5 χρονών έγινε η Χορωδία Μυκόνου..

Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2007, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΔΕΠΠΑΜ, δόθηκε μια καταπληκτική συναυλία – αφιερωμένη στα 5 χρόνια δημιουργικής προσφοράς της Χορωδίας Μυκόνου.
Στην κατάμεστη αίθουσα, το κοινό απόλαυσε μια πολύ όμορφη μουσική αναδρομή σ' αυτά τα 5 χρόνια που η Χορωδία Μυκόνου υπάρχει και προσφέρει το μουσικό της στίγμα στον τόπο μας.
Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΑΜ κος Πάρις Κλωναρίδης λέγοντας:
"Κύριε δήμαρχε,
Eκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΠΑΜ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποψινή σας παρουσία, προκειμένου όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα 5 χρόνια λειτουργίας και δράσης, αλλά το κυριότερο, μουσικής έκφρασης της Χορωδίας Μυκόνου. Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για το Δήμο μας, την ΔΕΠΠΑΜ, για την κοινωνία της Μυκόνου, αλλά πάνω απ' όλα για τους ίδιους τους χορωδούς, η αποψινή βραδιά, διότι αποτελεί το επιστέγασμα μιας μεστής και πλούσιας μουσικής πορείας, η οποία δεν έδωσε χαρά και ικανοποίηση μόνο στούς συμμετέχοντες, αλλά γέμισε με υπερηφάνεια το σύνολο της Μυκονιάτικης κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι
Ο πολιτισμός και η πολιτιστική έκφραση δεν θα πρέπει να είναι υπόθεση μόνο ορισμένων ανθρώπων, θα πρέπει να εκφράζεται πολύ πλατύτερα, να αγκαλιάζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, να αποτελεί την ενασχόληση μεγαλύτερων ομάδων και περισσοτέρων ανθρώπων. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια, η πολυμορφία στην πολιτιστική έκφραση αλλά και οι εναλλακτικοί τρόποι και μορφές στην πολιτιστική δημιουργία. Έτσι διασφαλίζεται η προοπτική και το πολιτιστικό μέλλον ενός τόπου.
Η Χορωδία Μυκόνου, γνήσιο τέκνο της Μυκονιάτικης κοινωνίας, καρπός αυτού που λέμε "ερασιτεχνική δημιουργία", όλα αυτά τα χρόνια με κέφι, με μεράκι, σε βάρος προσωπικών ακόμα και επαγγελματικών υποχρεώσεων, έδωσε και δίνει τον καλύτερο της εαυτό, αυτό το κάτι παραπάνω, για να ανεβαίνει κάθε φορά ψηλότερα, τόσο μουσικά όσο στη δικιά μας συνείδηση και καρδιά.
Τους ευχαριστούμε όλους θερμά και σαν ομάδα και καθένα ξεχωριστά. Ευχαριστούμε τη μαέστρο Εύα Βασιλόπουλου που χωρίς αυτήν δεν νομίζω ότι θα είμαστε απόψε εδώ. Η παρουσία της και η συμβολή της αποτελεί τον καταλύτη στη δημιουργία, την πορεία και την ποιότητα στη δουλειά της Χορωδίας.
Ευχαριστούμε επίσης τον πιανίστα μας Μάνο Βασιλόπουλο για την εξαιρετική του δουλειά".

Στη συνέχεια ο κος Μιχάλης Ασημομύτης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Μυκόνου, διάβασε σταδιακά, το βιογραφικό της χορωδίας, το οποίο, ανά ενότητες, συνοδευόταν από τα ανάλογα τραγούδια.
"Απόψε γιορτάζουμε τα 5 χρόνια της χορωδίας Μυκόνου.
Τα γενέθλια, είναι πάντα ένας σταθμός για καινούργιο ξεκίνημα, ταυτόχρονα όμως και μια μικρή στάση για να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στα χρόνια που πέρασαν, στις εκδηλώσεις που γίνανε και στην πρόοδο που κάναμε. Γι' αυτό, η σημερινή με συναυλία θα είναι μια μουσική αναδρομή, βασισμένη σε παραστάσεις που δώσαμε όλα αυτά τα χρόνια και που τις αγαπήσατε, όλες μαζί αλλά και μια προς μια ξεχωριστά, αφού η καθεμιά είχε τη δική της ομορφιά, τη δική της μοναδικότητα, το δικό της μόχθο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή : και πρώτα απ' όλα, ας δούμε τι είναι για όλους εμάς η χορωδία :
Η χορωδία λοιπόν, είναι πάνω απ' όλα μια μεγάλη παρέα. Μια παρέα που την αποτελούν άνθρωποι κάθε ηλικίας, κάθε επαγγέλματος, κάθε επιπέδου. ʼνθρωποι που τους ένωσε η έντονη διάθεση για προσφορά που έχει ο καθένας μέσα του αλλά και η επιθυμία τους για το πολιτιστικό ανέβασμα του τόπου μας. Και όλους αυτούς τους ένωσε, τους οργάνωσε, τους εκπαίδευσε και τους έδωσε στόχους, ο αρχηγός της παρέας. Γιατί όπως όλες οι παρέες, έτσι και η δική μας έχει έναν αρχηγό. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη Μαέστρο μας την Εύα Βασιλοπούλου.
Η μαέστρος, η Εύα μας, ήρθε στη Μύκονο το 2000 και οπλισμένη με γνώσεις, εμπειρίες αλλά και ένα εκρηκτικό πάθος για τη δουλειά της, οργάνωσε τις πρώτες χορωδίες του νησιού. Από κείνες τις χορωδίες ξεπήδησε ένα χρόνο αργότερα ο κορμός της Χορωδίας Μυκόνου.
Η πρώτη μουσική παράσταση της Χορωδίας Μυκόνου ήταν μια ιστορική αναδρομή : ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ, μια παράσταση που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία και μας έδωσε ώθηση για την παραπέρα πορεία μας. Ακολούθησε μια συναυλία που λόγω των γεγονότων του 2002 την ετοιμάσαμε ειδικά και την αφιερώσαμε στην ΕΙΡΗΝΗ : από εκείνες τις πρώτες παραστάσεις μας θα θυμηθούμε τώρα μερικά τραγούδια.
Το Σεπτέμβριο του 2003 παρουσιάσαμε στο θέατρο του Γιώργου Τσεκούρα, μια συναυλία με τίτλο : ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για κείνη την εμφάνιση μας, αφού εγκαινίασαν έναν πολύ όμορφο χώρο και με τα έσοδα της παράστασης ενισχύθηκε μια σπουδαία οργάνωση, "Οι γιατροί του κόσμου".
Το 2003 η χορωδία μας εντάχθηκε στη δύναμη της ΔΕΠΠΑΜ και συνέχισε τις εμφανίσεις της με μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι. Την ονομάσαμε ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΝΟ και από την ηχογράφηση της, κυκλοφόρησε και το ομώνυμο CD.
Το Σεπτέμβριο του 2003 επαναλάβαμε τη συναυλία αυτή, στο θέατρο του Γιώργου Τσεκούρα, σε μια βραδιά που τα έσοδα της διατέθηκαν στην "Οργάνωση αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων" του ΟΗΕ.
Ας ακούσουμε μερικά χαρακτηριστικά τραγούδια από τις συναυλίες αυτές. Στη συνέχεια οργανώσαμε και παρουσιάσαμε έναν κύκλο συναυλιών, ο οποίος και συνεχίζεται και είναι αφιερωμένος στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες.
Με τον τίτλο ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ παρουσιάσαμε έργα του Μίκη Θεοδωράκη και αργότερα κάναμε ένα μουσικό αφιέρωμα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Τον Ιούνιο του 2004 οργανώσαμε υπό την αιγίδα της ΔΕΠΠΑΜ την πρώτη χορωδιακή συνάντηση Μυκόνου, με τη συμμετοχή της Νορβηγικής χορωδίας TRONDHEIM που τραγούδησε ελληνικά τραγούδια, την παιδική χορωδία της Σχολής Γεώργιος Αξιώτης και τη δική μας χορωδία σε παραδοσιακά τραγούδια. Στο τέλος η Νορβηγική και Μυκονιάτικη χορωδία παρουσίασαν ένα κοινό πρόγραμμα με ελληνικά τραγούδια με τους στίχους τραγουδισμένους στα νορβηγικά και τα ελληνικά.
Το Μάιο του 2005 έγινε στη Μύκονο ένα πολύ σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός : το πρώτο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δήμου Μυκόνου, με τη συμμετοχή πολύ μεγάλων χορωδιών, όπως η κυπριακή χορωδία του Διαγόρα Αμμοχώστου, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Ζυμαρά, η χορωδία του Υπουργείου Πολιτισμού, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου και δάσκαλου Ανδρέα Καρμπόνε, η παιδική χορωδία της μουσικής Σχολής Γεώργιος Αξιώτης, υπό τη διεύθυνση της Μπέσης Νάσση και η Χορωδία Μυκόνου υπό τη διεύθυνση της Εύας Βασιλοπούλου. Δύο μέρες μετά το φεστιβάλ η κυπριακή χορωδία και η χορωδία Μυκόνου τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια σε μια βραδιά ελληνοκυπριακής φιλίας που έγινε στη ʼνω Μερά.
Εκτός από τις συναυλίες, η χορωδία μας έχει ενεργή συμμετοχή και σε άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού, όπως "τα εγκώμια της Μεγάλης Εβδομάδας", η τελετή άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας, η βράβευση της Μυκόνου από τον Υπουργό κο Δημήτρη Αβραμόπουλο με το διεθνές βραβείο τουρισμού CONDE NAST TRAVELLER, τα εγκαίνια του Γρυπάρειου Πολιτιστικού Κέντρου, η παρουσίαση της Μυκόνου από την εκπομπή "ʼρωμα Ελλάδας" της ΕΤ 3 και άλλα.
Τον Αύγουστο του 2005 η χορωδία μας δέχτηκε ένα μεγάλο κτύπημα. Έφυγε αναπάντεχα από κοντά μας, ο Τάσος Σταμούλης. Ο Τάσος, ο Τασούλης μας όπως τον φωνάζαμε, υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της χορωδίας, αλλά και ο κύριος στυλοβάτης της όλα αυτά τα χρόνια. Ένας αξιαγάπητος άνθρωπος, ένας φίλος κι ένας αδελφός. Το Δεκέμβριο του 2005 η χορωδία οργάνωσε μια συναυλία αφιερωμένη στον αξέχαστο φίλο της.
Τον Απρίλιο του 2006 η χορωδία μας εκπροσώπησε τη Μύκονο στο "5ο Πανκύπριο χορωδιακό φεστιβάλ "ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ". Το ταξίδι μας στη Μεγαλόνησο ήταν ένα ταξίδι ζωής. Γεμάτο αισθήματα και εμπειρίες πρωτόγνωρες. Γεμάτο εικόνες που ξαφνικά ζωντάνεψαν. Τόποι, μνήμες, αναμνήσεις. Και όλα αυτά μέσα σε μια αξέχαστη φιλοξενία, γνήσια ελληνική.
Τραγουδήσαμε στο θέατρο του Αρχάγγελου, σε μια μεγάλη βραδιά, αφιερωμένη στη σκλαβωμένη Αμμόχωστο. Ένα από τα τραγούδια μας, το ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑΝ ΑΝΗΦΟΡΙΑ που θα ακούσετε και απόψε το παρουσιάσαμε σε καινούργια ενορχήστρωση που θα κυκλοφορήσει προσεχώς σε CD, στο περιοδικό ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ. Την επόμενη συναυλία μας με παραδοσιακά τραγούδια τη δώσαμε στην Αγία Νάπα, στο τουριστικότερο μέρος του νησιού κοντά στην ερημωμένη Αμμόχωστο.
Εδώ τελειώνει η αποψινή μας μουσική αναδρομή. Η πεντάχρονη ιστορία μιας μεγάλης παρέας, η οποία όμως συνεχίζεται. Και σύντομα θα είμαστε πάλι κοντά σας με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Μίμη Πλέσσα.
Κλείνοντας απόψε τη γιορτή μας, τα γενέθλια μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πρώτα απ' όλα τη μαέστρο μας, για όλα όσα μας έχει δώσει και για την υπομονή της μαζί μας. Τον πιανίστα μας, τον Μανώλη Βασιλόπουλο, που και αυτόν τον ταλαιπωρούμε αρκετά. Την ΔΕΠΠΑΜ και τον Πρόεδρο της για τη συμβολή τους στην πορεία της χορωδίας μας. Το Δήμαρχο μας κύριο Βερώνη που από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης, ήταν κοντά μας. Όλους τους φίλους μουσικούς που κατά καιρούς μας βοήθησαν. Τον Γιάννη Κατσαρό που μας γράφει τα κείμενα και επιμελείται της παράστασης. Τα μέλη της χορωδίας του ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΔΙΑΥΛΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, που μας βοήθησε στα πρώτα μας βήματα, τους φίλους χορηγούς, οι οποίοι έχουν συνδράμει ουσιαστικά την προσπάθεια αυτή. Και τέλος το αγαπητό μας κοινό, εσάς δηλαδή, που με την παρουσία σας, μας δίνετε δύναμη για να συνεχίσουμε.
Χρόνια μας πολλά


Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα τραγούδια της Χορωδίας, συνόδεψε με το πιάνο του, ο Μάνος Βασιλόπουλος, ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παρουσία του Ευριπίδη Μασάκη και του Βασίλη Ευθυμίου, που με ένα μπουζούκι και μια κιθάρα συνόδεψαν τη χορωδία σε δυο τραγούδια, προσφέροντας μια διαφορετική νότα στα ακούσματα της βραδιάς.
Επίσης, σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας, προβάλλονταν ταυτόχρονα, σε μεγάλη οθόνη, σκηνές και στιγμιότυπα από την πορεία της χορωδίας Μυκόνου, μέσα σ' αυτά τα 5 χρόνια.
Εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε χρόνια πολλά και να μας συγχωρείτε αν φαλτσάρουμε λίγο στο
"Να ζήσεις Χορωδία και χρόνια πολλά…"

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.