1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με θέμα “Μικρά Ασία & Αιγαίο”


Με τη συμμετοχή Μικρασιατών, Ποντίων, Μυτιληναίων, Κρητικών, Παριανών και Μυκονιατών πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Θεατράκι της Λάκκας το 1ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με θέμα "Μικρά Ασία & Αιγαίο" που το οργάνωσαν υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων και του Δήμου Μυκόνου ο Μικρασιατικός Σύλλογος Μυκόνου.

Το Φεστιβάλ άνοιξε η Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Μυκόνου κ. Μασάκη Γεωργία, όπου και απηύθυνε ευχαριστίες προς την Νομαρχία και τον Δήμο Μυκόνου που στήριξαν αυτό το Φεστιβάλ αλλά κυρίως ευχαρίστησε τον κόσμο που ταξίδεψε από τόσο πολύ μακριά για να παρευρεθεί στο νησί μας και να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ αυτό.
Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Αλέκα Προυσαλογλου, ιδρυτικό μέλος η ίδια και του τοπικού συλλόγου μας η οποία τόνισε την αγωνία και τον αγώνα των προγόνων μας που έζησαν χωρίς πατρίδα.

Η βραδιά κύλησε με πολύ χορό και όλα τα συγκροτήματα κυριολεκτικά καθήλωσαν τον κόσμο στο θεατράκι μέχρι τις μια το βράδυ. Εμφανίστηκαν με πολύ μεγάλη επιτυχία τα εξής χορευτικά συγκροτήματα :
"ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΠΑΔΟΚΙΑ"
Από το Μικρασιατικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης ΟΥΣΑΚ. Υπεύθυνη διδασκαλίας η Σοφία Καραγαβριηλίδου.

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ
Από το Πολιτιστικό Σύλλογο Αμισσός. Υπεύθυνος διδασκαλίας ο Παναγιώτης Ευθυμιάδης.

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟΤΟΠΟ ΛΕΣΒΟΥ
από το σύλλογο Μεσοτοπιτών Λέσβου. Υπεύθυνος διδασκαλίας Κώστας Πιπίνης

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
από το Σύλλογο Κρητών Μυκόνου "Ο Ερωτόκριτος"

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ
από το μουσικοχορευτικό συγκρότημα "Νάουσα Πάρου". Υπεύθυνοι διδασκαλίας ο Λευτέρης Μενέγος και η Υπαπαντή Ρούσσου.

ΧΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ
από τα χορευτικά τμήματα της ΚΔΕΠΑΜ. Υπεύθυνη διδασκαλίας η Λίλιαν Βλαντή.
Η βραδιά έκλεισε με ένα δρώμενο από τον Πολιτιστικό Μικρασιατικό Σύλλογο Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης ΟΥΣΑΚ το οποίο είχε να κάνει με την αναπαράσταση του Γάμου από την Φρυγιά της Μικράς Ασίας.

Συγχαρητήρια σε όλους και ραντεβού αύριο στις 21.00 στην πλατεία της ʼνω Μεράς όπου θα πραγματοποιηθεί Παραδοσιακό Γλέντι με τραγούδια και χορούς από τη Μικρά Ασία και το Αιγαίο με τη συμμετοχή του μουσικού σχήματος "ΔΗΘΕΝ"
"Σύλλογος Μικρασιατών Μυκόνου"

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2007 και σκοπός του είναι όπως αναφέρει και το καταστατικό του η διάδοση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και κουλτούρας της Μικράς Ασίας.
Όπως λένε οι άνθρωποι του συλλόγου, η έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας ακρωτηρίασε ένα παλλόμενο οικονομικά, πνευματικά και πολιτικά κομμάτι του Ελληνισμού.
Στόχος του συλλόγου είναι να μείνει άσβηστη η φλόγα της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας καθώς ο Μικρασιατικός Ελληνισμός διατηρείται και διαπρέπει στην Ελλάδα. Συντηρεί τις ιδιαίτερες παραδόσεις και διατηρεί την ιστορική κρίση και εθνική μνήμη του.
Έχουμε, λένε, λοιπόν χρέος να μεταλαμπαδεύουμε κάτι από την αίγλη του Μικρασιατικού θαύματος στις επερχόμενες γενεές.
Υπεύθυνοι της διοικούσας επιτροπής είναι η Γεωργία Μασάκη και η Μίνα Αϊβάτζογλου.

Για τους Μεσοτοπίτες & ΚΔΕΠΑΜ έπαιξαν οι μουσικοί :
Βιβή Βουτσελά – Κρουστά, τραγούδι,
Γιάννης Καραμάνης – Λαούτο, τραγούδι,
Νίκος Μουργέλας – Κανονάκι
Γιώργος Παππάς – Ούτι
Δημήτρης Ζαχαρίου – Βιολί

Για το ΟΥΣΑΚ :
Διαμαντής Μιχαηλίδης – Τουμπερλέκι
Αστέρης Μαυρουδής – Ούτι
Γιάννης Κουσουλάκης – Βιολί
 Για τη "Νάουσα Πάρου" :
Παναγιώτης Μενέγος – Λαούτο
Μαρουσώ Μενέγου – Βιολί
Μαργαρίτα Κυδωνιέως – Τουμπερλέκι

Για την "Αμμισό" :
Λάζαρος Αθανασιάδης – Λύρα
 
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.