Πάσχα στην Μύκονο

mykonos pasha
mykonos pasha

Πάσχα στην Μύκονο. Το Πάσχα γιορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα στη Μύκονο και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Τη Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουν στα σπίτια και στους φούρνους Λαμπροκουλούρες με περίτεχνα σχήματα και τις στολίζουν με κόκκινα αβγά. Τις μοιράζουν και τις βάζουν στο τραπέζι το Μεγάλο Σάββατο.

Τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή οι φούρνοι δίνουν στο ψωμί το σχήμα του Σταυρού και συμβολικά το κόβουν με το χέρι μη θέλοντας λόγω της ημέρας να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι.

Τη Μεγάλη Παρασκευή έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Μυκόνου, να ψέλνεται από γυναίκες το Μοιρολόι της Παναγιάς σε όλες τις Ενορίες της Χώρας και της Άνω Μεράς. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ακολουθούμε την περιφορά του Επιταφίου ενός από τα εκκλησάκια της Χώρας – δεν έχει σημασία ποιου, αφού όλα σύντομα συναντιούνται και ακολουθούν κοινή διαδρομή με κατάληξη στο Γιαλό στο παλιό Λιμάνι.

Το Μεγάλο Σάββατο, για την Ανάσταση, οι ντόπιοι ορκίζονται στη γραφικότητα και την κατάνυξη του μοναστηριού στην Άνω Μερά. Την Κυριακή του Πάσχα, στη Μητρόπολη της Χώρας πραγματοποιείται το καθιερωμένο κάψιμο του Ιούδα. Το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα υπάρχουν όλα τα Παραδοσιακά φαγητά στο τραπέζι, βραστό το βράδυ της Ανάστασης, ψητό την ημέρα του Πάσχα, ξυνότυρο και λούζα, ντόπια προϊόντα, κρεμμυδόπιτα, κεφτεδάκια, συκωτάκια τηγανιτά και κόκκινα αβγά. Από τις Λαμπροκουλούρες, κρύβονται μερικές για να φαγωθούν βρεγμένες με νερό την Πρωτομαγιά ως την Πεντηκοστή.

Φυσικά, Μύκονος χωρίς ξενύχτι δεν νοείται. Το νησί των ανέμων έχει, ως γνωστόν, κάτι για όλους: Ολονύχτια dance parties και glamorous στέκια, και γήινα ατμοσφαιρικά μπαράκια που σερβίρουν εξαιρετικά κοκτέιλ και παίζουν ωραίες μουσικές. Από αυτά τα τελευταία, ξεχωρίζουμε το Queen of Mykonos, που απλώνει τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο της Ενόπλων Δυνάμεων, και το Interni με την ρομαντίκ βεράντα του πάνω από τη Μαλαματένια.

Σταθερή αξία παραμένει πάντα και το Scarpa και το Galleraki , στη Μικρή Βενετία. Τις πιο αγαπημένες μας μυκονιάτικες γεύσεις τις απολαμβάνουμε εδώ και χρόνια στα δύο περίφημα μαγειρεία της Χώρας, Ταβέρνα ΝΙΚΟΣ και Μα’ερειό, που σερβίρουν λαχταριστά μεζεδάκια και σπιτικά μαγειρευτά. Ο Μαθιός στον Τούρλο φτιάχνει πιθανότατα τα καλύτερα μαγειρευτά του νησιού, ενώ στον “Αποστόλη” και στον “Πρόεδρο στην Άνω Μερά δοκιμάζουμε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και λαχανικά από δικό τους μποστάνι.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

mykonos pasha
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πάσχα στην Μύκονο

Πάσχα στην Μύκονο. Το Πάσχα γιορτάζεται με εξαιρετική λαμπρότητα στη Μύκονο και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Τη ...

Comments are closed.