Σοκ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια: Καλούνται να πληρώσουν προσαυξημένους μισθούς

enoikiazomena
enoikiazomena

Αναστάτωση επικρατεί στους επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων που απασχόλησαν προσωπικό κατά το 2018, αφού καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά προσαύξηση 50% για όλη τη μισθοδοσία του 2018. Επίσης καλούνται να καταβάλλουν επιδόματα: γάμου – τέκνων – σπουδών – ανθυγιεινό κλπ, που μπορεί να φτάσουν άλλο ένα 50% επιπλέον.

Όπως τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων, οι επιχειρηματίες του χώρου των ενοικιαζομένων δωματίων, ανησυχούν και διαμαρτύρονται, καθώς οι λογιστές τους ενημερώνουν ότι εξαιτίας της υπ’ αριθ. ΤΡΙΜ.6/2018 Διαιτητικής Απόφασης, πρέπει να πληρώσουν ξαφνικά απίστευτες επιβαρύνσεις!

Τι ισχύει:

Η Ομοσπονδία ενημερώνει τους επιχειρηματίες, που είναι μέλη της ότι δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της από 14/9/2018 υπ’ αριθ. ΤΡΙΜ.6/2018 Διαιτητικής Απόφασης «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα» (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΣΕΤΚΕ με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό), η οποία υποχρεώνει τις επιχειρήσεις – μέλη της ΣΕΤΚΕ να επιβαρυνθούν αναδρομικά για όλο το 2018 με ποσά που μπορεί να φτάσουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Τα μέλη της “Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων” δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν, καθώς η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων” δεν είναι εγγεγραμμένη ούτε στη ΣΕΤΚΕ, ούτε στο ΣΕΤΕ και άρα δεν δεσμεύονται τα μέλη της με καμία σύμβαση που τα Σωματεία αυτά υπογράφουν.

Οι επιχειρήσεις-μέλη της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων» μπορούν ελεύθερα να καταρτίζουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με το Νόμο 4046/2012 και την Π.Υ.Σ. 6/28-2-2012 και την ερμηνευτική εγκύκλιο 4601/304/12-3-2012. Με ατομική σύμβαση εργασίας, ο μισθός είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμος και δεν υπάρχουν περιορισμοί. Το ελάχιστο μηνιαίο ποσό όμως (για 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαία) δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 586,08 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και κάτω των 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Επίσης δεν δεσμεύονται ούτε για καταβολή επιδομάτων (γάμου, τέκνων, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχιακής απασχόλησης, ανθυγιεινής εργασίας κλπ), ούτε από δεσμευτικούς όρους (επαναπρόσληψης, απαγόρευσης απόλυσης, ιδιαίτερης αποζημίωσης).

Αντιθέτως όλες οι παραπάνω επιβαρύνσεις και δεσμεύσεις ισχύουν, για επιχειρηματίες ενοικιαζομένων δωματίων, που είναι μέλη στη ΣΕΤΚΕ, όπως τονίζει η Ομοσπονδία.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να ρωτήσουν για το θέμα, εκτός φυσικά από το λογιστή τους, το Σύλλογό τους και την τοπική υπηρεσία επιθεώρησης εργασίας.

Παράδειγμα:

Η Ομοσπονδία παραθέτει ενδεικτική περίπτωση επιχειρηματία που έθεσε το παρακάτω ερώτημα: «Τον Απρίλη του 2018 προσέλαβα υπάλληλο 23 ετών, για 6μηνη απασχόληση ως ρεσεψιονιστ. Οι όροι αμοιβής καθορίστηκαν τότε σύμφωνα με την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, δηλαδή στα 511 € μεικτά μηνιαίως. Στα τέλη Σεπτέμβρη 2018 όμως, ενημερώθηκα ότι υπογράφτηκε μια ΣΣΕ που ίσως με υποχρεώσει να καταβάλλω αναδρομικά που υπερβαίνουν το 50% σε όλους τους μισθούς, τις εργοδοτικές εισφορές, τα δώρα καθώς και επιπλέον διάφορα επιδόματα. Παρακαλώ ενημερώστε με, τι ισχύει.»

Απάντηση: Σύμφωνα και με την από 14/9/2018 Διαιτητική απόφαση τριμ.6/2018, σωστά ακολουθήσατε την Εθνική Σύμβαση Εργασίας, δεδομένου ότι οι συλλογικές σχέσεις εργασίας των εργαζομένων στα μη κύρια Ξενοδοχειακά καταλύματα δεν ρυθμίζονται από την από 27.3.2018 ΣΣΕ «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας». Αυτή αφορά μόνο τα Ξενοδοχεία.

Α περίπτωση: Αν εσείς ως νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης σας, είστε εγγεγραμμένο μέλος σε Σωματείο που ανήκει στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Τ.Κ.Ε)», τότε πράγματι υποχρεούστε να καταβάλλετε αναδρομικά για όλο το 2018 τις διαφορές που προκύπτουν από το μεικτό μηνιαίο μισθό (731€ αντί 511€), τις αυξημένες εργοδοτικές εισφορές, τα αυξημένα δώρα και επιπλέον τυχόν διάφορα επιδόματα που προβλέπει η Διαιτητική απόφαση τριμ.6/2018, όπως:

-Επίδομα οικογενειακών βαρών: ποσοστό 10% σε όλους τους έγγαμους και διαζευγμένους εργαζόμενους, καθώς και στις ανύπαντρες μητέρες.

-Επίδομα τουριστικής εκπαίδευσης: ποσοστό 5% – 15%

-Επίδομα εποχιακής απασχόλησης: ποσοστό 10%.

-Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας: πχ: σε  Καθαριστές & Καμαριέρες

  • Επίσης ισχύουν:

-δεσμευτικοί όροι επαναπρόσληψης εποχιακά απασχολουμένων

-ιδιαίτερες προϋποθέσεις απολύσεως εποχιακά απασχολουμένων

-ιδιαίτερες αποζημιώσεις σε περίπτωση καταγγελίας σύμβασης

Β περίπτωση: Αν ο επιχειρηματίας δεν είναι εγγεγραμμένο μέλος σε Σωματείο που ανήκει στη ΣΕΤΚΕ, τότε όλα παραμένουν όπως τα έχει συμφωνήσει και δεν έχει καμία επιβάρυνση.

 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.