Εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας στο σχολείο

Το Σάββατο, 21 Απριλίου 2007 και ώρα 18.00, στην αίθουσα του ΓΡΥΠΑΡΕΙΟΥ Πολιτιστικού Κέντρου Μυκόνου, διεξήχθη ανοικτή συζήτηση με θέμα :
"Εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας στο σχολείο".
Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και η ομάδα Γονέων Μυκόνου "Πρωτοβουλία".
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης ο οποίος και ευχαρίστησε τους διοργανωτές και τους ομιλητές για την πρωτοβουλία τους και την παρουσία τους.
Επίσης μίλησε η Περιφερειακή Διευθύντρια εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου κα Τέα Βασιλική και ο Προϊστάμενος επιστημονικής καθοδήγησης περιφερειακής διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου κος Στέλιος Καραγιάννης.
Μήνυμα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σύρου, Δωροθέου Β' διαβάστηκε από τον Αρχιερατικό επίτροπο Μυκόνου.

Τους ομιλητές και την ανοικτή συζήτηση παρουσίασε και συντόνισε ο κος Βαγγέλης Πελέκης, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και μέλος της Ομάδας Γονέων "Πρωτοβουλία" Μυκόνου.
Κατά την διάρκειας της εκδήλωσης προβλήθηκε η σειρά το επεισόδιο "Πως αλλιώς να μάθω;" της σειράς ντοκιμαντέρ "Μαθήματα – Παθήματα" που προβάλλει από τις 30 Οκτωβρίου στις 8 μ.μ., κάθε Δευτέρα, η ΕΤ1 και που αναφέρεται σε ζητήματα που απασχολούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην καθημερινή ροή της σχολικής ζωής, αλλά και η σχέση τους με την οικογένεια και με τα ερεθίσματα αλλά και τους κινδύνους της πραγματικότητας. Η σειρά αποτελείται από 12 επεισόδια με γονείς, δασκάλους και παιδιά να εξετάζουν θέματα και προβληματισμούς σε έναν ανοικτό διάλογο για την Παιδεία.
Το επεισόδιο "Πώς αλλιώς να μάθω;" σκηνοθετεί η Μαριάννα Οικονόμου και είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Το επεισόδιο γυρίστηκε σε ένα δημόσιο δημοτικό σχολείο του κέντρου της Αθήνας (πρόγραμμα της "Ευέλικτης ζώνης") και σε ένα δημόσιο γυμνάσιο στην Πετρούπολη (πρόγραμμα "Ηγεσία για τη μάθηση").
Ένας μαθητής, ο Γιώργος, 11 ετών, βορειοηπειρωτικής καταγωγής, παίρνει μια βιντεοκάμερα στο χέρι, κινηματογραφεί, ενώ συγχρόνως παίρνει συνέντευξη από τους γονείς του, τη γιαγιά και τον παππού και μέσα απ' αυτή την προσέγγιση κάνει την αυτοκριτική του και αποφασίζει "να γίνει καλύτερος αφού όλοι είμαστε ίσοι και μερικοί είναι ήδη καλύτεροι από μένα…".
Το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε δύο παραδείγματα, που ξεφεύγουν από τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας. Η δασκάλα, νέα γυναίκα, που διδάσκει στην έκτη τάξη δημόσιου δημοτικού στο κέντρο Αθήνας, μέσα από το πρόγραμμα της "ευέλικτης ζώνης" του υπουργείου Παιδείας καλύπτει την ύλη βιωματικά και δραστηριοποιεί και τους πιο αδιάφορους μαθητές της τάξης της. Εντυπωσιακή η αλλαγή μπροστά στα μάτια μας του μαθητή Γιώργου Γκικόκα, που είναι και ο κάμεραμαν – πρωταγωνιστής του επεισοδίου, που σκηνοθετεί ευρηματικά, η Μαριάννα Οικονόμου, βάζοντας και τον θεατή να παρακολουθεί και να μετέχει στα όσα γίνονται "αλλιώς πώς θα μάθει;".
Στην συνέχεια ακολούθησε μια εισαγωγή από τον κο Πελέκη σχετικά με τους τρόπους και τα οφέλη της εναλλακτικής διδασκαλίας στο σχολείο καθώς και τρόπο προσέγγισης και ενημέρωσης μαθητών καθηγητών και γονέων.
Οι κεντρικοί ομιλητές κ.κ. Αλέξης Δημαράς ιστορικός της εκπαίδευσης, Μαρία Τσαλικίδου προϊσταμένη τμήματος επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ν.Αιγαίου, Γιώργος Μπαγάκης αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Μάρθα Φλωράτου σχολική σύμβουλος και ο Θανάσης Σταμάτηςδιευθυντής δημόσιου γυμνασίου μίλησαν στο κοινό παρουσιάζοντας τα ζητήματα που απασχολούν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην καθημερινή ροή της σχολικής ζωής, αλλά και η σχέση τους με την οικογένεια και με τα ερεθίσματα αλλά και τους κινδύνους της πραγματικότητας.
Η εκδήλωση έκλεισε δύο ώρες αργότερα καθώς στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό οι ερωτήσεις και οι απόψεις που ετέθησαν ήταν πολλές και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ κος Κώστας Σπυρόπουλος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε πως η εκδήλωση αυτή της ομάδας γονέων "πρωτοβουλία" με εκπρόσωπο τον Κο Βαγγέλη Πελέκη, βάζει την Μύκονο στην πρωτοπορία όλης της Ελλάδας, εξέθεσε τις απόψεις του, ενώ δήλωσε πως αποσπάσματα της συζήτησης θα μεταδοθούν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων την Δευτέρα 23/4/2007 από τα κρατικά κανάλια της τηλεόρασης.
Την όλη εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΤ1 η οποία και θα την προβάλει προσεχώς.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.