Τέλος στο απουσιολόγιο

panelladikes
panelladikes

Τέλος στο απουσιολόγιο. Πλήρης κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών στο Λύκειο και ενημέρωση γονέων με SMS ή e-mail. Ηλεκτρονικά θα ενημερώνονται οι γονείς για τις απουσίες των μαθητών. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της «στροφής» στην ψηφιακή εποχή ακόμα και στο ζήτημα του απουσιολογίου.

Ειδικότερα, ηλεκτρονική καταγραφή των απουσιών των μαθητών και κατάργηση του διαχωρισμού «δικαιολογημένες» και «αδικαιολόγητες». Την πλήρη κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών, χωρίς να επηρεαστεί το συνολικό όριο των 114 που ισχύει σήμερα, προβλέπει ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα στο υπουργείο Παιδείας θα ετοιμαστεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα καταγράφει τις καθημερινές απουσίες των μαθητών όλων των Λυκείων της χώρας, προκειμένου οι γονείς να ενημερώνονται μέσω sms ή e-mail για την απουσία του παιδιού τους από το σχολείο. Η πολιτική ηγεσία, αυτές τις ημέρες επεξεργάζεται το σχέδιο ποιο θα είναι το όριο των απουσιών, για να στέλνεται το μήνυμα στους γονείς.

Όσον αφορά την κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών η ρύθμιση, προβλέπει:

Α. Όριο απουσιών μαθητών Λυκείου 114

Β. Καταργείται η διάταξη για τις δικαιολογημένες απουσίες.

Σχετικά με το Γυμνάσιο στο υπουργείο υπάρχει προβληματισμός εάν πρέπει να καταργηθούν οι δικαιολογημένες απουσίες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας:

Α. Ο συνολικός αριθμός των μαθητών που φοιτούσαν κατά το περσινό σχολικό έτος 2015-2016 στην τελευταία τάξη των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας ήταν 100.689.

Β. Κατά τον μήνα Απρίλιο του περσινού σχολικού έτους 38.102 μαθητές πραγματοποίησαν 0-50 απουσίες (ώρες), 17.765 μαθητές πραγματοποίησαν 50-100 απουσίες (ώρες) και 346 μαθητές πραγματοποίησαν παραπάνω από 100 απουσίες (ώρες)

Η νέα ιδέα προβλέπει αποστολή e-mail, με στόχο να γίνεται έγκαιρα η προειδοποίηση για το μέγεθος των απουσιών. Βέβαια, οι αρμόδιοι ξεκαθαρίζουν ότι είναι αδύνατον -λόγω έλλειψης προσωπικού- σε δημόσιο σχολείο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο η ενημέρωση, στην περίπτωση για παράδειγμα «κοπάνας» μαθητή.

Δεδομένη θεωρείται η κατάργηση των δικαιολογημένων απουσιών

Μέχρι στιγμής από τις 114 απουσίες που είναι το όριο, οι 50 μπορούν να θεωρηθούν αδικαιολόγητες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα «ψεύτικων βεβαιώσεων» για δικαιολογημένες απουσίες και κρίνουν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος διαχωρισμού των απουσιών.

Εγγραφές στα ΕΠΑΛ

Στο μεταξύ, άνοιγμα και στους πρόσφυγες των κέντρων φιλοξενίας κάνουν τα ΕΠΑΛ, καθώς με διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται να γίνονται δεκτοί μαθητές με ελλιπή δικαιολογητικά που διαθέτουν τρίπτυχο αίτησης ασύλου και βεβαίωση διαμονής σε κέντρο φιλοξενίας.

Βέβαια, το πρόβλημα της γλώσσας παραμένει, καθώς για τα παιδιά άνω των 15 ετών δεν έχουν σχεδιαστεί από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τμήματα ένταξης, με οποιοδήποτε εκπαιδευτικό έργο να έχει γίνει αποκλειστικά από ΜΚΟ εντός των κέντρων φιλοξενίας.

Όσο για τις ηλεκτρονικές εγγραφές στα ΕΠΑΛ (σ.σ. το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόλαβε φέτος να ανεβάσει εγκαίρως τη σχετική πλατφόρμα και για το Γενικό Λύκειο), η πρώτη εφαρμογή κρίθηκε αρκετά επιτυχημένη, καθώς ο αριθμός των εγγραφών που έφτασαν τις 67.000, καλύπτει σχεδόν το 80% των μαθητών που φοιτούν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στα ΕΠΑΛ.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.