Mύκονος: Η πιο ανθεκτική αγορά Ακινήτων σε διεθνές επίπεδο

myconian utopia resort
myconian utopia resort

Γιατί η Μύκονος είναι η πιο ανθεκτική αγορά ακινήτων

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο έγραψε η δημοσιογράφος των Financial Times Hannah Roberts σχετικά με την αγορά ακινήτων στην Μύκονο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει,το λαμπερό νησί έχει παραμείνει δημοφιλές στους διεθνείς αγοραστές παρόλη την οικονομική κρίση, βοηθώντας έτσι να περιοριστεί και η μείωση των τιμών. Με την έντονη νυχτερινή ζωή, τα κορυφαία εστιατόρια και την μουσική υπόκρουση της ηλεκτρονικής lounge μουσικής, η Μύκονος συχνά αναφέρεται ως η νέα Ibiza. Ο Βρετανός συγγραφέας Lawrence Durrell, ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά το νησί το 1940, έγραφε: “ Η Μύκονος δεν θα προσπαθήσει να σας γοητεύσει, αλλά να σας μαρκάρει, να σας αφήσει μία στάμπα, όπως ένα καυτό σίδερο.”

Ωστόσο, η Μύκονος είναι μικρή σε σύγκριση με την Ibiza, μόλις το ένα πέμπτο του μεγέθους της. Οι τιμές μπορεί να είναι υψηλές (20€ για ένα κοκτέιλ στο μπαρ), όμως αυτό δεν μπορεί να βάλει φρένο στο μαζικό τουρισμό. Τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μύκονο ήταν € 507 τη νύχτα, χτυπώντας ακόμα και το ποσοστό των 470€ τη βραδιά στο Μόντε Κάρλο… Εν τω μεταξύ, εστιατόρια με διεθνή κουζίνα, όπως το Hakkasan του Λονδίνου και το Buddha-Bar του Παρισιού, έχουν δημιουργήσει παρακλάδια στη Μύκονο, διασφαλίζοντας ότι το σύνολο των ανθρώπων της showbιz θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. “Είναι σαν ένα μικρό St Tropez”, λέει ο Nicolas Mugni, του γαλλικού οργανισμού ιδιοκτησίας Demeures de Grece.

Αυτή η αποδοχή από το διεθνές jet set έχει βοηθήσει τη Μύκονο να γίνει η πιο ανθεκτική αγορά στην Ελλάδα, προσελκύοντας περισσότερες επενδύσεις από οπουδήποτε αλλού στη χώρα, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες. Προσελκύει την ίδια τάξη επενδυτών που συναντούμε και σε πιο σοφιστικέ ευρωπαικές αγορές όπως για παράδειγμα από την Τοσκάνη μέχρι τις ελβετικές Άλπεις. Ο Κωνσταντίνος Σιδέρης, αναλυτής της Algean Property , λέει για την Μύκονο: “προσφέρει έναν συνδυασμό της παράδοσης και της γοητείας και είναι το πρώτο λιμάνι της πρόσκλησης για τους διεθνείς αγοραστές που αναζητούν ένα ακίνητο στην Ελλάδα. Ακόμα και αν αγοράζουν σε άλλο νησί, στο τέλος σχεδόν πάντα συνεχίζουν με τη Μύκονο».

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει την αγορά ακινήτων της χώρας σκληρά, με τις τιμές να πέφτουν κάτω από το 43 τοις εκατό, στην Αθήνα και τις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας από το 2008 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Πράκτορες λένε ότι η πτώση είναι μεγαλύτερη από το 50 τοις εκατό σε κάποιες άλλες περιοχές. Θα έπρεπε οι αγοραστές να έχουν ατσάλινα νεύρα για να επενδύσουν στη χώρα όταν το περασμένο καλοκαίρι, η Ελλάδα έφθανε στην άκρη της αποχώρησης από την ευρωζώνη. Αλλά ευτυχώς η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης με την ΕΕ τον Αύγουστο του 2015, και αυτό καθυσήχασε τους αγοραστές. Ο Γιάννης Πλουμής, εκπρόσωπος του Christie’s International Real Estate στην Ελλάδα αναφέρει: “Υπάρχει τώρα μια ομπρέλα ασφαλείας που πείθει πως η Ελλάδα δεν θα αφήσει το ευρώ . Η Μύκονος ανέκαμψε, με τις πωλήσεις να διπλασιάζονται το τρέχον έτος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Είναι από μόνη της μια ιδιαίτερη αγορά”, προσθέτει. “Η Μύκονος παρουσίασε την υψηλότερη αντίσταση στην τρέχουσα αναταραχή, με τη ζήτηση από τους διεθνείς αγοραστές σχεδόν αμείωτη”, λέει ο Mike Braunholtz από το Prestige Property Group .

Βέβαια το νησί δεν έχει μείνει απρόσβλητο από την κρίση: παράγοντες συμφωνούν ότι οι τιμές παραμένουν στο 30 τοις εκατό κάτω από το αποκορύφωμά τους το 2008. Ωστόσο ο Braunholtz αποδίδει τη μείωση αυτή σε μία προηγουμένως υπερτιμημένη αγορά, η οποία τώρα έχει υποστεί διόρθωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το ενδιαφέρον των επενδυτών από τη Μέση Ανατολή να έχει σημειώσει άνοδο 50 τοις εκατό το 2016.

Η Μύκονος είναι μόλις 35 λεπτά από την Αθήνα αεροπορικώς και εξυπηρετείται επίσης με απευθείας διεθνείς πτήσεις, καθιστώντας τη δημοφιλής ακόμη και στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Μέρος της έλξης του νησιού ως επένδυση είναι η δυνατότητα για υψηλές αποδόσεις ενοικίου με παράγοντες εκτίμησης των απολαβών μεταξύ 8 και 12 τοις εκατό στους πράκτορες κατά τη διάρκεια μιας σεζόν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Οι πιο δημοφιλείς περιοχές περιλαμβάνουν τον Άγιο Ιωάννη όπου μπορεί κάποιος να επενδύσει σε μια βίλα επτά υπνοδωματίων με θέα προς το μικρό νησί της Δήλου, για 6εκ. Ευρώ. Η Christie’s International Real Estate έχει προς πώληση ένα ακίνητο 16 υπνοδωματίων με πισίνα, στα 11εκ. Ευρώ. Νότιες παραλίες όπως το Super Paradise είναι επίσης δημοφιλείς επειδή είναι πιο προστατευμένες από τον άνεμο.

Δεδομένης της ψήφου στο Ηνωμένο Βασιλείο του δημοψηφίσματος για την ΕΕ, η αγορά της Ευρώπης είναι περίπου ένα έκτο πιο ακριβά για όσους επενδύουν με στερλίνες. Ο Braunholtz αναφέρει πως πολλοί Βρετανοί αγοραστές αποσύρθηκαν από τις πωλήσεις μετά τη συντριβή της στερλίνας. Αλλά με 80 τοις εκατό της πελατειακής βάσης του έξω από το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αισιόδοξος, ιδιαίτερα για την Μύκονο, όπου οι βίλες είναι περίπου στο ένα τρίτο της τιμής των αντίστοιχων στην Κυανή Ακτή. 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.