Κυριακή των Βαϊών

Τη θριαμβευτική είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα εορτάζομε σήμερα. Υποδεχόμαστε τον 'επί πώλου όνου' με τα βάγια που είναι σύμβολα των αρετών και των θείων έργων. Υποδεχόμαστε το Χριστό στο που είναι η προσδοκία των εθνών, ο παντοκράτωρ, η πραγματική χαρά και ειρήνη, ο θριαμβευτής, ο ανιστών τους νεκρούς.
Την Κυριακή των Βαΐων, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά προσφέρουν στην εκκλησία τα "Βάγια", για να μοιραστούν από τον ιερέα μετά τη Θ. Λειτουργία. Είναι μικρά μπουκετάκια μπλεγμένα περίτεχνα με κλωνάρια δάφνης και φοίνικα, γαρύφαλλα και βιολέτες. Από το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων μέχρι την Κυριακή του Πάσχα οι εκκλησίες του νησιού γεμίζουν από χιλιάδες επισκέπτες, που καταφθάνουν στο νησί της Μυκόνου για να γιορτάσουν με γνήσιο τρόπο τη μεγάλη αυτή γιορτή.
Μετά την Θεία Λειτουργία το πρωί στη Μητρόπολη, πραγματοποιήθηκε λιτανεία, με πρωτοπόρους τα μικρά παιδιά που συναγωνίστηκαν ποιο έχει το μεγαλύτερο βάγιο, και περνώντας από τον γιαλό τραγουδούσαν το γνωστό από τα παιδικά μας χρόνια :
"Βάγια, Βάγια των Βαγιών
τρώμε ψάρι και κολιό,
και την άλλη Κυριακή
τρώμε το ψητό αρνί"

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.