Ρεσιτάλ πιάνου από τον Edward Eikner

Ένα μοναδικό ρεσιτάλ έδωσε στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο ο μεγάλος δεξιοτέχνης του πιάνου κος Edward Eikner.
Ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων είχε επιλέξει να παρουσιάσει ο κορυφαίος πιανίστας εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα και το SCHIMMEL 1885, το πιάνο με ουρά που έκανε πρόσφατα δωρεά η κα Σοφία Γρυπάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την εκδήλωση προσφώνησε ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Χρήστος Βερώνης ο οποίος και ενημέρωσε το κοινό για τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα ο οποίος δέχτηκε να παραβρεθεί στο νησί μας και να παίξει στο ΓΡΥΠΑΡΕΙΟ Πολιτιστικό Κέντρο. Επίσης ανέφερε και το πρόγραμμα του επόμενου μήνα το οποίο και έχει ως εξής :

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007 και ώρα 21.00 οπτικοακουστική παράσταση με τους Later Life, με θέματα κυρίως κινηματογραφικής μουσικής.
Συμμετέχουν : Τίνα Ψαλίδα, βιολί- Ραλλού Γεωργουσοπούλου, όμποε- Σταύρος Παργινός, τσέλο- Κώστας Κακούρης, πιάνο. Σάββατο 16 Ιουνίου 2007 και ώρα 21.00 "trio" βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο. Καλλιτεχνική επιμέλεια- βιολοντσέλο : Δημήτρης Γούζιος, 1ος κορυφαίος της Κρατικής Ορχήστρας Αθήνων.
Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Επίσης στις 3 Ιουνίου 2007 θα πραγματοποιηθεί η μουσική παράσταση "Σινεμά ο Παράδεισος", με τραγούδια από το ελληνικό ρεπερτόριο, (Χατζιδάκης, Θεοδωράκης κ.α.), καθώς επίσης και από τη διεθνή μουσική σκηνή.
Συμμετέχουν οι σολίστες του πιάνου και τραγουδιστές Γιάννης και Τάκης Φίνας και σοπράνο Μαριέττα Δελώτη. Παρουσίαση – σχόλια : Θέμης Ροδαμίτης. Η συγκεκριμένη παράσταση θα έχει 10€ είσοδο.

Στην συνέχεια η κα ʼννα Μιχελή μίλησε για την ζωή του μεγάλου πιανίστα.

"Ο Edward Eikner, ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της γενιάς του, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Baylor με υποτροφία του Ιδρύματος Van Cliburn και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Μουσική Σχολή Eastman, στο Ρότσεστερ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Έχει επίσης πραγματοποιήσει σπουδές στην Ευρώπη ως κάτοχος της υποτροφίας του Ιδρύματος Fulbright και αυτή τη στιγμή διαγράφει μια συναρπαστική και πολύμορφη πορεία στο διεθνές μουσικό στερέωμα.
Τα ρεσιτάλ που έχει δώσει, οι εμφανίσεις του ως σολίστ σε κονσέρτα συμφωνικής μουσικής αλλά και η συμμετοχή του σε κονσέρτα μουσικής δωματίου τον έχουν ταξιδέψει σε όλες τις γωνιές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των σημαντικότερων κέντρων της μουσικής όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, το Τόκιο, το Πεκίνο, η Μόσχα και το Μπουένος ʼιρες, όπου και έλαβε διθυραμβικές κριτικές. Συνυπολογίζοντας τις εμφανίσεις του στην Αυστραλία που έχουν προγραμματιστεί για την τρέχουσα σεζόν, μπορεί κανείς να πει ότι η τέχνη του έχει ακουστεί στις πέντε ηπείρους. Συνεχώς λαμβάνει προσκλήσεις για παραστάσεις σε τόπους όπου έχει ήδη εμφανιστεί (πρόσφατα ολοκλήρωσε την εικοστή-δεύτερη περιοδεία του στην Ιταλία). Έχει συνεργαστεί με μερικούς από τους καλύτερους σύγχρονους μουσικούς, ενώ, παράλληλα με το κλασικό ρεπερτόριο, τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα και η διερεύνηση λιγότερο γνωστών μουσικών παραδόσεων (της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κίνας μεταξύ άλλων).
Παρά τις τόσες δραστηριότητές του, έχει καταφέρει να αφιερώσει ένα κομμάτι του χρόνου του στη διδασκαλία της μουσικής, αλλά και να συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότιο Αμερική και την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο ο Edward Eikner πρόκειται να πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε τέσσερις ηπείρους και οκτώ διαφορετικές χώρες. Τα έργα του Mozart είναι αναπόσπαστο κομμάτι του προγράμματος όλων αυτών των παραστάσεων. Ζει στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, όπου και είναι κάτοχος της Έδρας Comer στο Κολέγιο Wesleyan. Οι τρεις πρώτες δισκογραφικές δουλειές του υπήρξαν μπεστ-σέλερς. Είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να απολαύσουμε τη δουλειά του Edward Eikner τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη, τη Νότιο Αμερική και την Ασία.
Ο Edward Eikner έχει βραβευτεί για τη συμβολή του στις τέχνες με το βραβείο Arts Alliance, ενώ αντίστοιχης σημασίας βραβεία του έχουν απονεμηθεί και σε άλλες χώρες."

Edward Eikner
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

MOZART :  Sonata in A. Major, K. 331
Andante
Mennuet
Allegretto (Alla Tourca)
  ALBENIZ  Granada
Sevilla

Διάλλειμα
  GRANADOS :  Six Spanish Dances
1. G. Major
2. C. Minor (Orientale)
3. D. Major
4. G. Major (Aragonese)
5. E. Minor (Villanesca)
6. D. Major (Andaluza)
  DeFALLA :   Ritual Fire Dance 
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.