Η Εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς (Μητρόπολη)

mitropoli
mitropoli

Η Εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς (Μητρόπολη). Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ονομάζεται και εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς, εφόσον είναι ο μεγαλύτερος ναός της Χώρας και η Μητρόπολή της. Ο ναός βρίσκεται στην πλατεία της «Αλευκάνδρας», είναι βασιλική με τρούλο και μπορείς να θαυμάσεις τις βυζαντινές αγιογραφίες του.

Σύμφωνα με την παράδοση, βρέθηκε η εικόνα σ΄ένα πηγάδι και γι’ αυτό ονομάστηκε και Παναγιά η Πηγαδιώτισσα. Βάσει ενός κειμένου που έχει βρεθεί, η κατασκευή της χρονολογείται το 1667. Σε αυτό το κείμενο αναφέρεται ότι εκεί συγκεντρώνονταν οι προύχοντες του νησιού για να επιλύσουν τα τοπικά προβλήματα.

Το 1879 η εκκλησία παραχωρήθηκε από την οικογένεια Γρυπάρη στο Δήμο του νησιού. Το 1912 κατασκευάστηκε το καμπαναριό της. Η διακόσμησή του περιλαμβάνει έναν δεσποτικό θρόνο και ένα ξυλόγλυπτο βενετσιάνικο τέμπλο. Η παλαιότερη εικόνα του είναι αυτή του Αρχάγγελου Μιχαήλ του 1657.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης, το προσκυνητάρι, οι ξυλόγλυπτοι σταυροί, ο επιτάφιος κεντημένος με χρυσή κλωστή, το ασημένιο Ευαγγέλιο, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των ταμάτων λόγω παλιάς συνήθειας των ντόπιων να τοποθετούν στους τοίχους των ναών τα οστά των νεκρών τους. Έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία καθώς και φυλλάδια για την ιστορία του ναού και της Παναγιάς σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

paraportiani church
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Εκκλησία Παραπορτιανή

Εκκλησία Παραπορτιανή. H Παραπορτιανή αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιόλογο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, στην δημιουργία του οποίου δεν συνέβαλε ...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.