιατροί του Κόσμου" και ''Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων" του Ο.H.E.
Το 2003 εντάσσεται στη δύναμη της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. και συνεχίζει τις εμφανίσεις της με ένα κύκλο συναυλιών, αφιερωμένο στους μεγάλους Έλληνες Συνθέτες και Τραγουδοποιούς, (Στιγμές με το Μάνο, Μίκης Θεοδωράκης "ʼξιον Eστι ", αφιέρωμα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση). Από τη συναυλία "Στιγμές με το Μάνο" κυκλοφόρησε και το ομώνυμο CD το οποίο εξαντλήθηκε.
Εκτός από τις συναυλίες της, συμμετείχε και σε άλλες εκδηλώσεις του νησιού, όπως τα Εγκώμια της Μ. Εβδομάδας, η Τελετή ʼφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας, η τελετή απονομής Βραβείου Τουρισμού από τον υπουργό κ. Αβραμόπουλο, η εκπομπή της ΕΤ 3 για τη Μύκονο, τα εγκαίνια του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου κλπ.
Το Μάιο του 2004, οργάνωσε υπό την αιγίδα της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ., την 1η Χορωδιακή Συνάντηση Μυκόνου, με τη συμμετοχή της Νορβηγικής Χορωδίας του Τροντχόιμ και το Μάιο του 2005 το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ του Δήμου Μυκόνου, με τη συμμετοχή μεγάλων χορωδιών, όπως η χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού και η Κυπριακή χορωδία "Ευαγόρας Αμμοχώστου". Επίσης διοργάνωσε Βραδιά Ελληνοκυπριακής Φιλίας στην ʼνω Μερά, με παραδοσιακό τραγούδια. Το Δεκέμβριο του 2005 αφιερώνει τη συναυλία "Τραγουδάμε για το φίλο μας" στον αξέχαστο χορωδό Τόσο Σταμούλη.
Τον Απρίλιο του 2006 εκπροσώπησε την Μύκονο στο 50 Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ "Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου" και συμμετείχε σε συναυλία που δόθηκε στην Αγία Νόπα της Κύπρου με παραδοσιακό τραγούδια.
Τον Φεβρουάριο του 2007, η χορωδία Μυκόνου γιορτάζοντας τα Πεντάχρονο της μουσικής και πολιτιστικής της προσφοράς, έδωσε μια πανηγυρική συναυλία, στο θέατρο της ΔΕΠΠΑΜ.
Το Μάρτιο του 2007 εγκαινίασε την αίθουσα συναυλιών του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου με ένα αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα.
Μαέστρος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της χορωδίας είναι η κ. Εύα Βασιλοπούλου, ιδρυτικό μέλος και Οργανωτικός Γρομματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Χορωδιών.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.