Παράταση για τους Δασικούς Χάρτες

dasikoi xartes
dasikoi xartes

Παράταση για τους Δασικούς Χάρτες μέχρι Σεπτέμβριο. Παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις 7 Σεπτεμβρίου. Η παράταση θα δώσει επαρκή χρόνο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ώστε να προβούν, εντός των επόμενων 40 ημερών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή αντιρρήσεων ή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Η παράταση δίδεται προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος, κυρίως στους αγρότες και στους καλλιεργητές που επιδοτούνται να μαζέψουν όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την υποβολή των αιτήσεων (παύει να ισχύει η 31/8/2017 ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής τοπογραφικών διαγραμμάτων και μετατίθεται στις 7/9/2017).

Διευκολύνει όμως και τους κατοίκους εξωτερικού, οι οποίοι πιθανώς θα βρίσκονται αυτή την περίοδο στη χώρα μας για καλοκαιρινές διακοπές και θα μπορούν να ρυθμίσουν τυχόν εκκρεμότητές τους με τους δασικούς χάρτες. Η νέα παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών παρέχει και ένα τελευταίο περιθώριο στους 20 δήμους οι οποίοι δεν έχουν υποβάλλει, όπως όφειλαν, τα όρια των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων (με απλά λόγια των αυθαίρετων οικισμών).

Ειδικότερα, έως τις 7 Σεπτεμβρίου, δίνεται το περιθώριο χρόνου (σε κατοίκους εσωτερικού και εξωτερικού) να κάνουν χρήση των εξής εργαλείων:

  • Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη
  • Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
  • Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο σύστημα ΟΣΔΕ ώστε να λαμβάνουν επιδοτήσεις.
  • Οριοθέτηση επί του χάρτη από τους δήμους των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων.

Όσον αφορά την οριοθέτηση των αυθαίρετων οικισμών στα δάση, πρέπει να σημειωθεί ότι έως σήμερα, δύο μέρες πριν την λήξη της προηγούμενης πια καταληκτικής ημερομηνίας, υπάρχουν ακόμα 20 δήμοι που δεν αποστείλει τα στοιχεία. Πρόκειται για τους δήμους: Βόρειας Κυνουρίας, Γορτυνίας, Νότ. Κυνουρίας, Δοξάτου, Περιστερίου Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Μυκόνου, Σίφνου, Ανατολικής Μάνης, Νοτίου Πηλίου Σκοπέλου, Οιχαλίας, Πύλου-Νέστορος, Σπετσών, Νέας Προποντίδας, Σιθωνίας και Χίου

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Πέμπτη, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, για το εάν υπάρχει σκέψη να δοθεί παράταση είχε δηλώσει ότι χαρακτηριστικά: «χθες είπα και στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) ότι δεν υπάρχει παράταση και πρέπει και οι δήμοι να τελειώσουν μέχρι την άλλη Πέμπτη (27 Ιουλίου) τα στοιχεία τους».

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.