Μ’ αγαπάς ;…

Μ' αγαπάς ;…

Στα πλαίσια της Γιορτή της Γυναικάς σήμερα 8 Μαρτίου Ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου παρουσίασε στην ΔΕΠΠΑΜ το θεατρικό έργο "Μ' αγαπάς ;…" σε κείμενα και σκηνοθεσία του Δομίνικο – Δημήτρη Κουκά.
Την βραδιά άνοιξε η κα ʼννα Καμμή η οποία και ανέφερε :
"κα Χανιώτη, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.Κλωναρίδη, κ.Γυφτοκώστα, κα Ξεναρίου, κυρίες και κύριοι,
Ο Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου χαιρετίζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Την ημέρα αυτή τιμάται και η Ελληνίδα Γυναίκα, το πνεύμα της, η ζωή της, οι αγώνες της, από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η Παναγιά, η Σπαρτιάτισσα, οι Σουλιώτισσα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Μπουμπουλίνα, η Πηνελόπη Δέλτα, η Μέλπω Αξιώτη, η Αύρα Θεοδωροπούλου, οι γυναίκες στα χαρακώματα, οι νησιώτισσα, η αγρότισσα, όλες οι επώνυμες και ανώνυμες, οι γυναίκες της διπλανής πόρτας που αγωνίζονται καθημερινά ως εργαζόμενες εντός και εκτός σπιτιού για να είναι σωστές σύζυγοι, μητέρες, επαγγελματίες.
Να είναι ο εαυτός τους και συγχρόνως να διδάξουν αξίες, να εμπνέουν ιδανικά και να αντιστέκονται στην ισοπέδωση των αξιών και των παραδόσεων.
Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες. Είναι όμως όλες ευτυχισμένες;
Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν ακόμα και σήμερα, πολλές ζουν σε συνθήκες πραγματικής δουλείας, κακοποίησης, σεξουαλικής εκμετάλλευσης και στερημένες από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, με το φόβο μιας μόνιμης απειλής πολέμου.
Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας αλλά μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική ισότητα;
Έχουν περάσει 150 χρόνια από τις 8 Μάρτη του 1857, τότε που οι εργάτριες στις ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν απαιτώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλείας , οχτάωρο και ίση αμοιβή με τους άνδρες.
Στα χρόνια που πέρασαν έχουν κατακτηθεί πολλά όμως μένουν ακόμα πολλά για να κατακτηθούν. Ακόμα και το ίδιο το οχτάωρο απειλείται.
Μέσα στις κοινωνικές εξελίξεις που κληρονόμησε ο 21ος αιώνας από τον προηγούμενο, είναι και η συμμετοχή των γυναικών στο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι. Στην Ελλάδα, μόλις το 1950 αποκτούν το δικαίωμα του "εκλέγειν" και "εκλέγεσθαι".

Όλα αυτά βέβαια ισχύουν για τις αναπτυγμένες χώρες γιατί για τις αναπτυσσόμενες, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος!
Όμως δεν αρκεί η ισονομία ούτε η καθιέρωση της ποσόστωσης στη συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά όργανα εκπροσώπησης και λήψης αποφάσεων για να υπάρχει ουσιαστική ισότητα.
Η κοινωνία ακόμα και στις αναπτυγμένες χώρες εξακολουθεί να είναι ανδροκρατούμενη, και αντί της ισότιμης εργασιακής, οικονομικής και πολιτικής συμμετοχής των γυναικών, συναντάμε τον αποκλεισμό τους.
Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνεται από την μελέτη σχετικών ερευνών, όπου συγκεκριμένα για τη Ελλάδα, η χώρα μας καταλαμβάνει την προτελευταία θέση μαζί με την Ισπανία ανάμεσα σε 26 χώρες, στην συμμετοχή των γυναικών σε κυβερνητικές θέσεις και σε στελέχωση επιχειρήσεων σε διοικητικό επίπεδο, με ποσοστό μόλις το 12%. Το ουσιώδες ερώτημα είναι γιατί;
Επειδή οι γυναίκες έχουν τα πρόσθετα βάρη της γέννησης και ανατροφής των παιδιών;
Επειδή δεν ταιριάζει η διοίκηση στην ψυχοσύνθεσή τους; Επειδή δεν θέλουν και δεν διεκδικούν; Η μήπως γιατί δεν μπορούν να διεκδικήσουν με ίσους όρους;
Ένα είναι σίγουρο.
Οι γυναίκες φέρνουν μαζί τους την ευαισθητοποίηση για το καινούριο, την απαίτηση για ποιότητα, τη διαφάνεια στην Δημοκρατία και αυξημένη οργανωτική ικανότητα.
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Και μην ξεχνάμε ότι στην τόσο πλούσια και γόνιμη γλώσσα μας πολλές ελπιδοφόρες και εύηχες λέξεις είναι γένους θηλυκού:
Γη, ζωή, ελπίδα, θάλασσα, χαρά, αφθονία, ποίηση, παλικαριά, λεβεντιά, ειρήνη, δύναμη, ευχή, παιδεία, ομορφιά, τιμή, αξία, ευτυχία, δόξα, νίκη, ανδρεία, με κορύφωση την Πίστη, την Ελευθερία, την Πατρίδα, την Δημοκρατία και την Αγάπη.

Σε αυτή άλλωστε, την τελευταία, την Αγάπη, είναι αφιερωμένη και η αποψινή θεατρική παράσταση με τίτλο "Μ'αγαπάς;" ΅ε κείμενο και σκηνοθεσία του Δο΅ίνικουΔη΅ήτρη Κουκά που πιστεύουμε ότι θα σας αντιπροσωπεύσει και θα σας ψυχαγωγήσει.
Ένα έργο που είναι αφιερωμένο στον Έρωτα και στην Γυναίκα.
Σ' αυτή την Γυναίκα που μέσα από την καθημερινότητα της, την πολλαπλότητα των ρόλων της, τις προσδοκίες της, προσπαθεί να κατακτήσει το άλλο μισό του Ουρανού.
Αμέσως μετά, για την Γυναίκα και τους ρόλους της στη σημερινή κοινωνία θα ΅ας μιλήσει η ψυχολόγος κα ʼννα Παρίση.
Ας την απολαύσουμε."

Η παράσταση μοναδική σε χρώμα και φως, με πρόσωπα της Μυκονιάτικης καθημερινότητας που μάγεψαν το κοινό που παραβρέθηκε στην κατάμεστη αίθουσα. Η γυναικεία καθημερινότητα γύρω μας, απαρατήρητη στο ανδρικό φύλλο, ζει, ονειρεύεται, αγαπά.
Φεύγοντας από την αίθουσα, το "ναι" της δικής μας καθημερινής απάντησης στο "μ' αγαπάς;…" έδειχνε τόσο μόνο και άδειο…
"Ναι, σε αγαπώ"..

ΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
(με αλφαβητική σειρά:)

ΓΑΡΥΦΑΛΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΓΙΑ
ΚΛΟΥΒΑΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΛΑ
ΚΟΥΜΠΑΡΟΥ ΜΑΝΟΥΕΛΛΑ
ΜΠΑΤΗ ΑΝΝΑ
ΡΙΓΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
ΦΑΜΕΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
και η μικρή ΔΗΜΑ ΑΝΝΑ

Υπεύθυνος οργάνωσης : ΡΗΓΑΣ ΜΑΝΟΣ
Χορογραφία : ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ
Τεχνικός σκηνικών : ΚΟΥΣΑΘΑΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ενδυματολογικό : ΜΠΑΤΗ ΑΝΝΑ
Φωτισμός : N/S SOUND
Κομμώσεις : magazzino

Ο Σύλλογος ευχαριστεί την ΔΕΠΠΑΜ, την κα Κατερίνα Χέλμη και την Δισκοθήκη του Αρτέμη Ευθυμίου. Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν στον Φιλανθρωπικό Σύλλογο Μυκονιάτικη Αλληλεγγύη.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.