Ταξιδεύοντας ανάμεσα σε δελφίνια…

 

Το φετινό καλοκαίρι θα μείνει αξέχαστο σε μια παρέα από τον "Σύλλογο Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής και Ερασιτεχνών Αλιέων Μυκόνου" η οποία καθώς επέστρεφε στη Μύκονο ύστερα από μια Κυριακάτικη εξόρμηση της στη Πάρο βρέθηκε το σκάφος τους να πλανάρει ανάμεσα σε ένα κοπάδι 6-7 δελφινιών.
Ένα μοναδικό θέαμα από τα ακαταμάχητα θηλαστικά της θάλασσας τα οποία συμβολίζουν την ελευθερία, το δυναμισμό και τη γαλήνη. Αποτελούν ένα ζωντανό θησαυρό του γαλάζιου Πλανήτη μας και έχουν την ανάγκη να κολυμπούν ανενόχλητα σε καθαρές θάλασσες.
Τα μέλη του Συλλόγου, μη χορταίνοντας αυτό που έβλεπαν τα μάτια τους, τράβηξαν βίντεο τις στιγμές αυτές και τις χάρισαν σε όλους εμάς στέλνοντας το μήνυμα ότι οι θάλασσες μας είναι καθαρές και με απίστευτο θαλάσσιο πλούτο.
Το 2007 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως "Διεθνές Έτος των Δελφινιών". Τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι ζώα στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η ευφυΐα τους και η ομορφιά τους αλλά και η ιδιαίτερη σχέση τους με τον άνθρωπο, προκαλούν το θαυμασμό μας. Όμως σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον που υποβαθμίζεται, η επιβίωσή τους γίνεται ολοένα δυσκολότερη.
Στις ελληνικές θάλασσες ο συνολικός αριθμός ειδών που απαντώνται είναι εννέα. Από αυτά τα πιο συνηθισμένα είναι τέσσερα: το Κοινό δελφίνι, το Ζωνοδέλφινο, το Ρινοδέλφινο και το Σταχτοδέλφινο. Πολύ πιο σπάνια συναντώνται το Μαυροδέλφινο, η Ψευδοόρκα, η Όρκα (που είναι δελφίνι και όχι φάλαινα ούτε φυσικά "δολοφόνος"), το στενόρυγχο δελφίνι και η μικρή φώκαινα.

— Ένα δελφίνι μπορεί να πηδήσει μέχρι και τρία μέτρα έξω από το νερό.
— Ένα νεογέννητο δελφίνι ζυγίζει 2 με 3 κιλά.
— Σε ηλικία ενός έτους ζυγίζει περίπου 35.
— Τα δελφίνια έχουν τα περισσότερα δόντια από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό θαλάσσιο ή χερσαίο. Είναι όλα κωνικά και χρησιμεύουν κυρίως στο να συγκρατούν την τροφή παρά να την κόβουν.
— Τα δελφίνια τρώνε περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα και τα γεύματα τους διαρκούν συνήθως μία ώρα.
— Στα δελφίνια, όπως και στους ελέφαντες της Αφρικής, υπάρχει οργανωμένη ιεραρχία.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής και Ερασιτεχνών Αλιέων Μυκόνου με τον διακριτικό τίτλο "Αγ.Νικόλαος" γεννήθηκε στις αρχές του 2006 από Μυκονιάτες που αγαπούν και λατρεύουν την θάλασσα. Με γοργούς ρυθμούς ο σύλλογος έλυσε τον μεγαλύτερο πρόβλημα όλων αυτών που αγαπούν την θάλασσα και τις εξορμήσεις, την αδειοδότηση και την κατασκευή οκτώ νόμιμων και σωστών γλυστρών καθέλκυσης και ανέλκυσης σκαφών σε όλο το μήκος και πλάτος του νησίου.
Τα μέλη του συλλόγου, άλλα και όσοι άλλοι απολαμβάνουν με αυτόν τον τρόπο τις θάλασσες μας, εξυπηρετούνται ήδη την πρώτη νεοκατασκευαζόμενη νόμιμη και ασφαλή γλύστρα του Κόρφου.
Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η δεύτερη γλύστρα στην περιοχή της Αγ.ʼννας η οποία θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή της ʼνω Μεράς.
Το μήνυμα του συλλόγου είναι σαφές, η ομαδικότητα και η κοινή συμμετοχή είναι αυτή που κερδίζει περισσότερα, και ο Έλληνας ξέρει να το υποστηρίζει αυτό.
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους αυτούς που προσπαθούν για κάτι το καλύτερο, για κάτι το διαφορετικό, για κάτι όμορφο και σωστό.

Το e-mykonos.gr ευχαριστεί όλα τα μέλη και ιδιαίτερα το Δ.Σ. του για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν να αναλάβουμε εμείς την ηλεκτρονική τους προβολή στο παγκόσμιο διαδίκτυο και τους ευχόμαστε καλά ταξίδια σε ήρεμες θάλασσες.
www.os-mykonos.gr

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.