Ρεσιτάλ του Βασίλη Βαρβαρέσο στο Γρυπάρειο

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ έδωσε στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο ο μεγάλος Έλληνας δεξιοτέχνης του πιάνου κος Βασίλης Βαρβαρέσος.
Ο χαρισματικός πιανίστας έπαιξε έργα του Franz Schubert, L.V. Beethoven, F. Chopin, M.Ravel και F.Liszt.
Τον πιανίστα προσφώνησε η κ. ʼννα Μιχελή. Ο νεαρός πιανίστας ευχαρίστησε το κοινό και δήλωσε την μεγάλη του χαρά που έχει βρέθηκε στη Μύκονο.

Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1983. ʼρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία πέντε ετών και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Gratz της Αυστρίας σε ηλικία εννέα ετών. Σε ηλικία 14 ετών στο διεθνή μουσικό διαγωνισμό της Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη μεταξύ 407 υποψηφίων από 41 χώρες κέρδισε το πρώτο βραβείο και δύο ακόμη ειδικά βραβεία, το Diallo Prize και το Beracasa Foundation Prize. Είναι ο μόνος Έλληνας που πήρε το πρώτο βραβείο αυτού του διαγωνισμού στα 40 χρόνια της διοργάνωσής του και ο μικρότερος σε ηλικία πιανίστας που έχει ποτέ βραβευτεί. Την ίδια χρονιά με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο του Grieg και έδωσε ρεσιτάλ στο Μονπελιέ της Γαλλίας, στο Usedom της Γερμανίας και στο Bari της Ιταλίας.

Τρία χρόνια πριν, σε ηλικία 11 ετών είχε κερδίσει το βραβείο εξαιρετικής ερμηνείας στο διεθνή διαγωνισμό "Petar Konjiovich" του Βελιγραδίου. Την ίδια χρονιά δίνει ρεσιτάλ στη Σόφια και τη Φιλιππούπολη, ενώ στο Σούμεν και στο Πλέβεν της Βουλγαρίας ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο του Grieg με τις αντίστοιχες συμφωνικές ορχήστρες. Επίσης παίζει το Κοντσέρτο για Πιάνο σε RE+ του Haydn υπό τη διεύθυνση του Joseph Conta στην αίθουσα "Τζίνα Μπαχάουερ" του Πόρτο Καρράς. Το 1996 πήρε το Α' Βραβείο του Πανελλήνιου Μαθητικού Μουσικού Διαγωνισμού. Την ίδια χρονιά επελέγη μεταξύ των 11 καλύτερων μικρών βιρτουόζων του κόσμου και έπαιξε στο Μόντε Κάρλο σε μια παρουσίαση με τίτλο "Piccoli Mozart". Το 1997 σε ηλικία 13 ετών έπαιξε το 2ο Κοντσέρτο για πιάνο του S. Rachmaninoff με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Αγραφιώτη και δύο χρόνια αργότερα ερμήνευσε το ίδιο κοντσέρτο με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του κ. Κάρολου Τρικολίδη.

Σε ηλικία 15 ετών έδωσε ρεσιτάλ στο Stuart και στο Tarpon Springs της Φλώριντα των ΗΠΑ και πήρε μέρος ως υπότροφος σε σεμινάρια πιάνου στο Aspen του Κολοράντο των ΗΠΑ με καθηγητή τον Herbert Stessin. Παίζει επίσης στο Τριπλό Κοντσέρτο για πιάνο, βιολί και τσέλο του Μπετόβεν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Δ. Αγραφιώτη. Το 2001 σε ηλικία 17 ετών δίνει ρεσιτάλ στο Σηάτλ, στη Φλώριδα, στη Βόρεια Καρολίνα, στο Μισούρι, στην Καλιφόρνια και στο Μιλάνο. Επίσης δίνει ρεσιτάλ στο ξενοδοχείο Hyatt, στην αποχαιρετιστήρια τελετή για τον πρέσβη των ΗΠΑ, κ. N. Berns. Το 2002 σε ηλικία 18 ετών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του Mozart KV175 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Modesto, δίνει ρεσιτάλ στο Birmingham της Αλαμπάμα, στο Κεντάκι και στο Ramsey Concert Hall της πόλης Athens στη Georgia των ΗΠΑ.

Παίζει επίσης στο Weill Recital Hall του Carnegie Hall της Νέας Υόρκης και ερμηνεύει με την ορχήστρα του Statesboro το Κοντσέρτο του Grieg στην ομώνυμη πόλη της Georgia. Δίνει επίσης ρεσιτάλ στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον, στο Comstock Concert Hall του Πανεπιστημίου της Louisville. Το 2003 σε ηλικία 19 ετών υπό τη διεύθυνση του Συμεών Κόγκαν, παίζει το Κοντσέρτο n. 20 του Mozart στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στην Altoona με την Altoona Symphony Orchestra. Επίσης δίνει ρεσιτάλ στο Spriengfield, στο Yale Club της Νέας Υόρκης, στην πόλη της Νέας Υόρκης, στο Isabella Gardner Museum της Βοστώνης, στο Foxhill Village της Μασαχουσέτης, στην Oneonta της Νέας Υόρκης και το Buffalo. Με τη Hartford Symphony Orchestra παίζει το Κοντσέρτο σε Ρε μείζονα του J. Haydn σε τρεις συναυλίες. Το 2004 σε ηλικία 20 ετών δίνει ρεσιτάλ στη Φλόριντα, στο Cold Spring Harbor στο Jacksonville, στο Boca Raton στο West Palm Beach και τη Philadelphia της Πασαντένα. Στο Stephen F. Austin State University του Τέξας παίζει το 3ο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, μια συναυλία που επαναλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη στο Μέγαρο Μουσικής με την Κ.Ο.Θ. υπό τη διεύθυνση του κ. Ν. Αθηναίου. Την ίδια χρονιά διδάσκει σε Master Class στη Ουάσινγκτον της Καλιφόρνια. Το 2005 σε ηλικία 21 ετών παίζει στον Ελληνικό Σύλλογο του Πανεπιστήμιου Columbia, δίνει ρεσιτάλ στο Birmingham της Αλαμπάμα και ερμηνεύει το 1ο Κοντσέρτο για πιάνο του Tchaikovsky στην Οκλαχόμα αλλά στην Pennsylvania με τη Westmoreland Symphony Orchestra υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Κύπρου Μάρκου. Το ίδιο κοντσέρτο και υπό την ίδια διεύθυνση το ερμηνεύει και στη Λευκωσία της Κύπρου με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας.

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή "Καλαμαρί" της Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε με υποτροφία. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Τελείωσε με άριστα τις θεωρητικές του σπουδές στη μουσική και πήρε το δίπλωμα του πιάνου υπό την καθοδήγηση της κ. Milena Mollova. Το 1999 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων στο Ελσίνκι της Φιλανδίας μαζί με άλλους εννέα μαθητές. Το 2002 εισήχθη πρώτος στη Σχολή Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, ενώ ένα χρόνο αργότερα μπαίνει στο Φιλολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 2002 με πλήρη υποτροφία ξεκίνησε ανώτατες σπουδές μουσικής και πιάνου στο Juilliard School της Νέας Υόρκης, με καθηγητή στο πιάνο τον Herbert Stessin στην αρχή και με τον Jerome Lowenthal στη συνέχεια. Στο τρίτο και τέταρτο έτος των σπουδών του εργάστηκε αντίστοιχα ως βοηθός των καθηγητών Lawrence Widdoes και Sandra Vocjic στο Juilliard School. Σήμερα είναι κάτοχος του Bachelor of Music και συνεχίζει στο 2ο έτος του μεταπτυχιακού στο Juilliard.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.