Η πιο γευστική εκδήλωση… για την γυναίκα

Σήμερα 8 Μαρτίου γιορτάζει η γυναίκα, η κόρη, η σύζυγος, η μάνα και στο αμφιθέατρο του Λυκείου και ΤΕΕ Μυκόνου στον Πετεινάρο, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, ο Σύλλογος Γυναικών "οι Ανωμερίτισες" και το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών διοργάνωσαν την πιο θηλυκή και την πιο γευστική γιορτή της χρονιάς για να τιμήσουν τον.. εαυτό τους.
Η εκδήλωση άρχισε με τον χαιρετισμό της Ανδριανής Θεοχάρη, μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου, η οποία και ανέφερε :
"Σας καλοσωρίζουμε στη σημερινή γιορτή που οργανώσαμε για να τιμήσουμε τη γυναίκα. Τιμώντας τη γυναίκα, θα ήθελα να αναφερθούμε σήμερα σ' εκείνη τη γυναίακα που όλοι έχουμε στο μυαλό και στη ψυχή μας.
Τη Μυκονιάτισσα!
Αυτή που οι μελετητές θεωρούν πρότυπο του μητριαρχικού μοντέλου. Αυτή που πολλά χρόνια τώρα έχει διαγράψει μια πορεία που άφησε σημάδια ανεξίτηλα στη ψυχή και τη καρδιά μας.

Η Μυκονιάτισα γυναίκα, η οποία από παλιά υπήρξε ο καπετάνιος της οικογένειας, καθ' ότι η πλειονότητα των ανδρών ταξίδευε, κυρίως στα λιμάνια της Μεσογείου, τη Κωνσταντινούπολη αλλά και τη Ρωσία. Πολλές φορές ήτανε αυτή η ίδια που έκλεινε τις δουλειές και αγρυπνούσε για τη προκοπή των νοικοκυριών τους. Αυτή διαχειρίζονταν το θαλασσινό μεροκάματο για ένα καλύτερο αύριο, για να αποκαταστήσει τα παιδιά της μέσα από σπουδές και επαγγέλματα. Τις περισσότερες φορές πήρε ρόλο ενεργό η Μυκονιάτισσα, στο στήσιμο της οικογενειακής επιχείρησης, βάζοντας τη βάση μέσα από τον αργαλειό, το πλέξιμο και το κέντημα της. Αλήθεια πόσα τέτοια μικρά έργα τέχνης δεν ταξίδεψαν στον κόσμο εξασφαλίζοντας στην αρχή το μεροκάματα και κατόπιν την ευμάρεια, σε πάμπολλα Μυκονιάτικα σπίτια.
Αναλογιζόμαστε την έκπληξη των σύγχρονων μάνατζερ των ξενοδοχείων αν μάθαιναν πως ξεκίνησαν κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του σήμερα. Ξεκίνησαν από μικρά πεντακάθαρα δωμάτια με μυρισμένα σεντόνια κι ένα χαμόγελο πιο λευκό κι απ' το φρεσκοασβεστωμένο στενό του σπιτιού της Μυκονιάτισας του προχθές και του χθες, αλλά πιστεύουμε και ελπίζουμε και του αύριο.

Κι η αγρότισσα μοιραζόντανε πάντα τον κάματο στο χωράφι και στα ζωντανά, μαζί με το σύζυγο, στηρίζοντας σας ίσος εργάτης την οικογένεια. Ιδιαίτερα ενεργό ρόλο είχε πάντα η γυναίκα στη Μύκονο στον κοινωνικό τομέα της ζωής του νησιού. Ο γάμος, η γέννα, η ονομαστική γιορτή του άντρα ήτανε πάντα η αφορμή για να γεμίσει η σάλα με κόσμο και τα κεράσματα πλούσια ή φτωχικά είχανε τον πρώτο λόγο. Ακόμα στη μνήμη έρχονται οι γεύσεις από τα αμυγδαλωτά, τις μελόπιτες, τις δίπλες, τους κουραμπιέδες. Αυτά τα επιδέξια χέρια που μετατρέπανε ακόμα και τα τσουβαλάκια της ζάχαρης σε σάκες για το σχολείο ! και πόσα πάνινα τόπια δεν κυλήσανε στα στενά, φτιαγμένα από χέρια που ξέραμε να στερεώνουν με την κάθε βελονιά την αγάπη και τη στοργή.
Παράλληλα σήμερα η Μυκονιάτισσα αναδεικνύεται σημαντικά στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι δύο προτομές που υπάρχουν στο νησί τιμούν γυναίκες. Η μια την ηρωίδα του αγώνα Μαντώ Μαυρογένους και η άλλη την σύγχρονη λογοτέχνιδα Μέλπω Αξιώτη.
Ευτυχώς συναντάμε και σήμερα τη Μυκονιάτισσα θυγατέρα, νύφη, μάνα, αδελφή, και φιλενάδα, να βαδίζει δυνατά και ανθρώπινα σε ένα κόσμο που αλλάζει καθημερινά και στον οποίο πρέπει να αποδεικνύει συνέχεια ότι συνεχίζει επάξια, διότι κουβαλά μαζί της και περπατά στη ζωή με όλες εκείνες στις οποίες προαναφερθήκαμε.
Και να θυμώσαστε, αγαπάμε ! και τιμούμε ! εκτός όλων αυτών.
Σας ευχαριστώ."

Στη συνέχεια η έφορος του Σώμα Ελληνίδων Οδηγών αναφέρθηκε στην από κοινού προσπάθεια όλων των Συλλόγων της Μυκόνου για την παρουσία και προβολή της Μυκόνου και αναφέρθηκε στον διαγωνισμό μαγειρικής που οργάνωθηκε προς ενίσχυση των ταμίων τους.
Το αμφιθέατρο άρχισε να γεμίζει μυρωδιές καθώς ένα ένα παραδοσιακό Μυκονιάτικο πιάτο έπαιρνε την θέση του στον μπουφέ. Το πραγματικά δύσκολο έργο της κριτικής επιτροπής ανέλαβαν οι Βούλα Κοντιζά, γνωστή μας σε όλους για την πολύχρονη πορεία της στην Μυκονιάτικη γεύση, ο Μιχάλης Κουσαθανάς, πτυχιούχος της σχολής IHTTI και ο Παναγιώτης Μενάνδρος απόφοιτος Σ.Τ.Ε. Με μεγάλη δυσκολία κατέληξαν στα παρακάτω :
Ο μπακαλιάρος με πράσο της Λίτσας Αφιώνη πήρε το βραβείο καλύτερου φαγητού, το οποίο και της παρέδωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου που παραβρέθηκε στην γιορτή.
Το βραβείο καλύτερης πίτας, πήρε η Φρασκούλα Συριανού, με την γνωστή της κρεμυδόπιτα,
Το βραβείο καλύτερης σαλάτας πήρε η Ριάνα Τόλκεν με μια εκπληκτική σε χρώμα και σε γεύση παντζαροσαλάτα,
Το βραβείο καλύτερου γλυκού πήρε η Μαρία Συριανού, γαλακτομπούρεκο και ταψί αγοράστηκαν πριν ακόμα αρχίσει ο διαγωνισμός !

Τιμήθηκαν επίσης και τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την προσφορά τους.
Τέλος η Έφορος του Σ.Ο.Ε. πρότεινε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός μαγειρικής το καλοκαίρι στο παλιό λιμάνι και κριτές να είναι οι επιβάτες των κρουαζιέρων και οι τουρίστες !

Η διασκέδαση, γένους θηλυκού και αυτή, ήταν μεγάλη και οι λιγοστοί άνδρες που ήταν εκεί αναρωτιόντουσαν : "Υπάρχει τελικά κάτι πιο όμορφο από την γυναίκα ;….

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.