Λαμπρόψωμο: Το Πασχαλινό Ψωμί της Σίφνου

Λαμπρόψωμο: Το Πασχαλινό Ψωμί της Σίφνου
Στη Σίφνο, το Λαμπρόψωμο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του πασχαλινού τραπεζιού. Πρόκειται για ένα εορταστικό ψωμί, πλούσια διακοσμημένο, που παρασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη και καταναλώνεται την Κυριακή του Πάσχα. Η παράδοση θέλει το Λαμπρόψωμο να συμβολίζει την αφθονία και την ευημερία.
Συνταγή για Λαμπρόψωμο
Υλικά:
-
1 κιλό αλεύρι σκληρό
-
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
-
200 γρ. ζάχαρη
-
200 ml γάλα χλιαρό
-
200 ml χυμό πορτοκαλιού
-
4 αυγά
-
150 γρ. βούτυρο λιωμένο
-
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
-
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
-
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
-
Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με μια κουταλιά ζάχαρη και αφήστε τη να φουσκώσει.
-
Σε μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
-
Προσθέστε τα αυγά, τον χυμό πορτοκαλιού και το μείγμα της μαγιάς. Ζυμώστε καλά.
-
Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική.
-
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό ή πλεξούδα, τοποθετήστε τη σε ταψί με λαδόκολλα, αλείψτε με τον κρόκο αυγού και πασπαλίστε με σουσάμι.
-
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.