Η Δήλος στην αρχαιότητα και στο νεότερο κόσμο

dilos apollonas
dilos apollonas

Η Δήλος στην αρχαιότητα και στο νεότερο κόσμο. Η Κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου σας προσκαλεί σε  ημερίδα με τίτλο: «Η Δήλος στην αρχαιότητα και στο νεότερο κόσμο. Έρευνες και μελέτες από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης» το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι.

Η ιστοριογραφία για τη Δήλο  αποτελεί μια πλούσια   πηγή γνώσης για τους τρόπους που συγκροτήθηκε εν γένει ο νησιωτικός κόσμος του Αιγαίου, τα δίκτυα επαφών του και οι ταυτότητές του σε διάφορες ιστορικές περιόδους που απλώνονται από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Η ανακάλυψη και ταξινόμηση του Δημοτικού Αρχείου της Μυκόνου το 2009-2010 από τους ερευνητές και τις ερευνήτριες όπως και για τους συνεργάτες του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών δημιουργεί νέες προοπτικές για μια λεπτομερή και εις βάθος διερεύνηση των κοινωνικών διεργασιών στη Μύκονο του 19ου και 20ου αιώνα. Τμήματα του αρχείου αφορούν στις ανασκαφές στη Δήλο.

Επίσης  η Δήλος την σύγχρονη εποχή, εμπλέκεται με ποικίλους τρόπους στο τουριστικό γίγνεσθαι των Κυκλάδων και ειδικά της Μυκόνου και αποτελεί μια παραδειγματική περίπτωση μιας αρχαιολογικής τοποθεσίας η οποία συνεχώς αναδιαμορφώνει τις αντιλήψεις μας για το παρελθόν, την κληρονομιά, την αρχαιολογία, τις εντόπιες ταυτότητες  και τις τουριστικές αναπαραστάσεις μας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας :

  • Βύρων Αντωνιάδης (Αρχαιολόγος/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών “Οι Δήλιοι ως ξένοι στο νησί τους. Ιστορίες από την αρχαιότητα”
  • Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου (Ιστορικός/ Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) “Η Δήλος στην αρχαιότητα: παράσιτο ή κέντρο επικοινωνίας για την ανατολική Μεσόγειο; Μια επισκόπηση της αρχαϊκής, κλασικής και ελληνιστικής περιόδου”
  • Μαργαρίτα Νάζου (Αρχαιολόγος/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) Η ανασκαφή της Γαλλικής Σχολής στη Δήλο (1873-1913) και η επίδρασή της στη Μυκονιάτικη οικονομία και κοινωνία”
  • Δέσποινα Νάζου (Κοινωνική Ανθρωπολόγος/Πανεπιστήμιο Κρήτης) “Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες: Οι προσλήψεις και οικειοποιήσεις της Δήλου στο σύγχρονο κόσμο”

Συντονίστρια συζήτησης: Αγγέλα Καλαφάτη (Φιλόλογος/Γυμνάσιο – Λύκειο Μυκόνου).

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.