Καλτσούνια Άνδρου

Καλτσούνια Άνδρου – Γλυκές Τυρόπιτες Πασχαλινές

Καλτσούνια Άνδρου – Γλυκές Τυρόπιτες Πασχαλινές

Τα καλτσούνια της Άνδρου, γνωστά για την πλούσια γεύση και το άρωμά τους, παρασκευάζονται κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα και καταναλώνονται τις ημέρες του Πάσχα. Συνδυάζουν το παραδοσιακό φρέσκο τυρί με άρωμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, αναδεικνύοντας τη γευστική απλότητα των Κυκλάδων.

Συνταγή για Καλτσούνια Άνδρου

Υλικά για τη ζύμη:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 2 αυγά

  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400 γρ. φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο

  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

  • 1 αυγό

  • Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

  • Κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

  1. Ανακατέψτε τα υλικά της ζύμης μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική, μαλακή ζύμη. Αφήστε τη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

  2. Αναμείξτε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη, το αυγό και το ξύσμα.

  3. Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και κόψτε στρογγυλούς δίσκους. Τοποθετήστε στο κέντρο λίγη γέμιση και κλείστε δημιουργώντας μισοφέγγαρα. Πιέστε τις άκρες με πιρούνι.

  4. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20 λεπτά.

  5. Σερβίρονται με λίγη άχνη ζάχαρη ή σκέτα.

You may also like

Comments are closed.