Θεατρική Ομάδα Μύκονου
«ΤΑ ΚΑΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ»
Ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα Μυκόνου
Μια σύνθεση από έργα του Αριστοφάνη με θέμα τον πόλεμο την ειρήνη και την αγάπη, ανεβάζει η ΘΟΜ στη φετινή της παράσταση: «Λυσιστράτη», «Αχαρνής» και «Ειρήνη», υπό τον γενικό τίτλο ΤΑ ΚΑΤΑ
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ. Τη δραματουργική απόδοση των κειμένων έχει κάνει ο Πολύκαρπος Πολυκάρπου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και βαθύτατα μορφωμένος και καλλιεργημένος άνθρωπος. Σκηνοθέτης της παράστασης έχει αναλάβει ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλάκης, ο οποίος έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με τη ΘΟΜ και είναι μια καταλυτική παρουσία, αφού είναι και ο μόνος επαγγελματίας ηθοποιός στην ομάδα. Τη μουσική που ακούγεται στην παράσταση έγραψε ο Δημήτρης Φίνις και τις χορογραφίες επιμελήθηκε η δασκάλα χορού κα Λίλιαν Βλαντή.
Ένας εντυπωσιακός θίασος 21 ατόμων, τα οποία κινούνται ασταμάτητα πάνω στη σκηνή και κάτω στην αίθουσα, επικοινωνώντας άμεσα με τους θεατές. Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι, εκτός από τα γνωστά σε όλους, παλιά μέλη της θεατρικής ομάδας, σ αυτή την παράσταση παίζουν αρκετοί νέοι, που ενώ ανεβαίνουν για πρώτη φορά «στο σανίδι» παίζουν πολύ καλά τους ρόλους τους.
Η παράσταση θα ανέβει την Παρασκευή 11 Απριλίου 2008 στην αίθουσα της ΔΕΠΠΑΜ στις 9 η ώρα το βράδυ, με τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ για τους μεγάλους και 5 για τα παιδιά. Το έργο θα παιχτεί για 4 συνεχόμενες ημέρες – 11,12,13,14 Απριλίου – και η Θεατρική Ομάδα και η ΔΕΠΠΑΜ μας προσκαλούν όλους να απολαύσουμε τον καταπληκτικό Αριστοφάνη, που σημειωτέον η ΘΟΜ ανεβάζει για πρώτη φορά στη Μύκονο.
Ο Αριστοφάνης (448 – 385 π.Χ.) ήταν ένας κορυφαίος κωμικός ποιητής του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου, ο οποίος ξεχώρισε ανάμεσα στους ομότεχνους κι ανταγωνιστές της εποχής του και άφησε αθάνατη τη σφραγίδα του στο χώρο της αρχαίας κωμωδίας.
Το διασημότερο έργο του είναι η «Λυσιστράτη» που παρουσιάστηκε το 411 π.Χ.. Η ομώνυμη ηρωίδα του έργου πείθει τις γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης να απέχουν από τις ερωτικές δραστηριότητες για να υποχρεωθούν οι άντρες να διακόψουν τον πόλεμο. Το σχέδιο αυτό πετυχαίνει μετά από μερικές εμπλοκές. Το έργο φαίνεται να έχει έναν ευγενή στόχο, δηλαδή τη διακοπή του πολέμου και την έλευση της ειρήνης. Όμως, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, οι ολιγαρχικοί Λακεδαιμόνιοι δέχονταν να διακόψουν τον πόλεμο, με κύριο όρο να καταργήσουν οι Αθηναίοι το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτή ήταν και η επιθυμία του Αριστοφάνη, ο οποίος μαζί με τους ολιγαρχικούς υποστήριζε κάθε τι, που θα υπόσκαπτε το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας.
Με τους «Αχαρνής», επιτίθεται στις πολεμικές επιλογές των Αθηναίων και προβάλλει την ιδέα για σύναψη συνθήκης ειρήνης με τη Σπάρτη. Η κωμωδία «Ειρήνη» παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τις καταστροφικές επιπτώσεις του πελοποννησιακού πολέμου στους αγρότες, οι οποίοι στέλνουν μια επιτροπή στον Όλυμπο και ελευθερώνουν τη θεά της ειρήνης.