Το Αβοκάντο – Ένας Πράσινος Θησαυρός για την Υγεία και τη Διατροφή

Το Αβοκάντο – Ένας Πράσινος Θησαυρός για την Υγεία και τη Διατροφή
*Το αβοκάντο, ένας καρπός που μοιάζει περισσότερο με λαχανικό και λιγότερο με φρούτο, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο ευεργετικά τρόφιμα της σύγχρονης διατροφής. Πλούσιο σε καλά λιπαρά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το αβοκάντο κατακτά όχι μόνο τις σαλάτες μας αλλά και την εμπιστοσύνη της επιστημονικής κοινότητας.
Τα διατροφικά του χαρακτηριστικά
Το αβοκάντο ξεχωρίζει για την υψηλή του περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, κυρίως σε ελαϊκό οξύ, το ίδιο λιπαρό οξύ που περιέχει και το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγους, «Τα καλά λιπαρά του αβοκάντο βοηθούν στη μείωση της “κακής” LDL χοληστερίνης και ενισχύουν την “καλή” HDL, συμβάλλοντας έτσι στην καρδιαγγειακή υγεία».
Περιέχει επίσης:
-
Κάλιο, σε μεγαλύτερη ποσότητα ακόμη και από την μπανάνα — σημαντικό για την ισορροπία υγρών και τη λειτουργία των μυών.
-
Βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
-
Βιταμίνη Κ, απαραίτητη για την πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.
-
Φυτικές ίνες, που βελτιώνουν την πέψη και συμβάλλουν στον κορεσμό, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους.
Αναλυτικά τα κύρια θρεπτικά του στοιχεία (ανά 100g):
-
Κάλιο: ~485 mg (περισσότερο από την μπανάνα)
-
Φυτικές ίνες: ~7g
-
Βιταμίνη Κ: ~21μg
-
Βιταμίνη Ε, C και B6
-
Φολικό οξύ (βιταμίνη B9)
-
Λουτεΐνη & ζεαξανθίνη: αντιοξειδωτικά σημαντικά για την υγεία των ματιών
Τι λένε οι επιστήμονες;
Ο καρδιολόγοι τονίζουν πως «η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μειώσει σημαντικά τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο, καθώς συμβάλλει στην αντιφλεγμονώδη προστασία του οργανισμού».
Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες που διεξάγονται σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, έχει παρατηρηθεί πως η προσθήκη αβοκάντο στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου, χάρη στη χαμηλή του περιεκτικότητα σε σάκχαρα και την υψηλή του περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες.
Συνολικά οφέλη για την υγεία
-
Καρδιαγγειακή προστασία
-
Ρύθμιση σακχάρου και ινσουλίνης
-
Βοήθεια στον έλεγχο του σωματικού βάρους
-
Βελτίωση της όψης του δέρματος και της τρίχας
-
Αντιοξειδωτική δράση
-
Υποστήριξη του πεπτικού συστήματος
Πώς να εντάξετε το αβοκάντο στη διατροφή σας – 3 απλές συνταγές
1. Πρωινό Τοστ με Αβοκάντο και Αυγό
-
1 φέτα ψωμί ολικής
-
½ αβοκάντο λιωμένο
-
1 αυγό τηγανητό ή ποσέ
-
Λίγο αλάτι, πιπέρι, και λίγες νιφάδες τσίλι
2. Δροσερή Σαλάτα με Αβοκάντο και Ντοματίνια
-
1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους
-
1 φλιτζάνι ντοματίνια
-
Φρέσκος βασιλικός
-
1 κουταλάκι ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού, αλάτι
3. Πράσινο Σμούθι Ενέργειας
-
½ αβοκάντο
-
1 μπανάνα
-
1 χούφτα σπανάκι
-
1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
-
1 κουταλάκι μέλι
Μύθοι και αλήθειες
Ένας συχνός μύθος είναι ότι το αβοκάντο “παχαίνει”.
«Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες, όμως οι θερμίδες του προέρχονται από καλά λιπαρά. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, όχι μόνο δεν παχαίνει αλλά βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και του μεταβολισμού».
Υπάρχουν αντενδείξεις;
Αν και γενικά ασφαλές για τον πληθυσμό, το αβοκάντο είναι θερμιδικά πλούσιο (~160 θερμίδες ανά 100g), οπότε συνιστάται μέτρο σε περιόδους δίαιτας. Επίσης, όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα (λόγω της βιταμίνης Κ), καλό είναι να συμβουλεύονται γιατρό πριν αυξήσουν την κατανάλωσή του.
Συμπέρασμα
Το αβοκάντο δεν είναι απλώς μία τάση της σύγχρονης γαστρονομίας. Είναι ένας ισχυρός σύμμαχος της υγείας μας, με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένα οφέλη. Από το πρωινό τοστ μέχρι το βραδινό γεύμα, μπορεί να εμπλουτίσει τη διατροφή μας με γεύση, υφή και πολύτιμα διατροφικά στοιχεία.
Αξίζει να το δοκιμάσουμε. Για την υγεία μας, αλλά και για την απόλαυση.