Ιδιότητες Φρούτων και Λαχανικών

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες Φρούτων και Λαχανικών Ανάλογα με το Χρώμα τους

Οι Ευεργετικές Ιδιότητες Φρούτων και Λαχανικών Ανάλογα με το Χρώμα τους

Η φύση, σοφή όπως πάντα, δεν μας χαρίζει τυχαία χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά. Κάθε απόχρωση, από το βαθύ κόκκινο μέχρι το φωτεινό πράσινο ή το μωβ, φέρει ξεχωριστές βιολογικά ενεργές ενώσεις, οι οποίες επιδρούν διαφορετικά στην υγεία μας. Οι χρωστικές ουσίες (φυτοθρεπτικά συστατικά) που δίνουν σε κάθε τρόφιμο το χαρακτηριστικό του χρώμα, είναι στην πραγματικότητα οι “ήρωες” πίσω από τα οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο.


Κόκκινα Φρούτα και Λαχανικά

Π.χ.: Ντομάτες, φράουλες, κεράσια, παντζάρια, κόκκινες πιπεριές, καρπούζι

Το κόκκινο χρώμα οφείλεται σε ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο και οι ανθοκυανίνες. Αυτές οι ουσίες:

  • Προστατεύουν την καρδιά και τα αγγεία

  • Έχουν αντικαρκινική δράση, ιδίως στον προστάτη και στο πεπτικό

  • Βοηθούν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος

  • Προσφέρουν αντιφλεγμονώδη προστασία


Πορτοκαλί και Κίτρινα Φρούτα και Λαχανικά

Π.χ.: Καρότα, μάνγκο, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες, βερίκοκα, κουρκουμάς

Το χρώμα αυτό δείχνει την παρουσία καροτενοειδών, κυρίως β-καροτίνης, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό.

  • Ενισχύουν την όραση και το ανοσοποιητικό

  • Βοηθούν στην υγεία του δέρματος

  • Έχουν αντιγηραντική δράση

  • Παίζουν ρόλο στην πρόληψη εκφυλιστικών νόσων


Πράσινα Φρούτα και Λαχανικά

Π.χ.: Σπανάκι, μπρόκολο, ακτινίδιο, πράσινες πιπεριές, αβοκάντο

Τα πράσινα τρόφιμα περιέχουν χλωροφύλλη, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Κ, λουτεΐνη και ισοφλαβόνες.

  • Ενισχύουν την αποτοξίνωση του οργανισμού

  • Συμβάλλουν στην καλή υγεία των οστών

  • Προστατεύουν τα μάτια από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

  • Προσφέρουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική προστασία


Μπλε και Μωβ Φρούτα και Λαχανικά

Π.χ.: Μύρτιλα, σταφύλια, μελιτζάνες, δαμάσκηνα, κόκκινο λάχανο

Το χρώμα αυτό αποδίδεται κυρίως στις ανθοκυανίνες και άλλες πολυφαινόλες.

  • Βοηθούν στην υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης

  • Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση

  • Συμβάλλουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

  • Προσφέρουν προστασία από καρδιαγγειακά και διαβήτη τύπου 2


Λευκά και Καφέ Λαχανικά

Π.χ.: Κουνουπίδι, σκόρδο, κρεμμύδι, πατάτα, μανιτάρια

Παρότι λιγότερο εντυπωσιακά χρωματικά, περιέχουν ουσίες όπως η αλισίνη (στο σκόρδο) και το σελήνιο (στα μανιτάρια).

  • Ενισχύουν την αντιμικροβιακή άμυνα

  • Βοηθούν στην καρδιαγγειακή προστασία

  • Έχουν αντικαρκινική επίδραση, ειδικά στο έντερο

  • Υποστηρίζουν την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας


Τι λένε οι ιατρικές πηγές

Σύμφωνα με διατροφικές και ιατρικές πηγές, η ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο δεν είναι αισθητική επιλογή – είναι στρατηγική πρόληψης. Καθεμία από τις χρωματικές κατηγορίες συμβάλλει διαφορετικά σε κυτταρική προστασία, μεταβολισμό, φλεγμονή, αντιγήρανση και νοητική λειτουργία.

Η καθημερινή κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών είναι το “αντιοξειδωτικό πακέτο” της φύσης που λειτουργεί προληπτικά σε πολλά επίπεδα.


Χρώμα στο πιάτο = Ζωή στο σώμα

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να καταναλώνουμε καθημερινά τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών διαφορετικού χρώματος, για να λαμβάνουμε ένα πλήρες φάσμα φυτοθρεπτικών στοιχείων.


Το ουράνιο τόξο στο πιάτο σας δεν είναι απλώς όμορφο — είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη προστασία για το σώμα, το πνεύμα και την ευεξία.

You may also like

Comments are closed.