3,6 εκ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις για το Καλοκαίρι του 2017

aircraft
aircraft

Με 3,6 εκ. περισσότερες αεροπορικές θέσεις για το Καλοκαίρι του 2017, μπήκε η νέα χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ σχεδόν 2 στους 3 επισκέπτες της χώρας φθάνουν αεροπορικώς, ως εκ τούτου οι δεσμεύσεις αεροσκαφών και θέσεων είναι εξόχως σημαντικές για την πρόβλεψη της τουριστικής κίνησης για την επόμενη τουριστική περίοδο. Όπως είναι προφανές, η δέσμευση ενός αεροπλάνου από μια αεροπορική εταιρεία ή έναν tour operator προς έναν προορισμό, τους δημιουργεί ισχυρά κίνητρα να φροντίσουν να προσελκύσουν επιβάτες για την συγκεκριμένη πτήση ώστε το αεροπλάνο να ταξιδεύει με μεγάλη πληρότητα και να αυξήσει την απόδοσή του.

Ο προγραμματισμός πτήσεων μπορεί συνεπώς να δώσει μια αρκετά καλή ένδειξη ως προς τις αναμενόμενες αεροπορικές αφίξεις για την περίοδο στην οποία αναφέρεται. Στην δεύτερη έκδοση της περιοδικής σειράς μελετών του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός – Εξελίξεις & Προοπτικές», δημοσιεύονται τα μέχρι σήμερα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων για την θερινή περίοδο 2017 που παρασχέθηκαν από την Ελληνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων (ΕΑΣΠ)1. Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν μόνο στα Περιφερειακά αεροδρόμια και δεν περιλαμβάνουν το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Πρόκειται δε για τον αρχικό προγραμματισμό (Νοέμβριος 2016) που υπόκειται σε αναθεώρηση έως τέλη Ιανουαρίου 2017 οπότε και θα εκδοθεί ο τελικός προγραμματισμός για τη θερινή περίοδο 2017, ο οποίος με τη σειρά του θα υπόκειται σε διαρκή προσαρμογή, καθώς θα εξελίσσεται το πρόγραμμα πτήσεων των εταιρειών με αλλαγές, ακυρώσεις ή προσθήκες δρομολογίων.

Συνεπώς, τα στοιχεία που παρουσιάζονται αποτελούν ένδειξη τάσεων και όχι βάση ακριβών προβλέψεων για τα Περιφερειακά αεροδρόμια, ιδιαίτερα καθώς αφορούν σε προγραμματισμό θέσεων και όχι σε κρατήσεις από κατοίκους αλλοδαπής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πίνακα 4.1, οι 15 μεγαλύτερες αγορές μας καλύπτουν περισσότερο από το 90% των προγραμματισμένων θέσεων με τις 5 πρώτες (Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Ρωσία και Γαλλία) να καλύπτουν σχεδόν το 60%. Μάλιστα οι δυο πλέον παραδοσιακές αγορές μας (Γερμανία και Βρετανία) εκτός από το ότι κατέχουν τις δυο πρώτες θέσεις προγραμματίζουν, η κάθε μια, υπερδιπλάσιο αριθμό θέσεων από τις επόμενες χώρες.

 

Σημαντική αύξηση προγραμματισμένων θέσεων (+19% ή +3,6 εκ. θέσεις) Μεγάλη επάνοδος των παραδοσιακών μας αγορών και συγκεκριμένα: – μεγάλη αύξηση (>1,9 εκ. θέσεις) στις γερμανόφωνες αγορές:

Γερμανία (+46% / +1,4 εκ. στις 4,4εκ.)

Αυστρία (+84% / +403 χιλ στις 885 χιλ)

Ελβετία (+26% / +127 χιλ στις 609 χιλ)

Γαλλία (+48% / + 412 χιλ στις 1,3 εκ)

Δανία (+29% / +155 χιλ στις 684 χιλ)

Τσεχία (+28% / +145 χιλ στις 664 χιλ)

 

Μείωση παρατηρείται μόνο στην Ιταλία (οριακή -3% ή -73 χιλιάδες) και στην Νορβηγία (-8% / -39 χιλ στις 451 χιλ). Αναφορικά με τους προορισμούς, αξιοσημείωτα είναι: το +55% στην Μύκονο (+263 χιλ. στις 743 χιλ. σύνολο), +36% στην Σαντορίνη (+224 στις 841) και στην Ζάκυνθο +32% (+285 στις 1.178). Η Καβάλα παρουσιάζει αύξηση +486 χιλ θέσεις που όμως οφείλεται στα προγραμματισμένα έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης που έχουν οδηγήσει σε μείωση της δυναμικότητάς του. Με τον αναπρογραμματισμό των έργων για μετά το τέλος της θερινής σεζόν αναμένεται να επανέλθει η κανονική δυναμικότητα του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη και οι θέσεις αυτές να επανέλθουν σε αυτό, οπότε αναμένεται αύξηση περί το 25-30%. Η Κως είναι στα ίδια επίπεδα (+2%) με τον αντίστοιχο προγραμματισμό πέρυσι. Μεγάλη πτώση παρουσιάζουν μόνο η Λήμνος και Μυτιλήνη (-52% και -37% αντίστοιχα).

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.