Επείγουσα επιστολή του δημάρχου Μυκόνου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης

ypothikofylakeio
ypothikofylakeio

Επείγουσα επιστολή του δημάρχου Μυκόνου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Νέα απειλή για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Μυκόνου, λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων που εξοντώνουν το ήδη παραμελημένο από το κεντρικό κράτος νησί των Κυκλάδων, όπως επισημαίνει ο δήμος Μυκόνου, με τον δήμαρχο Κ. Κουκά να στέλνει επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Για ακόμη μια φορά, η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα και το κεντρικό κράτος δεν λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις νησιωτικές περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στη Μύκονο, σημειώνει ο δήμος Μυκόνου, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά, ’’θύμα’’ των προαναφερόμενων καταστάσεων, είναι το Υποθηκοφυλακείο & Κτηματολογικό Γραφείο του Δήμου Μυκόνου.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη της πρόσφατης τροποποίησης της νομοθεσίας και παρά τις έντονες αντιδράσεις της Δημοτικής Αρχής, το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου μένει ακέφαλο, με το φόβο να τιναχτεί όλο το σύστημα μεταγραφών και καταχωρήσεων στον αέρα.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει στη θέση του Προϊσταμένου του Υποθηκοφυλακείου υπάλληλο ΠΕ με πτυχίο νομικής, που ήδη υπηρετεί σε αυτό και αν δεν υπάρχει, τα καθήκοντα του Προϊσταμένου αναλαμβάνει  ο προϊστάμενος της γραμματείας του κατά τόπον Ειρηνοδικείου.
Στο Ειρηνοδικείο Μυκόνου υπηρετεί μία και μόνο υπάλληλος – γραμματέας δίχως πτυχίο νομικής, η οποία πλέον, πέραν των άλλων καθηκόντων της σ’ ένα ήδη επιφορτισμένο Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο, θα πρέπει να εξετάζει και να κρίνει το νομότυπο ή μη των προς καταχώρηση πράξεων στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου, πράγμα ανθρωπίνως αδύνατο λόγω του τεράστιου όγκου δουλειάς στη θέση που ήδη κατέχει και σε συνδυασμό με τον αυξημένο βαθμό ευθύνης των εν λόγω ζητημάτων, τα οποία δε δύναται να γνωρίζει.
Δεδομένου ότι η Μύκονος βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου κτηματομεσιτικού ενδιαφέροντος, είναι εύλογο ότι κάθε χρόνο υλοποιούνται χιλιάδες πράξεις μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων, με σημαντικά έσοδα για το κράτος, καθώς οι αξίες συναλλαγής επί των οποίων υπολογίζονται τα έσοδα του κράτους, ξεπερνούν κατά πολύ τις αξίες της υπόλοιπης Ελλάδας.
Το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου μόνο για το έτος 2017 δέχθηκε 4.500 αιτήσεις προς διεκπεραίωση
Βάσει νόμου, σε κάθε 1000 εισερχόμενες αιτήσεις αντιστοιχεί και ένας υπάλληλος. Το παράδοξο είναι ότι στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Μυκόνου, αντί των πέντε τουλάχιστον υπαλλήλων που θα έπρεπε να υπηρετούν, σήμερα καλούνται να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο εργασίας μόλις δύο υπάλληλοι.
Κρίνεται, όπως υπογραμμίζει ο δήμος Μυκόνου, άμεση η ανάγκη τοποθέτησης Νομικού στο Υποθηκοφυλακείο & Κτηματολογικό Γραφείο Μυκόνου, ως Προϊσταμένου με σχετική εμπειρία στο αντικείμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών, καθώς και η πλήρωση των δύο κενών οργανικών θέσεων που έχουν συσταθεί με διάταξη νόμου, για την άμεση εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο χρόνος χορήγησης ενός απλού πιστοποιητικού ιδιοκτησίας από το Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου αγγίζει σήμερα τον ένα μήνα!
Για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανωτέρω σημαντικών προβλημάτων, ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, επικοινώνησε με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρο Κοντονή, ζητώντας άμεση συνάντηση όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος, ώστε να καταστεί δυνατή η τοποθέτηση προϊσταμένου με πτυχίο νομικής και να πληρωθούν οι κενές οργανικές θέσεις υπαλλήλων στο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.