Καλή Φώτιση!


Καλή Φώτιση!
Η εορτή των Φώτων, εκτός από τον αγιασμό και την θεολογία της, μάς χαρίζει και μία από τις πιο γραφικές τελετές, τον καθαγιασμό των υδάτων, ο οποίος γίνεται από το γραφικό μωλαράκι του Αι Νικολάκι στο Γιαλό.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Θεοφανείων ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί τελέστηκε και στις Ενορίες της Χώρας ο Μέγας Αγιασμός όπου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές του νησιού.
Ακολούθησε λιτανευτική πομπή που κατέληξε στον συνήθη τόπο όπου γίνεται ο καθαγιασμός των υδάτων.
Παρά το τσουχτερό κρύο και το ψιλόβροχο πλήθος κόσμου κατέβηκε στο γυαλό για να παρακολουθήσει των Αγιασμό των Υδάτων.

Στη Θεία λειτουργία και στον αγιασμό των υδάτων παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του τόπου με επικεφαλής τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτη Ρήγα με την σύζυγο του και Αντινομάρχη Κυκλάδων κα Αλέκα Προυσαλόγλου, τους δύο Αντιδημάρχους του Δήμου κ. Αλέξανδρο Βαμβακούρη και κ. Αθανάσιο Κουσαθανά – Μέγα. τον Διοικητή της 6ης ΜΣΕΠ, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου και τον κ.Λιμέναρχη.
Μεγάλος φέτος ο συναγωνισμός μεταξύ των 25 περίπου Μυκονιατών που συμμετείχαν στο πατροπαράδοτο έθιμο των Φώτων. Τυχερός αυτής της χρονιάς ο Μαθιός Κουσαθανάς (εγγονός της Χήρας του Μαθιού) ο οποίος ανέσυρε τον Σταυρό από τα νερά ύστερα από πολλές προσπάθειες και Τον παρέδωσε στον Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Τζανιδάκη ο οποίος με την σειρά του ευλόγησε όλα τα παιδιά που βούτηξαν στα παγωμένα νερά. Συγκινητικές ήταν επίσης οι σκηνές όταν τον Μαθιό αγκάλιασαν και φιλούσαν οι γονείς του οι φίλοι του και πλήθος κόσμου μαζί με τις ευχές του ζητούσε και την ευλογία του Τίμιου Σταυρού.


Ανω Μερά

Στην ʼνω Μέρα ο καθιερωμένος Αγιασμός των Υδάτων έγινε στον Ταρσανά στα Διβούνια παρουσία της Προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος ʼνω Μεράς κ. Ευγενίας Χανιώτη και τοπικών συμβούλων και άλλων φορέων της ʼνω Μεράς. Επίσης παραβρέθηκε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Φιορεντίνος Ανδρέας με την οικογένεια του.
Παρά το τσουχτερό κρύο αρκετός ήταν ο κόσμος που παρακολούθησε την τελετή και για πρώτη φορά σχεδόν δέκα νέοι όλων των ηλικιών βούτηξαν για τον Σταυρό.
Μετά από αρκετές προσπάθειες τον Σταυρό τον έπιασε ο Μιχάλης, εγγονός του Μιχάλη Χανιώτη του Κόκκαλου.
Όπως συνηθίζετε κάθε χρόνο ακολούθησε κέρασμα του κόσμου από τις οικογένειες της περιοχής.

Μπράβο Μαθιέ.
Μπράβο Μιχάλη.
Μπράβο σε όλα τα παιδιά.

Τα γεγονότα της αντικατάστασης του Δημάρχου είναι όμως το επίμαχο θέμα σε όλες τις συζητήσεις και τα πηγαδάκια…
Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης στάσης της πομπής στα 3 Πηγάδια ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Βαμβακούρης κρατούσε την ομπρέλα και φρόντιζε να μην βρέχονται οι κ.κ. Χαριτόπολους Θεόδωρος και Κονταράτος Ιωάννης.

Στη δε πορεία της πομπής περπάτησαν μαζί ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θρασύβουλος Κοντομήτρος και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Σαλάχας Νικόλαος.
Οι δύο κυρίες του Δημοτικού Συμβουλίου ακολούθησαν την πομπή με τις οικογένειες τους.

Καλή φώτιση και καλή χρονιά σε όλους.
 

What is your reaction?

0
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly

You may also like

Comments are closed.