Η Μύκονος και η Δήλος στην αυγή του 20ου αιώνα

Η Μύκονος και η Δήλος στην αυγή του 20ου αιώνα

των Εκδόσεων Τουμπής (Αθήνα) και των Editions Kallimages (Παρίσι),Ο Χάρης Γιακουμής παρουσίασε στο κοινό που παραβρέθηκε την Μύκονο του 1901 από το Λεύκωμα του Δημήτρη Σταυρόπουλου.

“Η έκθεση και το Βιβλίο αυτό αποτελεί μια μύηση στη καρδιά του Αιγαίου. Η μαγεία της φωτογραφίας μας μεταφέρει στην αυγή του 20ου. Η πανοραμικές απόψεις που ξεδιπλώνονται μπροστά μας, μας καλούν να ανακαλύψουμε την αλλοτινή Μύκονο με τους ανεμόμυλους τα λευκά της σπίτια και το στολίσκο των καϊκιών της. Ύστερα από μια εκδρομή στο νησάκι Τραγονήσι, συνεχίζουμε το φωτογραφικό μας οδοιπορικό στη μυθική Δήλο, τότε που ανασκαφές της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών έφερναν ξανά στο φως το ιερό του Απόλλωνα.”

Τον κ.Χάρη Γιακούμη προλόγισε ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Π.Π.Α.Μ. κ.Πάρης Κλωναρίδης παρουσία του κ.Δημάρχου κ.Χρήστου Βερώνη, του αρχαιολόγου κ.Παναγιώτη Χατζηδάκη, του συγγραφέα κ.Παναγιώτη Κουσαθανά, Δημοτικών Συμβούλων και πλήθος κόσμου. Ο Χάρης Γιακουμής συγκέντρωσε το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία του Henry Convert, Jean Hatzfled και Δημήτρη Σταυρόπουλο και με την βοήθεια του Δήμου Μυκόνου και του κ.Παναγιώτη Χατζηδάκη έκδωσε το Λεύκωμα “Η Μύκονος και η Δήλος στην αυγή του 20ου αιώνα”.

Αποσπάσματα

“Το 1901 ο Σταυρόπουλος αποθανατίζει τη Μύκονο και δημιουργεί ένα εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα με τον τίτλο ΜΥΚΟΝΟΣ 1901. O Convert ενθουσιάζεται από την ποιότητα της δουλείας του φίλου του. Του εκδηλώνει την επιθυμία του να αποκτήσει φωτογραφίες της Μυκόνου που λείπουν από την συλλογή του.
Τον επόμενο χρόνο, εγκαταλείπει το Σεπτέμβρη τις Κυκλάδες με την βαλίτσα του βαρύτερη. Έχει λάβει σαν δώρο ένα αντίγραφο του λευκώματος με ειδική αφιέρωση.

Από την δική του πλευρά ο Jean Hatzfeld προτιμά τα πανοράματα. Μέλος της Σχολής από το 1907, φτάνει στη Δήλο με την ιδέα μιας σειράς πανοραμικών φωτογραφιών – πολύ της μόδας στους κύκλους των ερασιτεχνών της φωτογραφίας στην Ευρώπη. Το οπτικό πεδίο έχει διευρυνθεί, αφού ο φακός καλύπτει μια οπτική γωνία δύο φορές μεγαλύτερη από την κανονική μηχανή, και το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Ο Henry Convert, Ο Δημήτρης Σταυρόπουλος και ο Jean Hatzfeld αναρωτήθηκαν άραγε τι θα γινόταν οι φωτογραφίες τους; Μάλλον όχι. Πώς θα μπορούσαν να φανταστούν ότι έναν αιώνα αργότερα οι φωτογραφίες αυτές θα συγκεντρώνονταν σε ένα τόμο; Και ότι ο αναγνώστης του 21ου αιώνα θα μπορούσε να ανακαλύψει τα ταξιδιωτικά τους σημειωματάρια, να φανταστεί τη ζωή τους, της εμπειρίες τους, της συγκινήσεις τους. Και να ονειρευτεί…”

Με την παρουσίαση της κάθε μιας φωτογραφίας ξεχωριστά και με την συμμετοχή του κόσμου ο Χάρης Γιακουμής μας έκανε να ονειρευτούμε τη Μύκονο μας στην αυγή του 20ου αιώνα. Τον ευχαριστούμε θερμά. Στη Δημοτική Πινακοθήκη όπου εκτίθεται το φωτογραφικό υλικό, έως και τις 20 Οκτωβρίου, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει και να γνωρίσει όλο το φωτογραφικό υλικό.

To e-mykonos.gr ευχαριστεί τον κ. Χάρη Γιακουμή για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε για την παρουσία και προβολή του πολυτίμου φωτογραφικού υλικού του.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.