Καθολική Εκκλησία Παναγία του Ροδαρίου

katholiki ekklisia
katholiki ekklisia

Καθολική Εκκλησία Παναγία του Ροδαρίου. Η Καθολική Εκκλησία της Μυκόνου είναι αφιερωμένη στην Παναγία του Ροδαρίου από το 1668. Το 1677, η Εκκλησία ανακαινίστηκε από τον αρχιερατικό Επίτροπο Λεονάδρο Ξανθάκη όπως μαρτυρεί η επιγραφή, στα λατινικά που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο.

Η εικόνα , πάνω από την Αγία Τράπεζα , παριστάνει την Παναγία με το Βρέφος , ανάμεσα στον Aγιο Δομίνικο , απόστολο της ευλαβείας του Αγ. Ροδαρίου και την Αγία Αικατερίνη της Σιένας Μεταφέρθηκε στην Μύκονο από την Βενετία το 1715. Με την ευκαιρία αυτή , ο  Βικάριος Ιωάννης Βιτάλης , έστρωσε με πλάκες μαρμάρου το δάπεδο του Ναού και τοποθέτησε το επίχρυσο τόξο γύρω από την Εικόνα, χάρη σε μια γενναία προσφορά της ανιψιάς του, Μαρούσσας Βιτάλη . Αυτό το μαρτυρεί μια επιγραφή στο κέντρο του Ναού .

Ο Κανονικός  π. Φώσκολος, καταγόμενος από την Τήνο ,διακόσμησε την Αγία Τράπεζα το 1748 . Μπορούσε κανείς να διαβάσει μια σχετική επιγραφή στις ανώτερες πλευρές του Αρτοφορίου. Ήταν δυνατό επίσης να διακρίνει κανείς μια άλλη επιγραφή του Ιερέα στα δύο ξυλόγλυπτα κιονόκρανα του τόξου, λίγο πιο πάνω από την Εικόνα. Όλα αυτά τώρα δεν υπάρχουν πια, διότι το Ιερό Βήμα κάηκε ολοσχερώς την νύχτα της Πρωτομαγιάς του 1991 κατά την εργατική γιορτή .

Κατά τους χειμερινούς μήνες, και ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, Θεοφανίων και την Τεσσαρακοστή, εκτελούνται λειτουργικές Ακολουθίες κατά διαστήματα για τους μόνιμους Καθολικούς κατοίκους της Μυκόνου. Για το Πάσχα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα με τον εορτασμό του Δυτικού Ημερολογίου, για την εξυπηρέτηση των ξένων τουριστών.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

paraportiani church
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Εκκλησία Παραπορτιανή

Εκκλησία Παραπορτιανή. H Παραπορτιανή αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, στην δημιουργία του οποίου δεν συνέβαλε ...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.