Το Hollywood στις Κυκλάδες

sxoli kinimatografou
sxoli kinimatografou

Το Hollywood στις Κυκλάδες. Το ενδιαφέρον ανθρώπων της κινηματογραφικής βιομηχανίας του Hollywood, να επενδύσουν στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νότιο Αιγαίο, είναι υπαρκτό, αναφέρθηκε χθες, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πολιτεία θα ολοκληρώσει όλα τα βήματα της διαδικασίας που απαιτείται, ώστε η επένδυση να καταστεί εφικτή και υλοποιήσιμη.

Η πρόταση είναι άκρως φιλόδοξη και αντιστοιχεί σε αρκετές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τη δημιουργία του «μεγαλύτερου στούντιο παραγωγής στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα για προσέλκυση παραγωγών ήταν πενιχρά στην Ελλάδα αλλά το 2017 υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη με την ψήφιση των νέων ρυθμίσεων που έρχονται να στηρίξουν τις κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα», ανέφερε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

«Σε όλες τις χώρες υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο υποδοχής κινηματογραφικών παραγωγών με κίνητρα κυρίως σε επίπεδο φορολογίας και επιστροφής- εξαίρεσης ΦΠΑ. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει το επίπεδο χωρών και πλέον φθάνει σε επίπεδο …Περιφερειών ακόμη και μέσα στην ίδια χώρα. Αντίστοιχα έχει γίνει και στην Ευρώπη, όπου η μία περιφέρεια μπορεί να δίνει περισσότερα κίνητρα από την άλλη. Αυτό που λείπει από την ελληνική νομοθεσία ώστε και η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική είναι οι ρυθμίσεις σχετικά με την εξαίρεση- επιστροφή ΦΠΑ».

Σημειώνεται εδώ ότι η πρόταση κατατέθηκε για πρώτη φορά, πριν από ένα χρόνο, από τον Steve Bernstein, ο οποίος, επισκεπτόμενος τη Σύρο, ”ανακάλυψε” το ιδεώδες φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό, για το γύρισμα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αναγνωρίζοντας τη σημασία της παραπάνω επένδυσης για τα νησιά και τη χώρα συνολικά, σε μια περίοδο μεγάλης άνθησης του κινηματογραφικού τουρισμού, «ανέλαβε από την πλευρά της πρωτοβουλία, σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, για τη διαμόρφωση ενός φιλικού περιβάλλοντος, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, προκειμένου να υλοποιηθεί η μεγάλη επενδυτική πρόταση», όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά χθες.

Το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Βουλή και όπως αναφέρθηκε χθες είναι ένα πρώτο και πολύ μεγάλο βήμα, που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου που αφορά τη Σύρο, ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, τόσο σε διοικητικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική μεταξύ των χωρών, που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν τις μεγάλες, διεθνείς κινηματογραφικές, αλλά και τηλεοπτικές παραγωγές.

Ο Steven Bernstein, κινηματογραφιστής, παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, βραβευμένος με το Βραβείο της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών, έχει συνδέσει το όνομα του με βραβευμένες ταινίες του Χόλιγουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν, το πρόσφατο Dominion , με τον Τζον Μάλκοβιτς, Scary Movie 2, Like Water for Chocolate, One night with the King, Decoding Annie Parker, White Chicks και πολλές άλλες.

Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Αμερικανικής Εταιρείας Κινηματογραφίας για το “Magic City”. Κέρδισε επίσης Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Καννών, για το έργο του στον τομέα της διαφήμισης. Το βιβλίο του Film Production (Focal Press) έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία όσον αφορά το film making. Έχει δημιουργήσει μια σειρά σχολών κινηματογράφου σε όλο τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται εδώ και οκτώ χρόνια, ως κριτής, στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Όπως ανέφερε ο κ. Bernstein η απόφαση για την υλοποίηση της επενδυτικής πρότασης είναι ειλημμένη και χαρακτήρισε πολύ μεγάλο και ενθαρρυντικό το βήμα που έκανε η ελληνική πολιτεία, με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε ένα μήνα από τώρα, οπότε θα γίνουν τα πρώτα μαθήματα κινηματογράφου, θα ξεκινήσει η λειτουργία της Κινηματογραφικής σχολής στη Σύρο, ωστόσο “υπολείπονται να γίνουν ακόμη πολλά βήματα, προκειμένου να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον που θα βάλει την Ελλάδα, με τρόπο ελκυστικό και ανταγωνιστικό, στο χάρτη των χωρών που φιλοξενούν τα γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών”.

Ο κ. Bernstein, ο οποίος θα έχει και το ρόλο του καθηγητή, επεσήμανε ότι η Σχολή θα λειτουργήσει σταδιακά, ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και στόχος για την επόμενη χρονιά είναι να έχουμε εξασφαλίσει δύο κτίρια, που θα μπορούσαν να στεγάσουν ακόμη και 300- 400 φοιτητές. “Τα πρώτα μαθήματα θα είναι διάρκειας δύο εβδομάδων, ως μία γενική εισαγωγή στον κινηματογράφο, ενώ στόχος είναι αυτή η σχολή να συνεχίσει να υπάρχει και να έχει ακόμη και 700 σπουδαστές”.

Τα οφέλη από την επενδυτική πρόταση του Steven Bernstein και των Αμερικανών επενδυτών, θα είναι, όπως αναφέρθηκε χθές, μεγάλα όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, με βάση και τα αποτελέσματα ερευνών σχετικά με τον κινηματογραφικό τουρισμό διεθνώς. Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence, το 2012, 40 εκατομμύρια τουρίστες επέλεξαν τον προορισμό των διακοπών τους επειδή τον είδαν σε κάποια κινηματογραφική ταινία. Συνεπώς, η προβολή που επιτυγχάνεται για ένα προορισμό μέσω του κινηματογράφου είναι τεράστια και με μεγάλη διάρκεια στον χρόνο.

Πηγή: http://www.newmoney.gr  * Της Στεφανίας Σούκη 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.