Ματσάτα: Χειροποίητα Ζυμαρικά από τη Φολέγανδρο

Ματσάτα: Χειροποίητα Ζυμαρικά από τη Φολέγανδρο

Ματσάτα: Χειροποίητα Ζυμαρικά από τη Φολέγανδρο

Στη Φολέγανδρο, τα Ματσάτα είναι παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται συνήθως με κοκκινιστό κρέας, όπως κόκορα ή κουνέλι. Η παρασκευή τους αποτελεί οικογενειακή παράδοση, με τις γυναίκες του νησιού να ζυμώνουν και να κόβουν τα ζυμαρικά με δεξιοτεχνία.

Συνταγή για Ματσάτα με Κόκορα Κοκκινιστό

Υλικά για τα Ματσάτα:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1 αυγό

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

  • Νερό όσο χρειαστεί

Υλικά για τον Κόκορα:

  • 1 κόκορας κομμένος σε μερίδες

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες

  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί

  • 1 ξυλάκι κανέλας

  • 2-3 κόκκοι μπαχάρι

  • Αλάτι, πιπέρι

  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Ματσάτα: Σε μπολ, αναμείξτε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέστε το αυγό, το ελαιόλαδο και λίγο νερό. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και κόψτε τη σε λεπτές λωρίδες.

  2. Κόκορας: Σε κατσαρόλα, σοτάρετε τον κόκορα σε ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Σβήστε με το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί. Προσθέστε τον πελτέ, τις ντομάτες, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

  3. Βράστε τα Ματσάτα σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά. Στραγγίστε και σερβίρετε με τον κόκορα και τη σάλτσα του.

You may also like

Comments are closed.