Mykonos people

Σήμερα το βράδυ στην αίθουσα της ΔΕΠΠΑΜ η κα Πανοραία Γαλατά μας παρουσίασε το νέο της φωτογραφικό λεύκωμα "Mykonos people".
Πλημμυρισμένη η αίθουσα από τις μοναδικές μαυρόασπρες φωτογραφίες της, μας μετέφεραν στην δική μας "έγχρωμη" ζωή, θυμίζοντας μας στιγμές που είχαμε ξεχάσει.
Την εκδήλωση προλόγισε η Δημοτική Σύμβουλος και δημοσιογράφος κα Κοντιζά Ελένη όπου αναφέρθηκε στο έργο και στη ζωή της Πανοραίας Γαλατά. Το λεύκωμα με τις 171 φωτογραφικές "συναντήσεις", με τους αληθινούς Μυκονιάτες που αποτελούν μειοψηφία στο ίδιο το νησί τους, αφού τους έλαχε το προνόμιο να γίνει η Μύκονος διεθνές προσκύνημα του σύγχρονου τουρισμού. Επί είκοσι πέντε χρόνια φωτογραφίζει το νησί, τους ανθρώπους και τα επαγγέλματα, σε άσπρο – μαύρο. Θέλει υπομονή και επιμονή να βρίσκεσαι εκεί, όταν πρέπει, για να αποτυπώσεις την συγκεκριμένη στιγμή.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Βερώνης Χρήστος ο οποίος και ανάφερε :
"Κύριες και κύριοι,
Ο Γάλλος θεωρητικός και σημειολόγος του πολιτισμού Ρολάν Μπάρτ, είπε κάποτε ότι η φωτογραφία είναι ένα ¨Μήνυμα χωρίς κώδικα". Δηλαδή η φωτογραφία είναι η πιο πιστή – αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας, γιατί ανάμεσα στη φωτογραφική συσκευή και σ'αυτό που φωτογραφίζεται δεν παρεμβάλλεται το ανθρώπινο χέρι.
Ο φωτογράφος δεν είναι σαν τον ζωγράφο.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι φωτογραφίες δεν έχουν ένα πολιτιστικό ή άλλο μήνυμα. Κατά την γνώμη μου, η δουλεία της Πανωραίας Γαλατά, προβάλλει ένα ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα.
Οι φωτογραφίες της είναι ο άλλος μας εαυτός. Αυτός που αναζητούμε όταν καταλαγιάσει η βουή του καλοκαιριού. Οι φωτογραφίες της Πανωραίας, μαυρόασπρα πορτραίτα, είναι για όλους εμάς εικόνες μνήμης, τεκμήρια που μας θυμίζουν ότι το σπουδαιότερο κεφάλαιο τούτου του τόπου ήταν και είναι οι άνθρωποί του. Η αθωότητα στο βλέμμα των ρυτιδιασμένων προσώπων, η καρτερίας τους απέναντι στο αναπάντεχο, η αλλεγκρία της έκφρασης τους, αποκαλύπτουν ότι η Μύκονος δεν έγινε τυχαία αυτό που είναι σήμερα. Έγινε από ανθρώπους με μεράκι και με καθαρό βλέμμα.
Όμως οι φωτογραφίες, μας αποκαλύπτουν κάτι ακόμα. Τη συμβολική σχέση του ανθρώπου με το χώρο. Τη σχέση του φυσικού τοπίου με τον κοινωνικό χώρο. ʼρα ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι παρουσιάζονται, είναι άμεσα συναρτημένος με την αισθητική του χώρου και τη λειτουργικότητα του. Ο δρόμος, το στενό, δεν είναι το μέρος όπου απλά οι άνθρωποι περπατάνε. ʼλλωστε, στην μυκονιάτικη παράδοση αποτελούσαν το δημόσιο-κοινωνικό χώρο και την επέκταση του ιδιωτικού χώρου.Ο τόπος όπου η ιδιωτικότητα αποκτούσε κοινωνικό χαρακτήρα.
Το "διάβασμα" αυτών των φωτογραφιών μας ξεκουράζει, μας ηρεμεί, μας γαληνεύει. Μας υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε, ποιοι είμαστε και που πάμε. Αλλά και ότι ο οδηγός για εμάς που ασχολούμαστε με τα κοινά, δεν μπορεί να είναι άλλος από τη ρήση του Πρωταγόρα :
"Παν μέτρον άνθρωπος"
Σας ευχαριστώ.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κος Νίκος Κάπλαντζης, πολιτικός επιστήμονας, συνεργάτης του εργαστηρίου πολιτικής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέλυσε την έννοια και τη σημασία της φωτογραφίας στη ζωή μας και στη τέχνη γενικότερα.
Η φωτογράφος ανέβηκε στο βήμα και ευχαρίστησε θερμά όλους αυτούς που την τιμούν, την αγαπούν και που παρακολουθούν το έργο της.

Εμείς την ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά που δεν μας αφήνει να ξεχάσουμε.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.