5η Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών


Στη Μύκονο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες η Παγκυκλαδική Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών, που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στόχος των Συναντήσεων είναι να εντοπίσουν, να καταγράψουν και να αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες απ' όλα τα νησιά των Κυκλάδων που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα με επίκεντρο την τσαμπούνα.
Στην 5η αυτή συνάντηση από φέτος συμμετέχουν και μουσικοί από το Ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, σε μια προσπάθεια να αναδειχτούν ομοιότητες και διαφορές στην κατασκευή, τον τρόπο παιξίματος και το ρεπερτόριο των οργάνων στο Αιγαίο.
Οι Συναντήσεις επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες, να τους δώσουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις κι εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και να αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.
Απόψε το βράδυ η συνάντηση ήταν στον αμπελώνα του "ΠΑΡΑΠΟΡΤΙΑΝΟΥ", του κου Νίκου Ασημομύτη, όπου από νωρίς πλήθος κόσμο ήρθε για να ακούσει την μουσική των παππούδων μας. Μέχρι αργά το βράδυ τα όργανα όλων όσων συμμετέχουν σε αυτή την διοργάνωση δεν σταμάτησαν να παίζουν στον πολύ όμορφο χώρο του αμπελώνα.
Η ομάδα νέων εθνομουσικολόγων (φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας), που συνοδεύουν τους οργανοπαίχτες έχουν στόχο την συστηματική καταγραφή, (ηχογράφηση, φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση και συνεντεύξεις) όλων των συμμετεχόντων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επιστημονικά έγκυρο και λειτουργικό ηλεκτρονικό αρχείο.
Αύριο, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν στην Δήλο και το απόγευμα στις 6 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην ΔΕΠΠΑΜ για γνωριμία και συζήτηση. Η βραδιά θα κλείσει στο θεατράκι της Λάκκας όπου θα μιλήσει ο καθηγητής – ενθομουσικολόγος κος Λάμπρος Λιάβας.Θα ακολουθήσει μουσική χορευτική βραδιά με την συμμετοχή και χορευτικών τμημάτων της Μυκόνου.

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.