“Ηρωες στον αχό της μάχης”, έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

prosklisi laografiko
prosklisi laografiko

“Ηρωες στον αχό της μάχης”, έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου. Με την έκθεση που διοργανώνεται από τους Φίλους του Λαογραφικού Μουσείου Μυκόνου «ανοίγει» το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης την Παρασκευή 28 Μαΐου. Φωτολιθογραφίες που ανήκουν στην Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό στην αίθουσα Ματογιάννι από τις 28 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου.

Έναρξη Παρασκευή 28 Μαΐου στις 20.00

Στο σημείωμα της Μαριγούλας Αποστόλου, Προέδρου της Λαογραφικής Συλλογής, που προλογίζει το έντυπο που συνοδεύει την έκθεση αναφέρεται: «Πρόκειται κυρίως για ανατυπώσεις λιθογραφιών (συλλογή Β. Κυριαζόπουλου) που ως αψευδείς μάρτυρες της ιστορικής μνήμης εξύψωναν το φρόνημα των Ελλήνων και ενίσχυαν αποφασιστικά την εθνική και συλλογική αυτογνωσία. Στα έργα αυτά παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, ηρωικές μάχες του Αγώνα και θρυλικές μορφές που συνέβαλαν καταλυτικά στη θεμελίωση του νεοελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ακατάβλητη γυναίκα μαχήτρια, που με τον ηρωισμό, την αυταπάρνηση, την ανιδιοτέλεια και την αγάπη για την πατρίδα ενέπνευσε το έπος του 1821 και σφράγισε την Επανάσταση ως ένα από τα δυο γυναικεία πρόσωπα του Αγώνα, τη Μαντώ Μαυρογένους.

200 χρόνια μετά τιμάμε με τον δέοντα σεβασμό την ιστορία μας, ισχυρό μέρος της ταυτότητάς μας, και οραματιζόμαστε ελεύθεροι το μέλλον μας. Κι αν η απόκτηση της λευτεριάς κατά τον Κάλβο ήθελε «αρετή και τόλμη», η διατήρησή της σίγουρα χρειάζεται λογική και σύνεση.»

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.