Με λαμπρότητα ο εορτασμός της “Κοιμήσεως της Θεοτόκου”

Παναγιά Τουρλιανή, Μύκονος 15 Αυγούστου 2010

Η μεγαλύτερη, κάθε καλοκαίρι, θρησκευτική γιορτή των Ελλήνων, στην «καρδιά» των διακοπών, δίνει την ευκαιρία σε όλους να βγουν στην ύπαιθρο, στα ξωκλήσια και στις εκκλησιές. Ημερήσια, διήμερα, ακόμη και τριήμερα πανηγύρια και εκδηλώσεις οργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Σήμερα γιορτάζουν όλες οι Παναγιές του τόπου μας και μαζί τους η δική μας Παναγιά η Τουρλιανή στην ʼνω Μερά, που ντυμένη με τα καλά της και στολισμένη με μοσχομυρωδάτα λουλούδια, υποδέχεται τους πιστούς, που από το πρωί έρχονται να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στη Χάρη της. Μαζί με τις περισσότερες από 500 εκκλησίες που στολίζουν το νησί, κάτασπρες, πεντακάθαρες, με τα μικρά ή μεγάλα προσκυνητάρια, τα παλιωμένα στασίδια και τις ξεθωριασμένες ή χρυσοποίκιλτες μορφές των Αγίων στις εικόνες, ξεχωρίζει η Θαυματουργική Εικόνα της Παναγίας, της επιλεγόμενης Τουρλιανής και από την θέση που βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση, τον Τούρλο, στον ʼγιο Στέφανο στην Χώρα, και από το όνομα μιας μοναχής, της Τούρλης, που ασκήτευε από στο μέρος που είναι σήμερα το Μοναστήρι.

Τι σημαίνει: Μαρία – Θεοτόκος – Παναγία

Μαρία
Ασφαλώς δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο το τι σημαίνει το όνομα Μαρία, και το οποίο είναι το καθ' αυτό όνομα που της δόθηκε αρχικά, και που αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη και δεν της δόθηκε τυχαία. Το όνομα Μαρία παράγεται από το εβραϊκό Αϊός το οποίο δηλοί Κύριος και ερμηνεύεται Κυρία διότι, ως Μήτηρ Θεού κυριεύει και εξουσιάζει ουράνια και επίγεια κτίσματα. Έχει δε την κυριότητα της δυνάμεως επειδή το θεμέλιο της κυριότητος είναι η δύναμις.

Θεοτόκος
Το καθ' εξοχήν θεολογικό όνομα της Μητέρας του Θεού είναι Θεοτόκος.
«Θεοτόκον ωνόμασαν την Παρθένον Πατέρες προ της Γ' Οικουμενικής Συνόδου. Στη δε Σύνοδο αυτή εδιωρίσθη το πρώτον να καλείται Θεοτόκος η Παρθένος Μαρία. Ακόμη η Σύνοδος αύτη την γλυκυτάτην ταύτην της Παρθένου προσηγορίαν επικυρώσασα, ως όρον δογματικόν εις πάσαν την οικουμένην παρέδωσε. Πρώτος γαρ ο Ωριγένης Θεοτόκον την Παρθένον εκάλεσε… Ο δε Αλεξανδρείας Κύριλλος, γράφων προς Νεστόριον λέγει, ότι και ο Μέγας Αθανάσιος Θεοτόκον αυτήν και ωνόμασε και ωμολόγει».

Παναγία
Το προσφιλέστατο όνομα της Παναχράντου Δέσποινας είναι χωρίς άλλο το «ΠΑΝΑΓΙΑ». Πότε ιστορικά έλαβε αυτή την προσωνυμία η Παρθένος;
«Αποδίδεται εις την Θεοτόκον και σταθεροποιείται δι ατυήν η προσωνυμία «Παναγία». Ταύτην γνωρίζει ως επικρατούσαν πλέον κατά τον Ε' αιώνα ο Βασίλειος Σελευκείας . Βραδύτερον κατά τον Ζ' αιώνα, ο Ανδρέας Κρήτης αποκαλεί επιμόνως την ʼχραντον «αγιωτέραν των αγίων» .

Χρόνια πολλά σε όλους.

 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.