Κυκλαδίτικη Πασχαλινή Γεύση – Μελιτίνια

Κυκλαδίτικη Πασχαλινή Γεύση – Μελιτίνια

Κυκλαδίτικη Πασχαλινή Γεύση – Μελιτίνια


Στη Σαντορίνη και τη Νάξο, οι πασχαλινές ετοιμασίες έχουν τη δική τους ξεχωριστή γευστική υπογραφή: τα Μελιτίνια. Μικρά, τυρένια γλυκίσματα με έντονο άρωμα λεμονιού, παρασκευάζονται με ευλάβεια από τις νοικοκυρές, λίγες μέρες πριν την Ανάσταση, φέρνοντας μαζί τους αρώματα και μνήμες αιώνων.

Ιστορία και Προέλευση

Τα Μελιτίνια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής παράδοσης, με ρίζες που χάνονται στον χρόνο. Το όνομά τους προέρχεται από τη λέξη “μέλι”, υποδηλώνοντας τη γλυκιά τους φύση, αν και το ίδιο το μέλι σπανίως περιλαμβάνεται στη σύγχρονη συνταγή. Στην παράδοση της Σαντορίνης, τα γλυκίσματα αυτά φτιάχνονται τη Μεγάλη Εβδομάδα και μοιράζονται σε φίλους και συγγενείς την Κυριακή του Πάσχα. Στη Νάξο, διατηρούνται στα γιορτινά τραπέζια ακόμη και για 40 ημέρες μετά την Ανάσταση.

Γεωγραφική Διάδοση

Η παράδοση των Μελιτινιών εντοπίζεται κυρίως στη Σαντορίνη και τη Νάξο, με μικρές τοπικές παραλλαγές από χωριό σε χωριό. Στη Σαντορίνη, χρησιμοποιείται πιο συχνά μυζήθρα, ενώ στη Νάξο προτιμάται η ξινομυζήθρα ή ο ανθότυρος. Πλέον, τα Μελιτίνια έχουν αποκτήσει φήμη και σε άλλες Κυκλάδες, όπως στην Πάρο και την Ίο, όπου παρασκευάζονται σε ειδικές περιστάσεις.

Συνταγή για Μελιτίνια

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 100 ml γάλα

  • 1 αυγό

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • Μια πρέζα αλάτι

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400 γρ. ανθότυρο ή ξινομυζήθρα

  • 100 γρ. ζάχαρη

  • 1 αυγό

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία ζύμης: Σε μεγάλο μπολ αναμειγνύονται όλα τα υλικά της ζύμης. Ζυμώνεται μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Αφήνεται να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Γέμιση: Το τυρί θρυμματίζεται και αναμιγνύεται με τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα λεμονιού και προαιρετικά την κανέλα.

  3. Σχηματισμός: Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο και κόβεται σε κύκλους. Στο κέντρο κάθε κύκλου τοποθετείται μία κουταλιά από τη γέμιση. Οι άκρες της ζύμης τσιμπιούνται κυκλικά ώστε να σχηματιστεί “καλαθάκι”.

  4. Ψήσιμο: Ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.

  5. Σερβίρισμα: Αφήνονται να κρυώσουν και σερβίρονται σκέτα ή με λίγη άχνη ζάχαρη.

Τα Μελιτίνια, γλυκίσματα απλά στην κατασκευή αλλά φορτισμένα με πολιτισμικό βάρος, εξακολουθούν να εκπροσωπούν με συνέπεια το πνεύμα της ελληνικής πασχαλινής κουζίνας και να συνδέουν το σήμερα με τις ρίζες του Αιγαίου.

You may also like

Comments are closed.