Οι αλλαγές στον νέο “Καλλικράτη”

kalikratis
kalikratis

Οι αλλαγές στον νέο “Καλλικράτη” αφορούν στη διαβάθμιση και λειτουργία της αυτοδιοίκησης, στο εκλογικό σύστημα, στις αρμοδιότητες και στο προσωπικό που υπηρετεί τους ΟΤΑ. Κύριος στόχος του «Καλλικράτη», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι να περιοριστεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εξορθολογιστεί το καθεστώς εργασίας σε αυτούς.

Οι ανατροπές

Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αποτελείται πλέον από 335 δήμους, 13 Περιφέρειες και επτά Γενικές Διευθύνσεις, ενώ καταργούνται οι 104 κοινότητες και οι 54 νομαρχίες.

Οι νέοι δήμοι θα έχουν ελάχιστο πληθυσμό τους 10.000 κατοίκους. Στις μητροπολιτικές περιοχές των πολεοδομικών συγκροτημάτων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το παραπάνω όριο προσδιορίζεται στους 25.000 κατοίκους. Στους ορεινούς δήμους το «πλαφόν» θα αγγίζει τις 2.000, ενώ κάθε νησί θα αποτελεί και ανεξάρτητο δήμο.

Μία από τις σημαντικότερες καινοτομίες του νομοσχεδίου είναι η πενταετής θητεία των αιρετών α’ και β’ βαθμού που τώρα μειώνεται σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Τα 6.000 νομικά πρόσωπα των δήμων μειώνονται σε 2.000, ενώ προβλέπεται ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ.

Όσον αφορά στο προσωπικό, αλλά και στις αρμοδιότητές του προβλέπεται η μετάταξη υπαλλήλων σε αντίστοιχες θέσεις των συνενούμενων ΟΤΑ, οι οποίοι θα διατηρήσουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.

Οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καλλικράτη» θα τροφοδοτούνται από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, το Φόρο Προστιθέμενες Αξίας, αλλά και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Σχετικά με τους δημοτικούς συμβούλους, οι 16.150 από όλη τη χώρα συμπυκνώνονται στους μισούς, το ίδιο και οι 195 αντινομάρχες που θα αντικατασταθούν από τους μισούς περίπου περιφερειάρχες. Επίσης, από τους 1.396 νομαρχιακούς συμβούλους θα μείνουν μόλις 703 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Σε κάθε δήμο άνω των 10.000 κατοίκων και σε κάθε Περιφέρεια συστήνεται Επιτροπή Διαβούλευσης για να έχει τη δυνατότητα κάθε πολίτης να εκθέτει τις προτάσεις του για κάθε θεσμικό, συλλογικό ή και ιδιαίτερο θέμα που μπορεί να απασχολεί την κοινότητα στην οποία ζει.

Τέλος συστήνεται και λειτουργεί σε κάθε δήμο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί το ζήτημα της μετανάστευσης.

Οι Αντιδράσεις

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος από την πρώτη στιγμή έχει διατυπώσει την αντίρρηση της στην μείωση της διάρκειας της θητείας των αιρετών ενώ έχει εκφράσει την επιφύλαξη της σε νέες αρμοδιότητες που ετοιμάζεται να δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τους δήμους όπως τα 1.200 ηλεκτρονικά ΚΕΠ που θα λειτουργούν παράλληλα με τα 1.000 υπάρχοντα καθώς η σύσταση τους θα χρειαστεί προσωπικό και πόρους.

Τον Ιούνιο στη Βουλή

Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του Καλλικράτη. Θα ακολουθήσουν δύο μήνες διαβούλευσης και στη συνέχεια, τον Ιούνιο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επίσης αναφερόμενος στο εύρος των αλλαγών ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε ότι αυτές θα προσαρμοστούν στα σημερινά όρια του Συντάγματος, αλλά και της πραγματικότητας, «καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, – βγαίνει τώρα, αλλά δεν διαθέτουμε όλα τα μέσα, που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να στηρίξουμε στο μέγεθος που θα επιθυμούσαμε τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν ώριμα πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν».

 

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.